Rymdpoparna från Malmö är i farten igen. Uppföljaren till populära albumet “Five Year Mission” kommer 28 februari och avslöjar med titeln “Alien Worlds” att det även i fortsättningen kommer handla om rymden. Om nu någon trott något annat. Första singeln från plattan, “Astro Girl”, visar att gruppen har för avsikt att stanna på Tellus ännu ett tag för att skörda sina framgångar. De har dock en svår uppgift framför sig. Att slå hitsingeln “Never Trust A Klingon”, är inget som görs i en handvändning, även om gruppen har utomjordiska krafter att ta till. S.P.O.C.K spelade på så gott som alla de större festivalerna i somras och har tagit det lugnt med turnerandet under hösten. I april är de åter aktuella med en ny turné i norra Europa. Sångaren och frontfiguren Alexander Hofman alias Android blandar till en drink och börjar pladdra om inspelningsarbetet, den nya scenshowen och huvudintresset framför andra — hockey.

Nytt album på väg

Uppföljaren till “Five Year Mission” är på väg. S.P.O.C.K tar oss med till främmande världar och låter oss uppleva äventyr i avlägsna solsystem på nya albumet “Alien Worlds”. Går det som planerat skall allt vara färdiginspelat före jul. Android berättar stolt över arbetet plattan:
— Under de senaste månaderna har vi putsat på de nya låtarna och lagt ned mycket möda på att få en röd tråd genom albumet. Slutproduktionen har vi gjort i MRC-studios i Malmö och vår producent, som vanligtvis inte jobbar med vår typ av musik, har varit en stor tillgång. Det är bra med någon som kan se låtarna ur andra synvinklar.
— Vi är helnöjda med slutresultatet. Det är en given förutsättning för att vi ska ge ut en ny platta. “Alien Worlds” är “S.P.O.C.K-igare” än den förra. Den innehåller gladare och mer rymdig pop, med betoning på pop, än vårt tidigare material. Det var många som tyckte förra plattan var för allvarlig, så vi har lättat upp stämningen nu. Flera kände inte igen oss på CDn när de sett vår röjiga scenshow. Vi har haft bättre idéer för hur låtarna skall utformas och vi har bytt ut låtarna under produktionens gång då vi kommit upp med bättre material. Det har tyvärr skjutit utgivningen framåt flera gånger, men nu är det så långt in i framtiden så vi vet att vi kan hålla tiden.
Plattan kommer släppas samtidigt i Sverige och Tyskland, som är gruppen största marknad. Då det är gott om tid fram till dess att plattan skall släppas kommer skivbolaget satsa stort vad det gäller marknadsföring och liknande. S.P.O.C.K och Elegant Machinery, som ligger på samma bolag, var nere i Hannover och hade ett gemensamt release-party i mitten av december. Där spelade de väl valda låtar från “Alien Worlds”. Android fortsätter berätta om skivan:
— Det kommer vara en mycket synthetisk platta med mycket sequencergrejer och så vidare. Jag tycker det skall höras i musiken att vi lever i ett elektroniskt samhälle. Den kommer till exempel att innehålla “Mirror, Mirror” — ett äventyr efter Star Trek-avsnittet med samma namn, “All E.T.s aren’t Nice” — om att alla utomjordingar minsann inte är så snälla som E.T. — utan de kanske kommer hit och vill ta över vår planet. “Cosmic Boy” — om en kille som lever snabbt i rymden. “PS9” — om Pleasure station 9, liknande Star Treks Deep Space Nine-rymdstation, med glädjehus, spelklubbar och barer. Rymdens motsvarighet till Reeperbahn ungefär. Plattan avslutas med en finstämda “Space is the Place”. Givetvis är det en blandning av snabba och långsamma spår, som tidigare. Det blir dock inte riktigt lika mycket Star Trek denna gången.
Det annorlunda omslaget till nya singeln “Astro Girl” har designats av Thorbjörn Jörgensen i hans Studio Dzyan. Han har tidigare bland annat designat åt Hells Angels och gjort omslag för Merciful Fate och andra metalband.
— Vi har träffats ett par gånger tidigare och jag tyckte att Thorbjörn var rätt person. Hans tidigare arbeten har ju inte direkt vår inriktning men han är duktig och vi gillar det han gjort. Han har även designat omslaget till det kommande albumet i liknande stil, säger Android.
Det kommer släppas ytterligare en eller två singlar från “Alien Worlds”. När och vilka spår det blir är inte bestämt, men det blir inte aktuellt förrän tidigast i mars. En video är planerad till “Astro Girl”, och den kommer släppas någon gång under våren.
Duran Duran-covern “Planet Earth”, som de spelat live under en tid, skulle egentligen ha släppts som singel för flera månader sedan. Låten skall även finnas med på en samlings-CDn “To Cut a Long Story Short” med new romantic-covers. S.P.O.C.Ks skivbolag, Energy Rekords, har dock lagt projekten på is för tillfället, så vi får väl se hur det blir.
— Tyvärr känns låten inte riktigt så kul längre. Det kan hända att vi gör en ny cover på en annan låt istället kanske, tycker Android.

