Visste ni att Marie Bergman och Magic Body Band räknas in bland Danmarks tio bästa grupper? Det låter otroligt, fast det är faktiskt sant… Och nu har ju gruppen “flyttat” närmare grannlandet i och med att de har bytt skivbolag. Amalthea ligger närmare Köpenhamn än Wea Metronome.
Magic Body Band har bytt för att de vill vara i en levande och stimulerande musikmiljö. De vill jobba bland folk som går ut och lyssnar på musik, spelar själva och inte bara har skivbolaget som jobb. Marie Bergman tycker gruppens musik hör hemma på ett litet bolag.
— Ja, Magic Body Band har bestämt sig för att ändra inriktning. Efter singelinspelningen av “Lustan är livets trollkarl” och “Närmare än nära” är gruppen tajtare än någonsin, både musikaliskt och mänskligt, säger Marie Bergman när jag ringer upp henne till huset på Lidingö där hon bor med Lasse Englund och två barn.
Nu skall det magiska kroppsbandet fixa egen replokal, så att de skall kunna jobba mer intensivt och kontinuerligt. Blir det till att gå tillbaka till källarbandsstadiet, tro?
— Nej, säger Marie och skrattar, förmodligen blir vi ett vindsband, vad nu det är.
Kanske är det ett band som tar reda på vad de har på vinden och rensar upp däruppe. Marie Bergman har ju alltid varit en kvinna och musiker på väg. Hon har ständigt tagit nya utmaningar och utvecklat sig. Ja, ni vet det där gamla tjatet om Family Four osv, jag behöver väl inte dra det igen.
Nu har hon lagt hela sitt pussel och börjar skönja mönstret lite grand. Marie Bergman förklarar att hon numera tycker att bandet är viktigare än hennes eget personliga sökande efter att uttrycka sig.
Som bandledare ställer Marie stora krav på sina musiker. Alla måste gå in med ansvar och engagemang, framför allt kreativt, men även som människor.
— Att jobba i ett band så här har utvecklat mig enormt mycket som människa, säger Marie Bergman. Jag har fått lära mig att kommunicera, inte bara med musiken, utan jag förstår att orden är minst lika viktiga. Jag har fått lära mig att människor är olika, och att våra olikheter kan spela oss spratt om vi inte sväljer vår stolthet och visar oss mer sårbara och ödmjuka.
Marie betecknar denna singel och hela gruppens inre utveckling som en arbetsseger. Många gånger har hon frågat sig själv vad hon egentligen sysslar med. Men hon har en stark passion för det här projektet. Annars brukar hon och Lasse Englund åka runt som duo, vilket är smidigare och ger mer pengar i börsen.
Jag undrar om det inte är lättare att jobba i en grupp när man har sin man som stöd, musikaliskt och psykiskt, i denna mansdominerade rockvärld.
— Naturligtvis har jag ett enormt stöd av Lasse i grunden, fast vi tycker inte alltid lika och många gånger är det hemskt jobbigt. Därför tar vi ibland semester från varann för att kunna längta igen.
— Men jag tror att mina kvinnliga texter, det får man väl kalla dem eftersom jag är kvinna och skriver utifrån mig själv, jag tror att de lättare tas emot av män i och med att jag har män i bandet. Annars har jag en stor kvinnlig publik, förstås. Den största gåvan för oss i bandet skulle vara om även den svenska publiken fick upp ögonen för oss, så att vi skulle kunna turnera mer i Sverige.
I april skall Magic Body Band göra en turné och en TV-inspelning i Danmark, sen går de in i studio för LP-inspelning, och så blir det sommarfestivaler och de obligatoriska turnéerna i Danmark och Norge igen.