Då var det åter dags att ta sig igenom den hög med kassetter som dykt upp i min brevlåda. Jag förvånas alltid över att det som ser mycket ut för världen kanske inte alltid är det och tvärt om. Ibland får man en omslagslös kassett med ett skrynkligt info-papper bifogat, och ibland så skickar grupperna flera sidor med information. Inte speciellt sällan är det den första som är mest lyssningsvärd.

PENETRATING THE SPIRIT (2) skickade in en kassett med en rad instrumentala kompositioner som sade mig absolut ingenting. Efteråt minns man knappt hur många låtar det var på bandet. Kanske skulle det kunna bli något med en fantasifull textförfattare och sångare i närheten, men annars är nog loppet kört…

DRAGON ROUGE (3) skickade egentligen sin demo till Blitz Records, men de verkade anse att den hörde hemma på vår demo-sida istället så de skickade den glatt vidare. Kassetten “Thaigirion” innehåller en enda låt i raskt tempo som nog skulle kunna fungera på ett dansgolv om den slipas till lite. Däremot är den alldeles för monoton och lång, och den får mig definitivt inte att associera till svart magi även om ursprungsmannens avsikt verkar vara denna.

GRIND (4) spelar melankolisk dysterbody med massor av samplade ljud och högt skruvade effektburkar. De gånger då sångaren försöker hålla ut en ton så förstår man varför… Låttitlar brukar säga mycket om musiken, och här finns bland annat namn som “Share my Agony” och “Winds of War”, om ni nu förstår vad jag menar. Det låter som ett typiskt projekt som existerat några månader, och som nog skulle väntat lite till med sin demodebut.

EMETH (4) har definitivt sina främsta inspirationskällor bland de tyngre grupperna i synth-crossover-genren. Jag skulle gissa på Ministry och andra projekt som kretsar kring Al Jourgensen, och varför inte lite Rage Against the Machine. Gillar man sådan typ av musik så kan det ju vara skoj att veta att det finns liknande band även i vårt avlånga land. Demon “Mind Scar Judged Existence” är förresten inspelad i Holken-studion, om det nu imponerar på någon. Jag vill ge dem en liten extrastjärna i kanten för att de inte spelar synthpop som så många svenska band i synthfacket.

RANDOM REALITY (5) är gamla trotjänare från Release hemstad och har lyckats prångla ut ännu en kassett med sin säregna bodymusik. “Veruleikinn” innehåller förutom “Give it Up” från Electric Café-kassetten, sju andra låtar av skiftande kvalitet. Det som gör att man fäster sig lite vid Bandom Reality är deras speciella nisch att blanda in andra språk än engelska i sina låtar. Isländska och latin samsas med svenska på kassetten och det ger en klar särprägel. Klart lustigast är “I Vårt Hednaland” och “Ljotur” där man får någon konstig känsla av att ha blivit förflyttad till fel tid (och rum också kanske?).

THO-PROJEKT (6) spelar dansant skojsynth. Musiken påminner mig om “gamla” Force Dimension. Texterna är ibland på engelska, ibland på svenska. Bäst blir det när de använder det senare, undantaget falsettförsöken… Eller vad säger man om textraden “Jag tycker om pengar, mycket mer än jag tycker om dig”? Det känns som om de håller en viss distans till sitt skapande och det är alltid nyttigt. Låtarna jag fått är utdrag från demon “Frexx V” som förhoppningsvis har kommit vid det här laget.

ENEMY ALLIANCE (6) tredje demo “1994” låter väldigt inspirerad av Frontline Assembly, på gott och ont. Farten och tyngden har de prickat in, men inte känslan. Det låter som en del av de tyska band som försöker efterlikna sina kanadensiska förebilder och lyckats få skivkontrakt på något litet bolag.
Däremot får jag en känsla av att det är ett band som skulle kunna vara intressanta live. Jag kan se en lagom stor Frontline Assembly-älskande sextonårspublik dansa sig trötta framför scenen. Också ett plus för den snygga kassetten.

AWFUL DEATH (6) har nyligen medverkat med fyra låtar på CDn “Malleus Maleficarum”. De låtar som återfinns på “Attraction of Fear” är antagligen material från samma period som ovan, som av en eller annan anledning inte passade bland de fyra. Det låter i alla fall likadant. En del av låtarna har också tidigare givits ut på kassetten “Codex”, men finns nu i nymixade versioner. Body i Skinny Puppys anda men aningen fantasilösare.
Dessutom hörs det klart och tydligt att Sören Jensen tidigare varit medlem i det, i mitt tycke, alldeles för överskattade bandet Emetic. Då känns det i alla fall som om Awful Death har en ljusare framtid att gå till mötes.

