Texas Instruments bygger mycket på spontan energi. Styrkan i gruppens uttryck är viktigare än perfektionen.
Hypnotisk aggression i Göteborgskommunen.
Inför nyheten är miniräknaren historia.

Göteborg verkar översvämmas av nya, unga band med en sak gemensamt: I sin osäkerhet om vart de egentligen vill komma med sin musik, putsar många frenetiskt på sound och arrangemang, som i själva verket bara är en tom kuliss. Det verkar som om det är betydligt viktigare att kunna låta som U2 än att verkligen ha någonting att säga.
Då är det inte särskilt märkligt att bandet Texas Instruments känns som en fräsch fläkt i ett stillastående rockklimat.
Gruppen har bara existerat ett halvår, men medlemmarna är knappast några musikaliska nybörjare: Zbyszek Karkowski är medlem i performance-gruppen DNA och dessutom utbildad musiklärare. Jean-Louis Huhta och Annika Blennerhed har varit med i en mängd Göteborgsband, och båda kommer senast från Cortex. Johan Söderberg är klassiskt skolad slagverkare och har varit med i Raoul Luft Band. Karin Westman har varit sångerska i Ny Lust.
Men trots att det är erfarna musiker det är frågan om, är det knappast någon polerad ljudbild de åstadkommer.

SPONTANITET ETT MÅSTE

— Jag är så trött på perfektion, förklarar Zbyszek, och på grupper som försöker låta som en skivinspelning. Vad är det då för mening med att gå på konserten, om jag redan har hört skivan? Vi kommer förmodligen alltid att låta lite som ett garageband, men det måste fungera på det viset: Vi repar några gånger, och sedan spelar vi. Det måste vara spontant.
Texas Instruments bygger mycket på spontan energi. Zbyszek själv är en skolad musiker, men de senaste två åren har han alltmer försökt bryta sig loss från de strikta musikaliska reglerna. Styrkan i uttrycket är viktigare än perfektionen:
— Energi är något mycket viktigt. Vi vill vara aggressiva och skaka om publiken; aggression är ren energi.
Musikaliskt bygger Texas Instruments på dova, korthuggna och suggestiva rytmer, frambankade på både elbas, trummor och marimba.
Ovanpå detta ligger en ibland mässande, ibland kvidande sångstämma och en mycket kreativt använd synth; Texas Instruments är ett band som verkligen utnyttjar synthens möjligheter.
Sammantaget blir detta en mycket hypnotisk ljudmatta; det är varken industrimusik eller rockmusik, utan något nytt.
— Många kallar oss ett industriband, men det tycker jag är en total missuppfattning. Jag vill inte kalla oss någonting; vi är bara Texas Instruments. Många har kommit till oss och sagt att de uppskattat att för en gång skull få höra någonting annorlunda, som inte bara är en kopia av alla engelska band.
Texas Instruments gör alltid ovanligt korta konserter, och ger heller inga extranummer. Bakom detta ligger en mycket medveten tanke:
— Vi vill helt enkelt ge publiken kanske lite för lite istället för för mycket. Det är mycket psykologiskt; vi vill att folk skall må bra och vilja höra mer. Och om vi ändå i framtiden skulle göra längre konserter, kommer vi helt enkelt att ha en paus i mitten.
— Om folk har betalt för att se oss, skall vi inte spela för länge och ge dem huvudvärk.

EN VISUELL GRUNDTANKE

Texas Instruments vill inte begränsa sig till att bara gå upp på scenen och spela musik:
— Vi är mycket intresserade av att göra totala framträdanden, där musiken samverkar med visuella effekter. Vi har också planer på att använda oss av till exempel ljudeffekter och fyrkanaligt ljud.
Hittills har de inte använt sig av någonting i den här stilen, även om varje konsert haft en tydlig visuell grundtanke, men nu skall de inleda ett samarbete med konstnären Mikael von Hausswolff. Han kommer att ansvara för ljuseffekter, ljusbilder och filmer under konserterna.
När Texas Instruments bildades var det ursprungligen för att låta medlemmarna vara mer fria vid sidan av sina ordinarie band, men sedan dess har situationen i viss mån förändrats: Just nu är bara Zbyszek upptagen med någon annan grupp. Detta kommer förmodligen, tillsammans med det nya samarbetet med Hausswolff, att innebära att det händer en hel del med Texas Instruments senare i höst.
Texas Instruments har redan spelat in en video, och kommer nu att spela in en EP-skiva med fyra låtar, som produceras av Hausswolff.
Skivan ges ut på Hausswolffs bolag Radium, men även ett utländskt bolag är intresserat.
I övrigt finns det — vilket verkar vara mycket symptomatiskt för Texas Instruments — massor av idéer, men ingenting är bestämt.
Det enda man kan vara säker på är att förmodligen någonting kommer att hända.