— Jag tror det finns många fördomar om Attentat — “ett gammalt rötet punkband!” Men de som gillar vanlig rock typ Mott The Hoople, Slade och Clash och allt det där borde kunna gilla oss också.
Deras tredje — och enligt dem själva särklassigt bästa — LP “I Denna Stan” har just kommit ut:
— Vi är grymt nöjda med den — från omslag till texter, låtar, ljud, ja kanske ljudet framförallt.
Bandet berättar att de efter den långa vinterturnén stängde in sig i replokalen för att jobba fram nya låtar under fyra långa månader. De skaffade sig en portastudio (liten studio i kartong) och spelade snabbt in låtbakgrunderna för att sedan betydligt mer än vid tidigare inspelningar lägga omsorgsfull tid på körers stämmor och överhuvudtaget sådant som förbättrar en i grunden färdig låt.
— Istället för att säga “Det räcker så!” så kanske jag gick till studion mitt i natten och sjöng de mest konstiga melodier och stämmor, när jag redan lagt en grundsång, bara för att hitta nya grejer. Eller att Remdo satt med gitarren och fipplade.
Den här ljudkampen resulterade i att LP:ns låtar har ett brett prisma av stämningar, enligt dem själva. Mycket tack vare det fr.o.m. den här LP:n inledde samarbetet med producenten Peter Göbel.
Men förra årets platta “Här Å Nu” tycker inte Attentat om: “Här Å Nu” hade toppenbra låtar, men ljudet är kass. Helt utan register och tyngd och istället pipigt.
Hitintills har bara sångaren Jönsson uttalat sig, men nu kommer gitarristen Remdo, som tillsammans med trummisen Pete the Beat och basisten Creppi står för de resterande tre fjärdedelarna av gruppen.
— Vi var inte så musikaliskt kapabla och rutinerade när vi gjorde “Här Å Nu”. Så vi kunde inte förbereda oss lika noga som nu.
Attentat är ett av Sveriges intensivast turnerande band, och nu ska de ut på en sex veckor turné i slutet av denna månaden.
Creppi tar till orda:
— Vi brukar ha i snitt 150 personer per kväll. Ja, det blir ju rätt mycket folk runt Sverige!
Orkar ni ge allt varje kväll?
— Allting annat är så nedbrytande: Åka buss, bära instrument, så stunden på scenen är det vi lever för.
— Att göra skiva är mer psykologiskt jobbigt, medan turnerandet är mer kroppsligt jobbigt.
Skiva och giva (Länkarna).
Remdo:
— Plattorna är länken mellan bandet och publiken. Plattorna berättar om hur vi kommer låta när vi kommer ut. Vi är noga med att plattorna släpps i god tid innan turnén, så publiken får chans att lyssna in sig. Vi var väldigt ledsna att förra plattan blev flera veckor försenad.
Creppi:
— Att spela på stora ställen är som att prata i telefon, och att spela på små ställen är som att träffas.
— Och för lite människor på ett stort ställe ser ut som en människa i ett garage. Lär också på gäng.
Ny medlem.
Jönsson till sist:
— Vi håller på att söka efter en ny medlem. Det går inte att hålla på så här längre med bara fyra stycken, när vi använder så mycket klaviatur och brass som vi gör.
Annars?
— Det är mer och mer folk som verkar blåsta, försvarar Moderaterna och ger mer pengar åt försvaret.