Jönköpingsbandet Dansdepartementet var i slutet av förra månaden i Göteborg för att mixa klart sin i dagarna aktuella singel: “Nattens under” och “Wankers” — två tunga, drivande saker med råa gitarrer som för tankarna till Nick Cave, Birthday Party och den bättre högen engelska Batcave-band. “Dansdepartementet” tänkte jag första gången jag såg namnet. Syntar, tolvtumssinglar och svalt blippande digitalinspelningar? Knappast?
— Vi ligger så långt från synt-disco som möjligt, säger Otto, en av fyra dansare som helt plötsligt hade materialiserat sig på redaktionen efter en helt vanlig onsdagslunch. De tre andra är sångaren och gitarristen Mike, trummisen Tom och så då Biffen på bas. Otto kompletterar sättningen med percussion och stråkmaskin. Och som de flesta andra kämpande band här i landet sköter Departementet allt själv — från bokning och produktion till bolag (S-Skivor som sedan i höstas distribueras av SAM).
— Vår live-LP, som kom förra året, skötte vi distributionen av tills SAM kom in i bilden, säger Otto. Vi sålde på spelningar och sånt, men den började sälja riktigt bra först när vi kom på SAM. Problemet för band som oss är att det är sällan som plattorna hittar ut till alla de mindre affärerna. I Stockholm sålde den desto bättre.
Tack vare att Lilla Bommen spelade dem i radion har spelningar droppat in under hela våren. “Det märks när man bokar”, fyller Mike i. På gång är spelningar i Lund, Malmö, Stockholm och eventuellt på Errol’s i Göteborg.
Otto: Vi försöker jobba oss skuldfria. Det är egentligen ett skämt så dåligt som svenska rockskivor säljer.
Mike: Jämfört med många band har vi skämtsamt låga gager, men ändå är det svårt att få spelningar. Många musikföreningar har det jobbigt rent ekonomiskt.
Trots att de varken har Vox-förstärkare eller rutiga slipsar eller repar i garaget verkar det som det nu ska börja lossna för Departementet. Någon framåttänkande person på Medialinjen i Jönköping har spelat in en video på singellåten som visades på Stockholm Video Open i månadsskiftet.
— Det fanns en tanke bakom inspelningen, säger Mike. Manus och allt det där. Vi stod i en fabrik där det var tre minusgrader, i T-shirt, en hel natt.
Vad gör man inte för konsten, va?
Förmodligen är Dansdepartementet också det enda bandet i Sverige som bor och spelar tillsammans på en gammal läkarmottagning — och inte vilken läkarmottagning som helst, utan THX-doktorn Elis Sandbergs gamla domäner. Inte för att det märks på låtarna, men som kuriosa i alla fall.
Så ifall ni känner på er att ni vill höra ett svenskt band i närheten av B. Party, N. Cave, Stooges, K. Joke etc, kan ni ju alltid höra av er till läkarmottagningen, tel 036-112032, eller skivbolaget, affären m m, 036-115123.