LAZER STEFANZ (2) Varför tror somliga att de är så himla roliga? Lazer Stefanz anstränger sig till det yttersta för att motionera mina skrattmuskler, och det enda de lyckas med är att göra mig rejält förbannad och att ens den lindrigaste form av ordet bra skulle kunna appliceras på denna talanglösa soppa är helt otänkbart. Själva kallar Lazer Stefanz sin musik för “cyberpunk-synthpops-dansband”. Själv föredrar jag “kvalitets- och humorlös smörja och nu åker ni i papperskorgen”.

Skånska STJÄRNEBORG (3) anser sig ha åstadkommit sju sånger som perfekt träffar verkligheten. Om jag håller med eller ej kan jag låta vara osagt. De spelar i alla fall dyster synthpop på svenska någonstans i gränslandet mellan And One och tidiga Dead Eyes Open. De skall ha ett plus för sången som håller god klass rakt igenom. De lyckas däremot inte sätta sig fast och göra intryck. Låtarna går och jag känner eller tycker ingenting. Stjärneborg saknar det där extra som får en att överhuvudtaget bry sig. Efter tre genomlyssningar kunde jag fortfarande inte urskilja någon låt eller slinga. Stjärneborg bara passerar.

THE MOONLAENDERS (4) vet jag inte riktigt vad jag skall tycka om. Vad säger man om bandmedlemmar som kallar sig Björn Cyborg och Tore Moogman och låttitlar som “Motorcykelmannen från Uranus” och “Moogbossanova”?
De besitter i alla fall tonvis med humor och självdistans, vilket räddar tillställningen, för så värst bra är det inte. De låter meddela att de bara använder analoga synthar, inga sequencers eller annat “fusk”. Det låter väldigt mycket tidigt åttiotal och jag drar genast paralleller till Njurmännen. The Moonlaenders får mig, till skillnad från Lazer Stefanz, att skratta gott och länge och som sagt var, vad säger man om texter som denna?
“Gröna geléklumpar invaderar oss/gröna geléklumpar från kosmos/kommer till jorden för att oss äta upp/äta oss kokta med senap och ketchup.”
Detta är inte bra. Och det är förmodligen inte meningen heller.

Också i synthpopsfacket, fast ändå raka motsatsen, är Mantorpsbaserade MARYLAND (5). De spelar hyperglad och överkäck synthpop i Pages skola och referenserna blir stundtals smått pinsamma. En sak jag ideligen känner att jag vill säga till Maryland är att man kan sjunga på svenska utan att låta exakt som Page, jag lovar. Då Maryland i låten “Vill inte veta” även har den utsökt dåliga smaken att plagiera “Just Can’t Get Enough” blir det sådär underbart pinsamt att man bara måste älska det.

DEFECTO NAGROBEK (6) anser sig numera ha lämnat den “tjatiga samlingen Kanadaplagierande grupper” (Release 2/94) och söker sig nu ned till det innersta av själarnas djup. Nåja, det låter fortfarande mycket Skinny Puppy, dock varvat med hård body typ tidiga Oomph!
Personligen är jag av den bestämda åsikten att man inte skall sjunga på tyska om man inte själv är tysk, därför gör Defecto Nagrobek sitt bästa för att göra livet surt för undertecknad. Det är välgjort och välproducerat. Låtarna “Rostrum” och “Birdman” till och med mycket bra. Mitt råd till dessa Mjölby-killar är att ge upp häftighets konceptet och helhjärtat satsa på de melodier de alldeles uppenbarligen har potential att koka ihop.

CIVILIZATION (6) från Stockholm utgör ett trevligt alternativ i demohögen, med sin egensinniga synthpop. Själva undrar de varför referenserna ska ta slut vid Depeche Mode då man talar om synthpop, och jag kan inte annat än att hålla med. Civilization anser sig låta som allt från Beatles till Saint Etienne och det är så skönt att någon för en gångs skull vågar ta ut svängarna och vara egna. Hade Cardigans spelat synthpop hade de förmodligen låtit så här.

Att VISION (7) från Stockholm är ambitiösa grabbar som inte släpper ut vad som helst märks tydligt på denna, deras första, demo. De har spelat ihop i tre år och har en seriös syn på sin musik. Vision är långsam, melankolisk synthpop av det bättre slaget. Melodierna och ljuden ges stort utrymme och det är stundtals, som i “Little Man”, fullkomligt briljant. Deras problem ligger i sången. Visst — Magnus Gladen kan hålla tonen, men han kan däremot inte blåsa något som helst liv eller känsla i sin röst, vilket ger ett närmast sövande intryck. Kassetten innehåller även tre instrumentala alster som alla är mycket bra och, måste jag säga, är de som gör störst intryck. Fantastiska “Stars” är så vacker att jag inte vet vad jag gör. Mina råd till Vision blir: fortsätt på den instrumentala banan eller skaffa en riktig sångare, först då kan ni nå de verkliga höjderna.

Med sin meditativa instrumentalmusik skapar ALPHA CENTAUR (8) underbara ljudlandskap och stämningar. Man skulle kunna säga att det låter som Bel Canto och Delerium influerat av mer new age-aktig musik. Det är med andra ord lugnande, avslappnande och mycket, mycket bra. Behöver du fundera så koka en kopp te, kryp upp i favoritfåtöljen och sätt på Alpha Centaur. Det hjälper.

Umeåbaserade S.C.U.D. (9) överraskar med ett förvånansvärt snyggt omslag och när jag för in kassetten i bandspelaren blir jag ännu gladare. Jag blev också överraskad när jag fick reda på att förkortningen står för Syncronised Confusion Umeå District, vilket egentligen är så pass töntigt att betyget borde sänkas ett snäpp.
S.C.U.D. spelar en lite tyngre form av elektronisk pop utan att vara vare sig plagiat eller särskilt nyskapande. “Faces” som inleder kassetten är en regelrätt hit och skulle verkligen göra sig på dansgolvet. Tyvärr håller inte sången riktigt rakt igenom men i deras fall gör det absolut ingenting, med tanke på hur hög kvaliteten på resten är. Hoppas på mer från S.C.U.D. för världen behöver fler hitar som “Faces” och “Praying for Answers”.

KONTAKT

Skicka demos, info, konsertdatum etc till:
Release
On Metal
Box 7144
402 33 GÖTEBORG
fax: 031-7750083

Lazer Stefanz
c/o Stefan Nissan
Lars Wivallius väg 33
703 59 ÖREBRO

The Moonlaenders
Måns Almered
Tel: 0485-36614

Stjärneborg
c/o Johan Andersson
Smidarevägen 3
241 96 Stockmöllan

Maryland
Tollstadsvägen 39
590 20 Mantorp

Civilization
Fridhemsvägen 26
183 65 Täby

Defecto Nagrobek
c/o Otto Carlander
Kummelgatan 17
595 52 Mjölby

Vision
c/o Niklas Nelldal
Sorögatan 65
161 41 Kista

Alpha Centaur
c/o Öjebrink
Rådmansgatan 22
392 36 Kalmar

S.C.U.D.
c/o Franz Enemark
Östra Strandgatan 23
903 33 Umeå