”En Buddy Holly up to date”. Det är något av en beskrivning då det gäller den musik Brand gör. Och nog är det slagkraftigt då det föranlett gästspelningar i radioprogram som Spinnrock, Lilla Bommen och Rockdepartementet.
Brand består av Bengt Ekberg och Tina Möller som båda sjunger, spelar gitarr och skriver texter. Ulf Andersson har hand om basen, vid trummorna sitter Johan Ekberg, och tillsammans komponerar de musiken.
— Det finns en stark enighet inom gruppen vad gäller att tänka och tycka, och detta är helt klart en styrka. När vi gör vår musik låter vi våra egna upplevelser och intryck ta överhanden. I en låt kan man t ex spåra vad som stannat kvar av ett uppvaknande en morgon i en europeisk storstad, eller från en bykrog någonstans i Belgien, förklarar Bengt.
De har alla vuxit fram ur den nya musikvågen i slutet av 70-talet, början av 80-talet, och deras influenser därifrån har omformats och nyskapats till Brands egen musik. Buddy Holly tillsammans med Jefferson Airplane har utgjort en inspirationskälla, och fortfarande svävar dessa gamla gengångares andar kvar över musiken.
Det är enkelheten och renheten som är nyckelorden för Brand, samtidigt som de med dessa enkla medel lyckas skapa en tät och fin ljudbild fylld med överraskningar.
— ”Simple is not always best, but best is always simple”, citerar Bengt. Så som gruppen ser ut idag har vi funnit vår form att arbeta inom, vi har kommit dithän att yttre omständigheter såsom instrumentsättning inte längre känns som en begränsning utan istället något som kan ge oss oanade möjligheter.
Deras spelningar har blivit något av publiksuccéer. Brand gör skäl för sitt namn och utstrålar kraft, styrka, intensitet, frenesi.
— Den musik vi gör verkar vara väldigt lämpad som live-musik. Så är det väl förmodligen i och för sig med all rockmusik. Vad det visar är att vi verkligen är ett rockband, och det tror jag först och främst märks live om man är eller inte, menar Ulf.
Efter att endast ha spelat ihop ett par månader gjorde Brand på göteborgska Ny Scen i mars i år en spelning som fick Sveriges Radios producent Lars Aldman att nappa till ordentligt. Han tog dem med sig till radiohuset där de fick spela in ett band, vilket senare skulle komma att användas i ovanstående radioprogram.
Till hösten har Brand en del spridda spelningar runtom i Sverige, men främst inriktar de sig nu på att arbeta fram ett ordentligt material. De repar mycket, de letar sig försiktigt fram, och till sist kommer de att omsorgsfullt välja ut de bitar som känns bäst. En del skivbolag har också visat sig vara intresserade.
När som helst är elden lös.
Lämna ett svar