I Göteborg finns det ett band som trots sin ringa ålder av drygt sex månader har hunnit med en hel del. Förutom att de har eget bolag, skrivit material åt Anne-Lie Rydé, och spelat in sin skivdebut (en 12″-sida på 45 varv och en normal LP-sida), så har de satt upp kontor i Rom, sett till att komma i italiensk radio och förberett för höstens härnadståg till den europeiska kontinenten (bl a i form av uppträdande i italiensk TV). Tantal är namnet på gruppen (och även på ett kemiskt grundämne), och deras bolag heter TSM Recordings (TSM står för Tantal Semiconductor Music).
Bakom hela kalaset står Roy Michaels och Anders Levin som skriver gruppens låtar, Chick Fillins som under namnet Peter Boström spelade med bl a Extra och Svartvitt, och sångaren Magnus Strömberg som också han har ett förflutet i olika Göteborgsband. På scen drygar de ut med sax, orgel och ännu en trummis. “Tantalized” är namnet på skivan som släpptes för några veckor sedan, och förmodligen är den redan ute i Holland, Frankrike, Tyskland, Italien och på hiberiska halvön.
— Jag jobbade utomlands ett tag och fick då flera goda kontakter, förklarar Roy Michaels. Jag träffade folk i Rom som sedan visade sig intresserade av vår musik. Kanske den passar de sydligare länderna bättre än här. Faktum är att “Tantalized” från början inte skulle släppas i Norden än.
Michaels och de andra fick kontakt med ett annat nystartat projekt — distributionsföretaget och skivaffären Faktab, också de Göteborgsbaserade. Dessa blev så förtjusta i Tantals personliga syntpop åt disco-hållet att kontrakt skrevs med detsamma. Senare i höst är det tänkt att Tantal ska ha en ny singel ute, eventuellt både i 7″- och 12″-formatet. Dessutom har TSM skrivit kontrakt med två grupper och en soloartist från Göteborgsområdet. Vilka de är, vill inte Roy avslöja, men alla tre är överflyttningar från andra bolag.
— Det blir alla gånger en hektisk höst, säger Roy. Vi ska spela in för italiensk TV i samband med att skivan kommer, och sedan ska vi förmodligen göra en video för den kommande singeln. Planerade är även ett par spelningar på kontinenten, i Holland, Frankrike och Italien.
Sedan återstår det att se ifall de har någon tid över för sina landsmän här hemma. Kanske är Tantal ett grundämne som försvinner på export för evigt.
Hoppas nu att de kan få nytta av sina kontorslokaler i Rom.