INTE MYCKET ÄR HELIGT…

OLOF BUCKARD
Vinteretik För Spretiga Röster
(WEA)

Etik Esprit, Estrad och Elegans. Där har du de fyra pelare som bär upp Olof Buckards konstnärliga fundament. Likt en satirikernas Ernst-Hugo Järegård drar han fram, med en humoristisk glimt i den ena ögonvrån och en satanisk glimt i den andra. Och det är inte mycket som är heligt…
Som satiriker splittrar sig Olof Buckard gärna. Populistiska företeelser som Lasse Holmquists TV-program “Här Är Ditt Liv” får samma giftiga känga som kulturarbetarnas åsikt om språkbegreppet. Buckards åsikter är sällan opportunistiska, men nästan alltid framförda med stil.
Hans nu släppta LP, “Vinteretik För Spretiga Röster”, är en inspelning från Uppsala Stadsteater, där Buckard gjorde gästföreställning förra året. Eminenta musiker, som pianisten Bengt Hallberg och Astrid Lindgren-kompositören Georg Riedel, står för en musikalisk fond som är en fräsch avvägning mot det Buckardska talandet.
Ett par dåliga sidor har LP:ns material emellertid. Buckard slår, som tidigare nämnts, gärna ner på TV-program. De är givetvis tacksamma satirobjekt, men program som till exempel “Pejling” klarar sig utan parodi. De är löjliga i sig själva.
Även Buckards “poesier” känns svaga. De två spår på LP:n där Buckard reciterar sina egna diktliknande texter får i varje fall undertecknad att längta till nästa prosainslag.
För det är i prosainslagen som satirikern Olof Buckard är mästerlig, med svenska mått mätt. Här finns den skoningslösa humorn och den skarpsinniga iakttagelsen. Ett bra typfall är “Han och jag”, där kulturarbetaren kämpar med sitt dåliga samvete som vill ha ut honom på krogen när han egentligen borde arbeta (“du kan väl skriva i morgon om du inte orkar i natt…”)
Då är Olof Buckard oförsumbar i din skivhylla.

Betyg: 6/10