Det började som en födelsedagspresent…

Åtskilliga år har gått sedan Eddie Bengtsson och Alexander Hofman gav fem låtar som födelsedagspresent till kompisen Finn Albertsson. Resultatet blev så lyckat att de tre bestämde sig för att bilda ett band. Att Star Trek kom att spela en framträdande roll var inte så konstigt med tanke på att alla tre är inbitna trekkers.
Eddie Bengtsson, alias Captain Eddie B Kirk, även ena halvan av Page, stod för huvuddelen av låtskrivandet medan Android stod för texterna. Finn kallade sig Cybernoid och fixade alla rymdljud.
Trion har turnerat flitigt i norra Europa. Med åren har gruppen blivit känd för sina ösigt glada liveframträdanden och sin positiva framtoning.
Alexander har vid sidan av haft ett soloprojekt som han kallar Mr Data. S.P.O.C.K har gjort “egna” versioner av två Mr Data-låtar, “E-lectric” på “Five Year Mission” och “The Androids are Here” på “Astro Girl”-singeln.
S.P.O.C.K splittrades våren 1994, efter en längre tids inbördes problem. Eddie och Alexander återupptog samarbetet redan ett par dagar senare då de inte kunde tänka sig att lägga ned gruppen för gott. Cybernoid drog sig dock undan.
Lagom till sommarfestivalerna utökades bandet med Johan Billing, alias Asteroid. Han har tidigare spelat i S.P.Ä.C.K som gjort sig kända i Malmö-trakten med att spela S.P.O.C.K-covers.
— Vi testade en annan kille först men det funkade inte som vi ville. Johan har ju liksom “erfarenhet” av våra låtar och vi kände varandra dessutom lite grand sedan tidigare. Hans roll i kommer i första hand att vara extra livekeyboardist. Vi tycker dessutom det ser bättre ut om vi är tre på scen.

Ny turné, ny scenshow och nya fans…

Eftersom S.P.O.C.K spelat live i Sverige flitigt under det senaste året kanske det finns en risk att folk tröttnat.
— Det tror jag bara är journalister som tycker. Det finns ju alltid nya människor på varje spelställe. Det är inte direkt samma publik som åker landet runt för att se oss. Vi hoppas på att få nya fans varje gång vi spelar. Är det någon som tröttnar finns det alltid de som tycker det nya vi gör är bättre. Med vår nya utvecklade scenshow hoppas vi kunna ge även gamla fans något nytt.
Planeringen för den kommande turnén är färdig i stora drag. De drar ner till Tyskland i början av april och kommer att åka runt där i ungefär tre veckor. Troligtvis gör de även spelningar i Tjeckien, Schweiz, Österrike och Holland.
— Scenshowen kommer utvecklas och vi kommer har mer roliga grejer på scen. Mycket gamla datorer och konstiga, fåniga tekniska prylar som blinkar och lyser. Det kan även bli någon form av målad bakgrund med Star Trek tema. Något som kan påminna om Enterprise’ brygga. I vilket fall som helst har vi skaffat nytt ljus som är fräckt och rörligt. Det kommer definitivt bli en mer visuell show i framtiden. Det blir dyrt, men det är skoj och blir snyggt också. Det är svårt för vi vill ändå att vi skall framstå som ett enkelt band och inte bli överpretentiösa. Vi vill vara som en enkel fest: man fixar en dunk sprit, några påsar chips och lite bra musik. Sedan är det upp till folk om de har roligt, det brukar bli lyckat.
— Vi skulle väldigt gärna vilja åka på turné tillsammans med Elegant Machinery, men tyvärr stämmer inte våra albumreleaser så det går ju inte. Dessutom skulle det bli ekonomiskt ohållbart för spelställena att ha två gage att betala men bara ett inträde.
I slutet av april och i början av maj kommer vi att åka runt i Sverige men helgen då det är final i ishockey-VM kommer vi absolut vara lediga. Det är därför vi har planerat allt så noga redan nu för att slippa tänka på hockey-datum när vi bokar spelningar.
Betyder ditt hockeyintresse att S.P.O.C.K kan komma i andra hand?
— Det är en svår fråga att svara på så här men eftersom båda intressena är begränsade till speciella tider och platser så går det utmärkt att kombinera dem. Jag är barnsligt förtjust i hockey och jag missar inte gärna en match. Vi brukar samlas ett gäng på tre grabbar och har matchkvällar med öl, chips och svenska flaggor framför TV. Givetvis har vi hockey-tröjor på oss och skriker på balkongen när det blir mål. Vi har skoj och det är det viktigaste.

