En kultiverad bimbo är givetvis en omöjlighet. Ändå fortsätter Uppsalatrion bakom namnet Cultivated Bimbo oförtrutet att göra musik och sampla sig igenom åtskilliga TV-program, skivor och filmer. Bandets tredje fullängdare, “Album. 1995”, och en ny singel dök nyligen upp på skivdiskarna. Eftersom det hänt en del med bandet sedan förra albumet “Your Useful Guide to Life” ringde jag upp Jocke Wallin för en pratstund.
— Vi har arbetat lite annorlunda den här gången. Tidigare skrev jag musiken på mitt håll och Jonas Ödahl texterna på sitt. I och med att vi plockat med en gitarrist (Henkan Araviadis) ändrade vi arbetssättet och alla har varit delaktiga i studioarbetet på ett annat sätt.
Cultivated Bimbo hör, precis som skivbolaget Energy Rekords två andra Uppsalaband, Scapa Flow och Inside Treatment, till doldisarna i stallet. De har varit med sedan starten och det dyker upp nya skivor med ojämna mellanrum, men utan särskilt mycket ståhej eller väsen kring skivsläppen.
— Vi har nog rätt mycket oss själva att skylla för det, anser Jocke. Dels för att vi har många andra projekt och dels för att vi periodvis inte varit särskilt intresserade av Cultivated Bimbo.
Bandet tillhör som sagt veteranerna på bolaget. De började med att spela dansant body på tolvorna “Configuration 1” och “Configuration 2”, för att sedan gå över till hip-hop-influerade ljudcollage på albumen “Tunes from a High Wire” och “Your Useful Guide to Life” samt singlarna “Blasting in Progress” och “98.6”. Gemensamt för de senare utgåvorna är att en mängd olika stilar och influenser blandas till något alldeles eget.
— De två första tolvorna känns väldigt långt bort idag, berättar locke. Det är väl egentligen först med 1992 års “Blasting in Progress” som jag fortfarande känner att det är något som fortfarande ligger nära mig.
Och hur ser det ut på konsertfronten?
— Jag vet inte hur det blir med live-spelningar för att följa upp plattan. Det nya materialet behöver ett riktigt band, med två gitarrister, bas och trummor för att fungera live. Och sådant tar tid att repa in, så vi får väl se vad som händer, avslutar Jocke.