Natten den 19 januari avled svensk rocks största leende någonsin — Karl-Göran Ljunggren, mest känd som Kal P Dal. Han skulle ha fyllt 36 år en vecka senare. Kalle drabbades i början av månaden av två hjärnblödningar och fick vård på Lunds lasarett.
Det var i mitten av 70-talet som Kalle och hans Pågar satte sig för att rocka röven av hela folket, vilket de också gjorde med en frenesi som sällan hade skådats här hemma. “Till Mossan” var och är fortfarande en sann svensk rockklassiker — hans sätt att helt utan respekt ge sig på “rockmonument” som tex “Honky tonk women” (“Hoondans kvinna”) eller “Blue suede shoes” (“Blåa skor”) var inte bara ett översättningsarbete. Med Kalle blev svenskan (och skånskan) ett genuint rockspråk.
Det var med Pågarnas vilda konserter som punken fick ett fotfäste här hemma, även om de aldrig kallade sig för ett punkband. Men få musiker med hemvist Malmö—Lund kan nog underskatta Kalles insats när det gäller att få igång ett musikliv. Eller som Kalle själv sa: “Rock & roll är bättre än ett vanligt kneg”.
Alla som kände Kalle vet vilken klippa och genuin vän han var och hans bortgång har lämnat ett stort hål för många. Vi saknar dig Kalle.