Stomach Mouths har som sig bör sin replokal i en villakällare.
— Vi är ett källarrockband, säger sångaren och gitarristen Stefan Kery med en gång. Ingen vet vad garagerock är längre. All musik som görs med gitarr, bas och trummor kallas för garagerock. Det har blivit ett diffust och allmänt begrepp. Vi är speciella.
Visst är Stomach Mouths speciella. Deras debutsingel “Don’t Put Me Down” / “Wild Trip” som släpps inom kort på egna bolaget Månsie Sunlight är något av de vildaste, galnaste, mest primitiva och larmigaste som gjorts på denna sidan Atlanten. Rötterna i sextiotalet är tydliga och plattan kommer säkert att avfärdas av många som revivalism och nostalgi.
— Vi är inte ute efter någon revivalpryl. Kanske det här blir nästa stora grej och vågen som finns just nu är positiv eftersom det släpps en massa gamla plattor som man aldrig fått en chans att höra annars. Och det kommer ju mycket bra musik nu också. Det är viktigt att ha egna låtar som håller, det har nästan gått inflation i att hitta obskyra covers nu. När det bara handlar om plankning stämmer snacket om revival, ska den här musiken överleva krävs det att banden börjar göra eget bra material. Vi har följt utvecklingen sedan femtiotalet och sitter med facit i hand, vi vet när det gick snett och där kan vi börja om nu. Av dagens musik finns det inte mycket kvar att utveckla, säger basisten Per Stavberg.
Men anmärker den uppmärksamme läsaren. Varför finns inte Stomach Mouths med på “A Real Cool Time”, samlings-lp:n med svensk garagerock, om de är så bra?
— Vi tillhör inte “Amigomaffian”, har inte alls det soundet eller stilen som tex Nomads har. Vi är mer genuina. Vi skickar en tejp till Amigo men de visade inget intresse, förklarar Stefan.
Utomlands har reaktionerna varit mer positiva och åtminstone tre bolag har visat intresse för att ge ut Stomach Mouths.
Franska Lolita som ger ut bla Inmates, Vietnam Veterans och Plasticland, Midnight Record som har Fuzztones och Plan 9 och Voxx Records som ger ut bla Tell Tale Hearts.
— Just nu lutar det mest åt Voxx Records. Greg Shaw som har bolaget gillar oss verkligen och Voxx är det bolag vi gillar bäst själva säger bandets andre gitarrist Lars Kjellén.
— Vi har börjat fatta hur det funkar nu. Vi känner inte de rätta personerna eller har de rätta kontakterna. Det räcker inte med att vara bra, man måste synas utåt också. Det var därför vi valde att göra en singel så snabbt trots kontakterna med Voxx. Vi ska tala om att vi finns så att vi får komma ut och spela lite mer.
Stomach Mouths låter verkligen Primitivt, det hörs definitivt inte att de använt sig av en 24-kanals studio när de spelade in sin singel.
— Vi använder oss av alla möjligheter som 24-kanals studion erbjuder för att skapa ett primitivt ljud. Ett sound som fångar den direkta känslan som är typisk för bara 60-talsinspelningar, säger Stefan.
En annan sak som utmärker bandet är en dragning åt skräpiga saker. Alla i bandet är tex skräckfilmsfreaks. Helst B-filmer från 50-talet. Många texter och låttitlar har inspirerats av obskyra B-klassiker. Givetvis har Stomach Mouths singel två b-sidor.
— Det är alltid b-sidan som är bäst på gamla obskyra singlar och vi har två bra låtar, alltså två b-sidor.