Framförallt är det garagevågen med Nomads i spetsen som öppnat gränserna för svenska band. Ett bolag som säkert sålt mer plattor utomlands än i Sverige är det lilla Lidköpingsbaserade bolaget Tracks On Wax.
Nyligen skrev man kontrakt med engelska bolaget What Goes On? (som ger ut Nomads i England) på en LP med Uppsalabandet Watermelon Men.
Lp:n beräknas vara ute i dagarna. Kontraktet innebär att Watermelon Men kommer att lanseras även i USA via What Goes On’s systerbolag Homestead. Ett liknande avtal kan bli aktuellt för ett annat av Tracks On Wax-band, Wayward Souls.
Fler och fler småbolag växer fram och det är många band som upptäcker att ofta kan ett litet bolag med bra kontakter jobba lika bra som ett stort. Det finns också ett sug efter smalare musik som inte de stora bolagen är intresserade av eller klarar av att fånga upp. Bara det senaste året har en rad småbolag kommit fram med spännande plattor både i Sverige och utomlands.
Bolaget Tracks On Wax har funnits sedan i oktober 1984 då första plattan släpptes, en singel med Wayward Souls. Jörgen Johansson som ensam driver bolaget berättar.
— Tidigare ägnade jag mig åt att leta upp och sälja svåråtkomliga skivor. En dag spelade en av mina kunder upp en tape med sitt band för mig i telefon. Det var Wayward Souls och jag bestämde mig snabbt för att gruppen.
Wayward Souls singel fick ett enormt mottagande utomlands och den första pressningen sålde slut på ett par veckor. Likadan blev reaktionen på EP:n med Water Melon Men som alltså resulterade i ett Englandskontrakt. Numera har Tracks On Wax slutit ett avtal med MNW som distribuerar en del av plattorna. Men det stora bolaget i ryggen har det också blivit möjligt att satsa lite större. Förutom de tidigare nämnda LP-skivorna är det även på gång singlar med Cornflake Zoo, och en grupp från Älmhult, Back Door Men. Hittills har Tracks On Wax inte varit någon lysande ekonomisk affär, det är väldigt liten marginal på singlar i små upplagor, de är mer att se som promotion för kommande plattor.
— Jag hoppas på att kunna leva på bolaget någon gång i framtiden men det är inte huvudsyftet. Jag vill få fram bra svensk musik och hjälpa bra svenska band att nå ut. Mitt bolag ska vara ett alternativ till de stora jättarnas ofta utslätade sortiment. Musiken på Tracks On Wax är av fans för fans och alla band har fullständig artistisk frihet. Jag lägger mig inte i vare sig inspelning eller omslag, säger Jörgen.