— Det är faktiskt unikt att den här sortens musik släpps fram i TV, säger Matz Nilsson.
Man kan säga att han talar i egen sak eftersom det gäller hans grupp Matz Nilssons Hawk On Flights framträdande i TV den 20 september. Inte desto mindre har han rätt.
Det är unikt med välspelad jazzrock med mycket improvisationer, en genre som aldrig hittat någon större publik i Sverige. Till exempel lär Weather Reports platta “Heavy Weather” inte sålt mer än 6000 exemplar här.
Annars har han kompat allt från Toots Thielemans till Herreys nu senast på schlagerfestivalen.
Ger en schlagerfestival något mer än pengar undrar vi?
— Det är fruktansvärt bra musiker som det är en fröjd att spela med, till exempel Pelle Lindvall på trummor, säger Matz som också ger en eloge till Kurt-Erik Holmqvist, göteborgsk dirigent och kapellmästare.
Hawk On Flight har nu drygt sex år på nacken och Matz är ende kvarvarande medlemmen. Är det verkligen vettigt att hålla fast vid ett namn då?
— Så länge musiken inte har ändrat karaktär tycker jag det. Hawk On Flight står ju för en viss musikstil och den är densamma nu som då, menar Matz.
Det är Matz som håller i gruppen nu, han komponerar och bokar. Men pianisten Lasse Jansson gör också mycket av gruppens musik.
Vi pratar också lite om problem och fördelar med att vara göteborgsmusiker. Problemen är svårigheterna att komma fram i de större sammanhangen, TV till exempel som har en tendens att flytta Stockholmsmusiker runt om i landet.
Men göteborgsbanden har också haft svårt att profilera sig.
— Det är kaotiskt. Det finns inget sätt att forma banden här eftersom det inte finns några jobb att forma sig efter. Men det ger en frihet som känns skön, tycker Matz och ger sig ut på turné med Okay Temiz band Oriental Wind.
I samband med TV-konserten släpper Hawk On Flight sin tredje LP “Blue Eyed”, och den 27 september kan man höra gruppen på Norrköpings jazzfestival.