I början av april släpptes Örebro-duon Seven Trees debutalbum “Embracing the Unknown”. Seven Trees har på senare tid utkristalliserat sig som ett av de intressantaste banden på den svenska synthscenen. I höstas spelade de på X-Ray-festivalen i Stockholm och nu i februari hade turen kommit till min hemstad Varberg, där de uppträdde på synthfesten Stahlwerk Zwei tillsammans med de lokala förmågorna Uran 235. Jag passade på att ta mig en pratstund med de båda medlemmarna i Seven Trees.
När det skrivits om Seven Trees tidigare, så har det ofta inte gått många rader innan The Klinik har nämnts. Och, visst, det går helt klart att dra paralleller mellan den belgiska synthduon och Seven Trees. De båda banden har samma förkärlek för en intensivt påträngande rytmik vilket gör känslan i musiken liknande. Men hos Seven Trees märks också tydliga influenser från Skinny Puppy och de blandar in en hyfsad dos egna idéer i musiken.
— The Klinik är, eller var i alla fall, jävligt bra och kraftfulla. Så det är ju smickrande att bli jämförda med dem, men jämförelsen passar inte så bra, tycker Henrik Karlsson, keyboardist och sporadisk sångare i bandet. Sedan tycker jag att det är synd att de glöms bort så mycket. Det känns lite sorgligt när folk som började lyssna på synth för ett par år sedan älskar Project Pitchfork, men knappt har hört talas om The Klinik.
Seven Trees egna influenser är dock betydligt bredare än endast tung synth.
— Jag gillar dödsmetall, säger Johan Kronberg, Seven Trees andra halva och huvudsaklige sångare. Och Iron Maidens “Number of the Beast” är en höjdarplatta.
— Det blir en del lugn och stillsam musik, som Dead Can Dance och Death in June för mig, säger Henrik. Vi har stor bredd på våra influenser. Det släpps ju mycket skit inom synthen. Men Covenant är jävligt bra, och både Wumpscut och In Strict Confidence gillar jag också. Själva vill vi hellre att vår musik ska vara lugn och känslosam än snabb och tung.
“Embracing the Unknown” ges ut på tyska Zoth Ommog i Europa, men av Energy i Skandinavien.
— Zoth Ommog kontaktade oss samma dag de fick demon, i augusti 95. Det var Claus Larsen i Leaether Strip som lyssnade på den först. Han tyckte att det var jättebra och sa till Talla, som är chef, att också lyssna, berättar Henrik. Zoth Ommog är ju ett av de största bolagen i genren, så det passar bra att ligga där. Jag tror att vi kan bli en utstickare på bolaget. Och antingen går vi hem på grund av det, eller så tycker folk att vår musik är för svår.
Cleopatra eller Metropolis kommer släppa “Embracing the Unknown” i USA och till hösten blir det förmodligen en Europaturné tillsammans med X Marks the Pedwalk. Seven Trees verkar gå en ljus framtid till mötes.