Stockholmstrion Restricted Area är aktuella med singeln “Ett gammalt bergstroll” som de släppte nu i vinter. CDn har de bekostat själva med hjälp Philip Forsgren som producerat och ställt upp som sponsor.
— Vi vill ha kontroll över musiken själva, så vi tyckte det var bäst att släppa singeln utan att kontakta något skivbolag, berättar sångaren och låtskrivaren Peter Elm.
Peter har bott utomlands stor del av sin uppväxt i länder som Japan, Spanien, Schweiz och nu senast Frankrike. Tillsammans med skolkamraten Andreas Hallström började han att intressera sig för synthmusik när de läst tidningar som New Life. Peter och Andreas skaffade sig synthezisers och gjorde en hel del musik som lät som en mix av The Cure och synthpop. Restricted Area spelade live ett par gånger på fester och liknande tillställningar men tiden räckte inte till för att de skulle komma någon vart med musiken.
— På den tiden lät jag alltid musiken komma i andra hand, och därför rann mina planer ut i sanden.
1990 flyttade Peter hem till Sverige för att börja studera psykologi vid Universitetet i Stockholm. Tillsammans med en annan vän från Frankrike, Jonas Sjöström, tog han upp idén med att producera enkel synthpop med tänkvärda texter. Peter berättar att han har mängder med material och idéer och det är bara tiden som avgör om det skall bli något av dem eller inte. “Ett gammalt bergstroll” var just en sådan låt som Peter haft på lager.
— Texten handlar om hur jag, som hemåtvändande, såg på Sverige och svenskarna efter flera års utlandsvistelse. Det var tråkigt att upptäcka att så många här i landet skäms för sig själva och det de gör.
Peters syster Lena sjunger bakgrundsstämmor och kommer få en mer framträdande roll i framtiden om Peter får som han vill. Restricted Area hoppas på att kunna få ut sin musik på egen hand då de tycker att varken skivbolag eller distributörer är intresserade av att lägga någon tid på små band. En fullängdare är planerad och kommer släppas senare under 1995.
— Får vi inte någon kontakt med något lämpligt skivbolag så kommer vi att släppa plattan på egen hand. Jag har väntat på ett tillfälle länge, så nu kommer vi ge ut vårt material för vi tror att folk kommer gilla det bara de får en chans att höra oss, berättar Peter bestämt.
Peter har tagit ledigt från studierna för att kunna ägna större tid åt musiken. Sedan sommaren har Restricted Area ägnat allt mer och mer tid till sin musik och de har även hunnit med att spela live två gånger på diskoteket Dreams i Stockholm. I mitten av december spelade de även på Tre Backar.
— Vi blev mycket positivt överraskade över att det kom runt åttio personer. Vi lyckades få en fin publikkontakt och folket verkade nöjda med oss som band. Det är alltid roligt att ha en sådan entusiastisk publik även när man inte är ett känt band.
Restricted Area är alltså ett band med stora planer som de vill förverkliga till nästan varje pris. Om allt går vägen är de att räkna med i framtiden.