FRI FRÅN SYND?

I.S.9
The Sin
(Vinylbolaget/Plattlangarna)

Det gläder mig och förvånar mig att det som var I.S.:s brist inte längre är dem en black om foten; sången har fått en rätsida och hyfsning, som inledningsvis gör “The Sin” behaglig att lyssna på.
Fast det är trist att gitarrerna, som förr var glittriga och små bländverk i hoppfullhet nu känns dova och fadda. Endast i “The spirit” glimtar det till och de ger sig av likt stjärnskott. För det står klart att gitarristerna Håkan Ström och Ola Nylander kompletterar varandra bra i både idé och spel.
Tyvärr känns hela produktionen odynamisk vilket däremot inte — paradoxalt nog — arrangemangen är. De visar på idérikedom och slughet. Men kanske har inte heller studiomöjligheterna varit de bästa för dessa I.S.9:s experimentella psychedelia-försök.
Det är kanske det som är synd med plattan. För visst kan man mer än ana sig till något bättre. Det är mer än så. Det är uppenbart. Dessutom känns det trevligt att gruppen i viss mån också har befriat sig från svartrockarna och nu i stället — bildligt talat — bekämpar dem.
Men vad man nu än tycker om Luthers arv, så översatte han Bibeln från latin till tyska och hans lärjungar i sin tur till sina respektive språk. Levi Petrus till svenskan och han startade väl därmed i viss mån allmänbildningen.
Så förlåt mig då mina synder då jag likt en schartauansk präst häver mig över predikstolen och menar att det är trist och beklagligt att ni sjunger på engelska.

Betyg: 6/10