Flitigt festivalband

S.P.O.C.K har som bekant varit flitiga på sommarfestivalerna och de blev extra väl mottagna i Arvika.
— De hade verkligen ansträngt sig för att vi skulle trivas. Eftersom vi spelade där för tredje året i rad är vi ju lite av “festivalhusband”, så vi fick champagne när vi klev in i öltältet första gången. Dessutom fick vi extra öl utöver vad som är vanligt. Arvikafestivalen som går i rymdens tecken har en speciell hållning till oss. Större delen av festivalstyrelsen verkar vara sålda på vår musik. Eftersom vi spelat i Arvika tidigare ville vi göra något extra där så vi gjorde en “Synthjenka” med tillhörande barfotadans. Det är en låt vi gjorde enbart för livebruk. Den finske 50-tals artisten Jan Rode är upphovsman till låten och originalet heter “Doing the Jenka”. Det är en grej vi som vi tror aldrig skulle funka annat än live, givetvis.
Efter flera års vänta fick så S.P.O.C.K sin efterlängtade spelning på Hultsfredsfestivalen.
— Ledningen för den festivalen har sina speciella åsikter om synthband och efter att de hade sett hur roliga vi var i Arvika fick vi ett klartecken för att få vara med. Det är viktigt för oss att komma ut och spela bland dem som annars inte går på våra spelningar.
Android drar sig till minnes en missbedömning de gjorde:
— Vaktchefen på Hultsfredsfestivalen berättade efter vår spelning där att de räknat med mindre antal vakter än normalt för det trodde att synthpubliken var små och snälla som inte gjorde alltför mycket väsen av sig. Han hade givetvis haft fel och blivit chockad når det var fullt framför scen i en timme innan vi började spela. Folk hoppade omkring som galningar under spelningen så vakterna fick visa vad de gick för.

Rockrävarna borde ha vant sig vid synthmusik vi det har laget

Hur tror du synthmusiken kommer utvecklas, finnas den kvar om tio år?
— Jag har sagt i flera år att det är konstigt att så många ser ner på elektronisk musik men inte på allt annat som är elektroniskt. Att gamla rockrävar har svårt att hitta referensramar till synth kanske inte är så konstigt när de vuxit upp med rock och gitarrbaserad musik, men de borde ha vant sig nu. Det är kul att det börjar blomma upp lite fler synthpopband i Sverige och att inte alla är så Nitzer Ebb- och Skinny Puppy-influerade längre. Tyvärr missar många band inom genren det där med sången. Det gör synthmusik så känslokall och trist. Banden kan ägna flera veckor till att fila på en sampling men sången kommer i ofta i skymundan. Det är också tråkigt med många svenska synthband alltid försöker låta som Dave Gahan i Depeche Mode. De bör försöka sjunga på sitt egna sätt.

Livet efter S.P.O.C.K

— Mr Data ligger för tillfället på is och jag tycker det är viktigast att ägna all energi till att utveckla S.P.O.C.K. Gruppen börjar komma dit jag alltid drömt om och då finns det inte så mycket plats för annat. Jag tycker det är kul så länge vi kan hålla på. När det tar slut någon gång så kanske jag vill ha en ny grupp eller liknande vem vet…
Android avslöjar att Bellmantolkningar är något han skulle vilja försöka sig på i framtiden.
— Jag tycker Bellman är fantastiskt bra. Hans sätt att uttrycka sig och ironin i hans texter. Han var en förbaskat skicklig textförfattare med kluriga ordvändningar. Bellman är något jag vill göra när S.P.O.C.K är nedlagt. Rap hade kanske varit kul men jag tycker det är bara svarta som klarar av att göra riktig rap. Så det är uteslutet. Blues skulle också vara intressant då man får arbeta mycket med sången och uttrycka sig genom att använda olika röstlägen. I våra nya låtar har vi använt oss mycket mer av olika röstlägen och sångsätt för att variera det hela.
När det tar slut? Betyder det att du tror S.P.O.C.K inte kommer hålla längre?
— Inte direkt, men allting har ett slut. Vi kan ju inte fortsätta tills vi blir pensionärer med att hoppa omkring på scen och vara roliga. Vi tycker dock själva att vi fortfarande är på uppgång, så vi lär hålla på ett bra tag till.

Artiklar om S.P.O.C.K har även publicerats i Release 1/92 och 3/93.

S.P.O.C.K

MEDLEMMAR & FUNKTIONER
Android (Alexander Hofman)
Captain Eddie B Kirk (Eddie Bengtsson)
Asteroid (Johan Billing)

STARTÅR
1988

HEMORT
Malmö

SKIVBOLAG
Energy Rekords

DISKOGRAFI
1988 Silicon Dream 7″ (utgången)
1992 Never Trust A Klingon CDM
1993 Five Year Mission CD
1993 Strange Dimensions CDM
1994 Never Trust A Klingon [2294 AD] CDM
1994 Astro Girl CDS
1994 Astro Girl Ltd Ed CDM
1995 Alien Worlds CD

KONTAKT
Energy Rekords Box 1501
221 22 LUND