LONDON. Det finns naturligtvis många anledningar för svenska band att spela in i London — men att det skulle vara billigare brukar inte vara bland dem!
För Tove Naess däremot var det god ekonomi att flytta basen från Stockholm till AM-PRO studio i London under en hel månad för inspelningen av sin nya LP.
— AM-PRO blir faktiskt billigare för mig än tex Polar-studion — men så har jag också mellan 10-20 procent rabatt, säger Tove och ler. Glatt! AM-PRO ägs nämligen av Nick Lowe som tillhör gänget kring F-Beat — och det är F-Beat som fixat rabatt åt Tove.
— Vi har varit goda vänner med dem ända sedan Dave & The Mistakes var förband åt Elvis Costello på hans Englands-turné. Elvis tittade in en dag och Pete Thomas har varit och hälsat på ganska ofta. Pete skrev en låt till mig också, kallad “Shy Baby”, men den hann vi tyvärr inte spela in, säger Tove.
Tove har även fått en låt från ett ganska oväntat håll — nämligen countrypunkpsychobillyrockaren Jeffrey Lee Pierce.
— Vi bor på samma hotell här i London och har träffats regelbundet i hotellbaren och på olika nattklubbar. Men när han hade skrivit färdigt låten hade mina musiker åkt hem så han spelade in den till sin egen LP istället. Synd, det är en bra låt.
Tove är själv inte så nöjd med sin första LP, “Isn’t It Crazy”, men känner att denna nya platta, ännu inte namngiven, visar vad hon kan och vill.
— Första plattan är alltid svår. Man vet kanske inte riktigt vad man vill och “Isn’t It Crazy” kallades “profillös” vilket naturligtvis inte var meningen. Nu känner jag att vi följt en linje och nu hör man att allt är gjort av samma grupp — vilket kan vara svårt att åstadkomma om man inte har ett fast band.
Att Tove och hennes musiker lyckats få en “grupp”-känsla är kanske inte så konstigt. Hälften av musikerna kommer från Raj Montana Band som Tove turnerade med i höstas.
— Under turnén med Dan och Py tyckte jag att trummisen, basisten och organisten var trevliga, vilket de naturligtvis är, och att det skulle vara kul att fortsätta att jobba med dem — och det har funkat som jag hoppades, säger Tove.
Med på plattan är alltså Pelle Alsing, Ola Johansson och Hasse Olsson från Raj Montana, likaså Claes “Munken” Munktell på gitarr som även producerat LP:n tillsammans med Tove och Paul “Bass” Riley. På en låt hörs även Kames Eller på bas (som spelat med Nick Lowe och Carlene Carter) och Ben Barson, keyboard, (bror till Madness fd låtskrivare Mike Barson) har också varit med under inspelningarna.
En annan av anledningarna till att Tove valt att spela in sin andra LP i London är den gamla klyschan “större musikalisk frihet” som det faktiskt ligger en hel del sanning i.
— Här får man testa själv mycket mer än i Sverige och Paul “Bass” Riley har inget emot att experimentera. “Så här har min virvel aldrig låtit förr”, sa Pelle Alsing häromdagen. Sånt är kul!
Och så är det förstås något roligare att vara i London än i Stockholm.
— Crazy, säger Tove och pustar. Glatt!