TERRA ZONE (7) är gamla bekantingar, trots att jag inte har haft hand om kassettkrönikan speciellt länge. Därför utgick jag lugnt från att det lät “som vanligt”, det vill säga body med halvdålig sång. Men oj då vad jag gick bet! På den nya demon har man svängt, framför allt sångmässigt. Den tuffa body-musiken har svidat om till en vacker, melankolisk synthpop.
Det jag har att invända mot “Point of No Return” är att likt förra kassetten envisas man med att fylla ett 90-minutersband med låtar. Hade det inte varit bättre med en rensning och ett 40-band istället? 21 låtar med liknande uppbyggnad gör att man bara behöver lyssna på ena sidan för att också ha hört den andra.

CLAN H (7) har på “Once Worth Living” fått med sex låtar, som trots sina tider på uppåt sex minuter inte blir tråkiga. Det är en typ av lite skramlig, småstökig synthpop som känns ganska originell. Vem vet, kanske dyker de upp på någon samlings-CD eller kassett i framtiden.

ESRANGE (7) har på “From a Northern Point of View” stoppat in 14 popvisor av klassiskt svenskt synthmärke. Absolut bäst är “Superior” som handlar om den renrakade subkulturens något skeva åsikter om sin egen överlägsenhet. “They claim that we are a superior race, a people of lighthair and uncoloured faces”.
Så fort man har hört några takter på kassetten så slog det åtminstone mig att det här är något för October Records. Och mycket riktigt så är de intresserade.

BRAVE NEW WORLD (8) gör gullig synthpop, som det egentligen finns alldeles för gott om redan. Saken är bara den att de gör det så bra så att de trots allt måste premieras för det. Bra synthslingor och genomtänkta textsnuttar varvas i en utsökt blandning i de tre låtarna.
Detta är ett av de demoband som jag talade om i inledningen. En anspråkslös kassett och ett kladdigt A4 med några blygsamma ord om att “…det vore roligt om ni kunde recensera var demo”. Det är alltid skoj med överraskningar…

DARK SIDE COWBOYS (9) är namnet på ett band från en plats i Jämtland som nog många med mig aldrig hört talas om. Och vad spelar då ett band med det namnet för sorts musik? Jo! Alldeles riktigt gissat, SVARTROCK. Blanda 1 liter Dark Side Cowboys, 2 dl Sisters of Mercy, 3 dl Fields of the Nephilim och 5 dl Mission. Låter det intressant? Det är det! De har skapat en cowboyfilm vid namn “Ars Moriensis”, utan bilder och med låttitlar som “Duel ’til Dawn” och den absoluta höjdaren — “Bloodred Moon”.
För att man inte ska riskera att missa dem har de skickat med en sådan hoper infopapper att herr Redaktör nog fick dubbla portot på leveransen. Det hela är bra, seriöst och har nog en framtid på platta.

KONTAKT

Terra Zone
c/o Pär Karlsson
Filipstadsvägen 278, II
691 33 KARLSKOGA

Enemy Alliance
c/o Gunnarsson
Jungfrugatan 45
114 44 STOCKHOLM

Grind
Daniel Lillman
021-356187

Random Reality
c/o A. Lundquist
Mårdgatan 7
421 71 VÄSTRA FRÖLUNDA

Dragon Rouge
c/o Adam Schaub
Rusthållarevägen 65
121 60 JOHANNESHOV

Emeth
c/o Martin Eriksson
Brännarevägen 1
374 51 ASARUM

Tho-Projekt
c/o Stefan Nilsson
Lars Wivaldius väg 33
703 59 ÖREBRO

Esrange
c/o Anders Persson
Framgången 220:32
412 80 GÖTEBORG

Brave New World
c/o Nickles Englund
Eiras väg 2
723 55 VÄSTERAS

Clan H
c/o Patrik Nilsson
Norra vägen 73B
392 37 KALMAR

Dark Side Cowboys
c/o Niklas Carlsson
Skogsstigen 6
830 70 HAMMERDAL

Resterande band har inte skickat med sin adress, eller vill inte ha den utsatt.