Satsa på originalitet!

Att svensk ung musik har svårt att hävda sig internationellt är ett välkänt faktum men lätt att förstå när man lyssnar och ser på de grupper och artister som skivbolagen med några få undantag satsar på. Det är oftast polerade och utslätade kopior av utländska band och självklart är det ointressant när originalen finns att lyssna på.
Men bilden av svensk rock och alla dess grenar stämmer illa med det faktiska förhållandet. Under ytan och i varje hörn av landet bubblar det av originella och egna band. Alla inom branschen vet det men få gör något åt saken.
Det eviga fluktandet på vad som säljer utomlands och det faktum att vi till största delen köper plattor av utländska band gör bolagen ovilliga att satsa på originalitet. Kommersiellt självmord vill inget skivbolag begå, så istället är det säkra kort som gäller. Man låter storebror på kontinenten och i USA sköta ruljangsen och nöjer sig med att då och då få en klapp på huvudet.
Istället ligger det an på grupperna att själva sköta den närmast omänskliga uppgiften att både marknadsföra sig och göra musik.
Kaos och motgångar är visserligen ofta en förutsättning för ett skapande men lite hjälp skadar inte.
Som tur är har bolag som MNW, Silence, Sista Bussen och Mistlur för att nämna några, förstått detta men från många andra händer inget av värde.
Den här spalten är alltså till för alla som älskar rock, och bryr sig om vad som händer under ytan, inte bara vill höra de senaste hitlåtarna.

Rubber Souls heter ett band från Västerhaninge som på sin sju-låtarskassett spelar kraftfull rock i “Stockholmstraditionen” dvs tungt och ösigt.
I musiken finns drag av exempelvis Iggy Pop och U2 men framförallt finns där en stor dos av originalitet.
Rubber Souls har en potential att nå en större publik. Lyssna till exempel på “Bratorwerken”, en hit? Kontaktas genom tel 0750-26561.

Jörgen Sangsta från Göteborg har på sitt eget bolag Studio Urania hittills givit ut tre kassetter. Den senaste heter “Strax Före Gryningen” och innehåller musik och text av honom själv. Det är meditativ musik med mörka texter.
En viss likhet med motsatser som Gunnar Danielsson arbetar med från Pekaninis texter och tyska Neu flimrar då och då förbi i musiken.
Men var finns hopp, kraft och energi?
Kassetten kan beställas från Studio Urania tel 031-113244 som även har “Cortex Live Urania” och en samlingskassett med bland andra Dom Smutsiga Hundarna och Storebror.

Amerikansk västkustmusik blandat med svensk jazzrock spelar Dagg på sin kassett. I en liten 8-kanals studio har man spelat in två låtar som visar upp en stor skicklighet men som kanske ännu saknar det mått av egenhet som behövs om man vill hävda sig i genren.
Tyvärr har gruppen inte meddelat sin adress men i nästa nummer kanske vi har skaffat den.

Lite inom samma område som Dagg rör sig gruppen Station från Stockholm. På den professionellt inspelade kassetten är det välarrad “salongsfunk” blandat med rock och ganska mycket jazz som hörs.
Faktiskt slår Station det mesta som hörs på krogscenerna idag. I Helene Sandin har även gruppen en stark sångerska med en närmast svart känsla i rösten.
Kontaktas på tel 08-7166654.

Ids heter en grupp som gör rythmbaserad musik i Magazines fotspår. Med sättningen sång, bas, trummor, gitarr är det mörk musik den här Göteborgsgruppen gör.
Det känns homogent och genomarbetat men varför sjunga på cockney? Ring 031181542.

Från Hamburgersund kommer W.S.B. som på sin kassett spelar en typ av hårdrock som ibland tangerar det MC 5 och The Stooges gjorde i Detroit för ett otal år sedan. Ibland är det ren rock’n’roll.
Texterna behandlar det numera obligatoriska inom genren dvs brudar och dra järnet, allt framfört med tonårig entusiasm. Kontaktas genom tel 0525-35091.

Till sist en grupp från Stockholm som kallar sig Onderox.
Gruppens musik är ganska svår att sätta fingret på. Den rör sig obehindrat från lugna ballader till hårdare rock med vissa reggaeinslag, allt framfört med den sällsynta varan humor. Tel 08-7164650.