– Det finns ingen bra rock i Sverige. Det finns ingen som vågar säga “jag gör rockmusik för den sakens skull. Jag gillar rockmusik”. Nej, det måste vara nåt konstigt. Det är så oärligt.
– Det finns nästan inga schyssta band kvar. Punkgängen som var bra har splittrats, och Jam har blivit helt värdelösa. Dom nya syntbanden hatar jag och speciellt den här stilen dom kör med, “pling plong vi är så konstiga”. Det finns ingen glädje, det är ingen musik. Låt dom sitta i nån källare och titta på naveln och vara konstiga. Bekämpa syntbanden!

The News ser trötta ut. Det var lördag igår och det blev kanske lite väl festligt. Husets vin som smakade fotogen och trubaduren som fick sin oersättliga gitarr sönderslagen ska vi bara inte tala om. Men nu är det allvar och intervju, och Tomas ger sig in i musikdebatten där Marcus slutade.
– Det är alldeles för mycket “följa modet från London” här i Sverige. Men det blir ingen bra musik om man hela tiden försöker haka på det senaste. All bra musik skapas när man verkligen tror på det man gör. Okey för att ta inspiration från England, för det finns många bra band där, men sen ska man använda sin egen känsla och försöka göra något eget av det. Inte gå in för att planka och hänga på trenderna hela tiden.
– Alla svenska band är så utslätade. Bruce Springsteen är vanlig enkel rock som går hem hos alla. Sån musik existerar inte i vårt land.

The News, som består av Tomas gitarr, Micke gitarr, Hasse bas, Matte trummor och Markus sång, har bara spelat ihop sen i maj. De spelar bra, ruffig och ösig rock. Inte pop, utan oborstat, skitigt och larmigt. The News är inte revolutionerande på något sätt. De försöker inte hitta nya vägar. Istället håller de sig till det gamla och välkända. Visst är det roligare med band som försöker hitta en ny och mer personlig stil, men vanlig ösig rock är inte heller så dumt ibland.
– Vår musik är ganska gitarrbaserad, berättar Micke. Lite Stones-grejer, stereospel och en hel del körer. Jag tror vi har ett ganska enhetligt sound, vi ska bara försöka få det lite mer nyanserat.

The News kommer inte med några nyheter. Det är rock helt enkelt. Rock som går att spela överallt. Hemma, i bilen, på festen, i bastun, på kontoret. Rock för folket helt enkelt.

Markus: Jag vill att vår musik ska kunna nå ut till en bred publik. Jag vill att vem som helst ska kunna ösa på våra konserter.
Live? Javisst, det är då den sortens rock som The News spelar blir som bäst. Helst i en liten skitig källarlokal som kallas för rockklubb. Mycket folk, varmt, och en stark doft av svett och öl.
– Det är viktigt att det finns gott om aggressivitet när man spelar ute, tycker Markus. Och så ska det inte vara drogfritt. Folk ska kunna ha kul och kröka på våra konserter. Det ska vara ös!
– Jag tycker det är för mycket snack mellan banden om dålig publik, säger Micke plötsligt. Det mesta beror faktiskt på bandet. Tror man på sin grej, och är det verkligen spelglädje, då hänger publiken med. Men om bandet bara står och tittar på gitarrerna och verkar allmänt uttråkade blir det ingen impuls för dom som lyssnar. Det måste finnas en kommunikation mellan bandet och publiken.

The News kommer från Norrtälje utanför Stockholm. Till skillnad från många andra band som verkar väldigt osäkra på sig själva och sin musik, snackar de vitt och brett om hur bra de är, att de verkligen tror på sin grej och att de kommer att bli något. Självförtroendet är det inget fel på.
Micke: Man kommer mycket längre om man har en viss bredd som vi. En del av oss har lirat funk och reggae, andra har hållit på med jazzrock, punk och pop. Vi är alla stabila människor och bra musiker.

– Vi har massor av idéer som vi inte hunnit jobba med än. Men det luktar redan utveckling, säger Markus och fortsätter:
– Vi kommer att jobba hårt hela hösten. Vi ska spela ute så mycket det går och sen får vi se hur det blir med Stranded. Blir det inget försöker vi på nåt annat skivbolag, för vi ska fram. Vi satsar seriöst.
Micke: Vårt första mål är att göra en bra och varierad LP.
Tomas: Det behövs en fräsch injektion i den svenska musiken. Och det är vi.

Stora ord från The News. Nu återstår bara att se vad som blir av. Men en sak är säker: The News är bra och vi kommer att få höra åtskilligt mer om dem inom den närmsta tiden. Vare sig vi vill eller ej.