Ni har säkert inte kunnat undgå att höra låten på radio i sommar. Den där snyggt upplagda popslagdängan som har en så fin stämsång i refrängen. Den där låten som bara sätter sig i skallen för att bli kvar länge och väl. Låten jag tänker på heter “Nevermore” och gruppen som gör den kommer från Stockholm och kallar sig +1 (uttytt Plus Ett).
— Vi är ett glatt gäng på fem killar som bildade den här gruppen förra sommaren. Tidigare spelade fyra av oss i ett band som hette Glas. Vi gjorde en singel för Uffe Wahlbergs skivbolag HW Election, A-sidan hette “Speciella Undantag” och var också producerad av Uffe, säger bandets sångare Thoth 27. Thoth som också skrivit “Nevermore” och även spelar gitarr och synt.
De övriga i bandet är Caj Ehling, (synt), Uffe Alvedahl (trummor), Magnus Wahl (Bas) och Per-Thomas Larsson (gitarr).
Plus Etts sound kan lättast betecknas som lättsammare pop i någon slags korsning mellan syntband som Depeche Mode och ett rockpopgäng typ Duran Duran. Ungefärligen. För Plus Ett är sig själva nog.
De är på väg att hitta ett eget sound där stämsången och en feeling för enkla hitlåtar är deras främsta tillgång.
Med själva soundet har de haft hjälp av ingen mindre än Harpo, en man som verkligen vet hur man får till en pophit.
— Glas var med i Onsdagsbiten på radion och Harpo hörde oss. Han blev intresserad av att jobba med oss och har sedan dess stöttat oss något enormt. Han har fått alla på EMI att satsa på oss och han känns lite som en sjätte medlem. Senare i sommar kommer förresten Harpo ut med en ny singel där jag är med och körar, “Summer Of 85” heter den, fortsätter Thoth.
— Som Glas spelade vi för publik, men ännu har vi inte visat oss ute som Plus Ett. Vi har ingen brådska, det känns viktigare att vi får till bra material först. Vi hade faktiskt en hel LP klar före jul redan, men Harpo och en del andra ville vänta med att ge ut den. Och det var nog bäst så, nu blir det att vi tar sommaren på oss och släpper en LP i höst istället.
Intressant i sammanhanget är också att svenska EMI nu försöker lansera Plus Ett utomlands. Till det används en maxisingel som innehåller dels singelversionen av “Nevermore” men också en annorlunda och längre mix av samma låt.
Hur kommer det sig att de valt ett så märkligt gruppnamn?
— Mest för att det gör sig så bra i tryck med symbolerna + 1, det sticker ut mot alla andra namn, avslutar Thoth som till vardags arbetar som tekniker på Sveriges Riksradio, men som liksom de övriga i bandet säger sig kunna sluta sitt jobb med en vecka varsel om det drar iväg såpass att de blir riktigt i ropet.
Personligen tror jag nog detta snart kan bli aktuellt. En bättre tillsnickrad svensk hitlåt än “Nevermore” var det nämligen mycket längesedan jag hörde. Kanske inte sedan Factorys första singlar, Abbas och Rickfors singlar eller rentav inte sedan Harpos “Moviestar”. Och den låten blev ju en välförtjänt hit över hela Europa. England inkluderat.
Det vore även “Nevermore” värd att bli.