Tre saker är obönhörligt sammanknippade med ett fanzine: dålig ekonomi, egensinnig utgivningstakt och (viktigast av allt) ett blixtrande intresse för det man vill skriva om. Som fjärde karaktäristika kan man kanske säga att ett fanzines livslängd mycket sällan sträcker sig över ett par nummer — de flesta bränner på för fullt med sitt debutnummer, och sedan… inget mer.
De senaste åren har fanzinet blivit en alltmer sällsynt företeelse här hemma. Jämför man med den vitala punkåldern är det nästintill ett nolläge, eller rättare sagt: musiklivet har ändrats, och nu hittar man de mest framgångsrika fanzinen bland hårdrocksdiggarna — Hammer och allt det där ni vet.
Men det finns en och annan tidning som modigt kämpar vidare trots urusel distribution och små upplagor. ID från Malmö är en av dem, och för inte så länge sedan kom nummer 10 ut — tredje utgåvan i rad som dessutom stoltserar med en bonussingel, den här gången med Gotlandsbandet Biljardakademien, pop i Prefab Sprouts anda.
Tidigare har ID släppt singlar med Underjordiska Lyxorkestern (Nr. 8 utsålt) och Malmöbandet Haricot Verts.
Ser man till det skrivna innehållet har ID under dessa år fått en större bredd — de har gått från det smalsmala (som få eller ingen har hört) till det smalkända. ID har inte lämnat sina ideal, snarare lagt på hullet istället.
— Innan var ID väldigt esoterisk, säger Hindrik Mulder, en av tidningens tre ansvariga. Det är lite bättre nu. Mycket beror på att musikscenen har förändrats radikalt. För ett par år sedan fanns det ett livligt musikliv i England med massor av små bolag och nya och fräscha grupper. Vi kunde åka över dit och intervjua okända band som vi tyckte var intressanta.
Nu har de flesta hört talas om de band som kommer fram idag och som vi skriver om, och jag tror att fler kan läsa tidningen med behållning.
Hindrik driver ID tillsammans med Mikael Björn och numera bara till viss del Joakim Norling. Det var Joakim som startade tidningen men har på senare tid dragit sig ur alltmer.
Och det faktum att både han och Mikael för tillfället gör vapenfri tjänst i Stockholm, har lämnat kvar Hindrik som detta senaste nummers administrativa länk.
Det är också Hindrik som man har sett ute i samband med presskonferenser och intervjuer.
— Jag tror att det som är lite speciellt med ID som fanzine, är att vi verkligen ger oss ut och intervjuar musiker. Andra går på konserter, lyssnar på sina skivor och sätter sig därhemma och skriver ihop en berättelse om artisterna utan att försöka träffa dem. På så sätt blir det inget om musikerna eller vad de tänker. Det blir bara någons uppfattning om en artist.
I nummer tio hittar man bla artiklar och intervjuer med Biljardakademien, Stry & Babylon Blues, Green On Red, Dream Syndicate och det underskattade amerikanska bandet The Human Switchboard som alltid haft något på gång, men som i sista stunden blivit förbisedda.
— Vårt största problem är att vi har svårt att nå ut tillräckligt. Upplagan ligger runt 700-1 000 ex, och vi hade säkert kunnat sälja slut varje nummer om vi bara hade haft lite bättre distribution. De stora skivaffärerna säljer tidningen, men vi hade behövt fler.
Så varför inte slå ett slag för ID? Intresserade kan ju alltid höra av sig till Hindrik (040 – 18 72 80). Tidningen Poster (15:-) — den smakfulla layouten får ni på köpet.
Postgiro: 484 61 93-3 (H. Mulder). Adress: Kungsgatan 52A, 21213 Malmö.