Ett band som är så bra att man döper en katt efter det? Ja, faktiskt. Svenska Dagbladets Stefan Malmquists fyrbente vän heter just Misery Loves Co, precis som brutalcombon ifrån Uppsala. Och där katten mest förnöjt spinner och jamar, för att någon enstaka gång explodera i fräsningar och klösattacker, gör gruppen precis tvärtom. En attityd och musik som liknar ett taggtrådsstängsels kombineras med sockersöta jamanden till melodier. Först tog de Sverige med storm, nu håller duon Misery Loves Co på att göra samma sak med utlandet.
Få svenska plattor blev så hyllade som Misery Loves Co:s självbetitlade albumdebut från förra året. Patrik Wirén (sång och gitarr) och Örjan Örnkloo (programmering) slog definitivt sönder alla föreställningar om att det inte gick att kombinera stenhård industrimetal med riktiga poplåtar. Duon lyckades därmed distansera sig från den rika flora av crossoverband som finns nere i Europa och i Nordamerika. Och nu skall de dit och erövra även deras hjärtan. Debuten har nyligen släppts i Storbritannien och USA genom en licensdeal med Earache, ett av de största bolagen inom den riktigt tunga rocken med band som Entombed, Godflesh och Pitchshifter. I Sverige är det MNWs experimentetikett MNW Zone som står bakom dem. Misery Loves Co har nyligen genomfört en promotionturné i just Storbritannien och singeln “Kiss Your Boots” ska ges ut för att ge intresset och albumet en extra knuff.
Båda medlemmarna kommer som sagt ifrån Uppsala. Patrik Wirén har spelat i bl a Midas Touch och Hi-Tech Junkies medan Örjan Örnkloo har arbetat med t ex H.A.L.O. och Cultivated Bimbo. Misery Loves Co bildades i januari 1993 och dök redan halvåret senare upp med låten “Sonic Attack” på samlingen “Extreme Close-Up”. Responsen var entusiastisk och nystartade MNW Zone beslöt sig för att ta dem under sina vingar. Bandet släppte en maxi vid namn “Private Hell” och det nämnda albumet under 1994.
Live växer antalet medlemmar till fem för att ge ett fylligare sound och kraftigare tryck. I sommar kan du bli överkörd av deras ångvältsrock på bland annat Arvikafestivalen.