Sommar-Metropol har haft två direktsända veckor från Visby — först en veckas utomhussändningar från Snäcks soldränkta terrass, och sedan flyttade hela kalaset in till “Ankans Stares Paradis” mitt inne i stan. Live-band varje kväll, “Pop-Duellen”-tävlingen, och diverse direktreportage.
De lyckades faktiskt också få den utpräglade studioprodukten Adolfsson & Falk att göra två framföranden.
— Det gick exceptionellt bra, förklarar en mycket nöjd Anders Falk. Vi är inte speciellt vana vid utelir eftersom det egentligen aldrig varit tal om att resa ut och turnera. Nu gjorde vi dessa spelningarna eftersom de var en del av kontraktet med radion. Men visst gick det långt över förväntan — 700-800 personer varje kväll, helt fullsmockat!
— Men är det inte svårt att få upp öset när det bara är du och Tomas?
— Visst var vi först betänksamma till sing-back, men det visade sig funka mycket bra. Eftersom vi två kan våra låtar till 100% så var det bara att ta instrumentalgrunderna från LP-skivorna och sedan försöka göra lite scenshow av det hela. “Blinka blå” har vi gjort om, och på den lade vi egna syntar. Å andra sidan så hade det blivit väldigt svårt att repa in ett helt gäng för en turné — nästan en omöjlighet eftersom vårt sound är gjort för skivor.
— Tycker inte skivbolaget att ni borde ge er ut för att puffa för skivorna lite?
— Nej, tvärtom, vi har total frihet. Air Music Scandinavia, som egentligen är ett musikförlag, lägger sig inte i hur vi sköter våra inspelningar och sådant. De har givit oss fria händer, och det är ju ett förtroende som man inte vill bryta.
— Har ni planer på en ny LP?
— Först ska vi ha en ordentlig semester och sedan ska vi väl börja planera inspelningar till hösten. Eftersom både Tomas och jag har vanliga yrken vid sidan om, så tar det lite tid. Dessutom tycker vi det är kul att hålla på och skapa musik i studion, att kunna utveckla inspelningstekniken och att få göra skivor. Den nya skivan som vi ska börja på är väl tänkt att vara ute först nästa höst. De tidigare plattorna jobbade vi med under en vansinnigt lång tid — drygt 350 timmar höll vi på med senaste skivan.
— Har ni nu fått blodad tand för livespelningar?
— Visst var det jävligt roligt. Men om vi skulle göra det igen, så skulle det vara som nu: inget märkvärdigt och inga turnéer. Lättsamt och opretentiöst och helst i kombination med trevliga platser. Det blir lite grand av semester över det hela då.