Vision System från Karlstad spelar synth-pop som kan beskrivas som fräsch och ny. Istället för att klamra sig fast vid att låta som synth-baserad musik gjorde för 10 år sedan har de sina rötter i 90-talet. Release ringde upp Johan Pettersson för att få reda på mer.

Vision System bildades för lite drygt tre år. I början av sin verksamhet skapade de musiken med hjälp av en Amiga, men allt eftersom tiden gått har maskinparken utökats avsevärt.
Johan Pettersson (programmering) och Gustaf Hansson (sång, låttexter och programmering) är de enda som varit verksamma i gruppen genom åren. De var båda mycket intresserade av musik och tyckte det skulle vara roligt att göra någonting själva och då de var vänner sedan länge var det inga problem. Anledningen till att det blev synthpop var att det var vad de lyssnade på vid starten.
— Gustaf lyssnar fortfarande mycket på den musiken men för min del är det mest ambientprylar som gäller nu för tiden säger Johan och fortsätter:
— Vi har tre andra projekt på gång — bl a ett ambientprojekt vid namn TMA-1 men vi låter det inte gå ut över Vision System, som är och förblir synthpop.

Deras debutmaxi “Olympus Mons” pressades i blygsamma 500 ex och Johan är inte helt nöjd.
— Jag gillar inte mixningen, den är föråldrad. Numera har vi ett bättre, fetare sound.
Maxin pressades upp av lilla Karlstadsbolaget Another Dawn Records och innebar en debut också för dem. Även där har Johan anmärkningar:
— Killen som producerade var en riktig klantsäck! Vi hade satt ett releasedatum för maxin men då den dagen kom fattades det helt plötsligt pengar så vi kunde inte hämta ut skivorna.
Johan fick då rycka in och låna ut sextusen kronor, pengar han inte sett röken av än idag…

Vi börjar prata om live-spelningar, något som de gjort ett tiotal gånger bl a två gånger med Children Within, något Johan beskriver som mycket kul. De har dock inte spelat så mycket på senaste tiden.
— Men vi är öppna för alla förslag och är det någon som är intresserad så är det bara att höra av sig. Vårt roligaste konsertminne är från när vi spelade i en affärsgalleria i Karlstad. Det var en stor demonstration av Hi-Fi prylar och de spelade vi på, det var klart häftigt, säger han och skrattar. Både Johan och Gustaf skriver ungefär lika mycket var.
— Det hela är ganska demokratiskt. Gustaf gör en låt och jag remixar den, vi träffas egentligen bara vid slutarbetet. Det går mycket bra att komma överens om hur det ska låta, vi har ju känt varandra så länge och dessutom har vi ju samma smak.

Vision System har nyligen gjort ett avtal med October Records och de kommer att ge ut en maxi så fort Vision System har material färdigt.
— Det är i alla fall så jag har förstått det, säger Johan med ett skratt.
Jag hoppas att han förstått rätt och att en ny maxi dyker upp, för med tanke på kvaliteten de håller på “Olympus Mons” finns det all anledning att förväntansfullt ge sig till tåls.