Det har varit tyst om Inside Treatment länge nu. Förra albumet “Underneath my Purple Shades” har hunnit bli tre år gammalt och duon Pär Österberg och Magnus Broström har gjort lumpen och mognat som musiker. Deras då skräniga, medryckande body har transformerats och bearbetats. När nu deras nya fullängdare “Estate of Insanity” kommer ut så har musiken blivit mer nyanserad, genomarbetad, tillbakalutad och genomtänkt. Det låter dock fortfarande som Inside Treatment; de gamla grunderna finns kvar men har tagit andra former. Uppsaladuon är med andra ord högintressanta även 1994.
Pär och Magnus böljade spela ihop sommaren 1988 och året därpå kom kassetten “An Introduction to a Mystery” på det som då hette Front Music Production. Den sålde bra för att vara en demo och fick ett ganska positivt mottagande. Idag har de dock inte mycket till övers för den.
— Den är mest pinsam, framförallt ljudet är uruselt, tycker Magnus.
Han berättar att de då var influerade av “Front 242 och de andra gamla hjältarna”, som han smått ironiskt uttrycker det, samt The Sisters Of Mercy. Inte så långt efteråt kom ett mini-album vid namn “Isolated Suburban Psychokillers in Coma”.
— En del låtar där är helt okej, även om vi inte spelar några av dem idag, berättar Magnus. Vi spelade in allt på två dagar och satte allting direkt.
Några större skillnader mellan kassetten och mini-albumet ser han dock inte:
— I och för sig är ljudkvaliteten mycket bättre, men låtarna är i stort sett från samma period. Det är lite mer humor på plattan också, men egentligen är det som sagt ingen stor skillnad.
Intresse visades från Tyskland, så Inside Treatment spelade in två låtar till och “Isolated Suburban Psychokillers in Coma” gavs ut som ett album där på Parade Amoureuse. Man turnerade också i Tyskland tillsammans med Cat Rapes Dog och fick positiv respons. Vid denna tid spelade duon mycket live, ofta med kompisarna i Scapa Flow, vilka precis som Inside Treatment haft en lång tystnadsperiod för att nu vara aktuella igen. 1991 kom till slut albumet “Underneath My Purple Shades”. Det hade funnits färdigt för utgivning länge, men skjutits upp på grund av Front Music Productions ombildande till en del av Energy Rekords. Magnus igen:
— Halva plattan tycker jag är bra, halva plattan tycker jag inte om idag. Vi spelade in den och sedan tog det över ett år innan den släpptes och då var det redan gamla låtar för oss.
Samma dag som albumet släpptes kom också maxi-singeln “Anaesthetic age”, som egentligen skulle föregått fullängdaren. Förseningen och det faktum att den släpptes endast på vinyl mitt i den värsta CD-boomen ledde till ganska dåliga försäljningssiffror. De följde upp releasen med en del spelningar, men sedan blev det tyst. Tystnaden bröts inte förrän 1994, då duon spelade live i Kalmar och Malmö inför en entusiastisk publik som inte glömt bort dem. Förutom en del välkänt gammalt material, bjöds de närvarande också på en portion nya kompositioner som skiljer sig ganska mycket från det de gjort tidigare. Det Inside Treatment gör nu är mer atmosfäriskt och harmoniskt, och inte alls av den “pang på rödbetan”-karaktär deras musik hade förr, då vers följdes av refräng och låtarna klockade in på fyra minuter. Nu kan man spåra en annan attityd gentemot musiken, där oväsen och samplingar byggs ihop till en enhet, där låttexterna har en mer framträdande roll än tidigare. Introna är ofta flera minuter långa, vilket givetvis leder till låtlängder på 6-8 minuter (inte brödskivor). Frågan om detta är genomtänkt eller en naturlig förändring är givetvis befogad.
— Både och, säger Magnus. Eftersom det var så länge sedan vi spelade in någonting har vi hunnit göra en massa låtar emellan, och med “Estate of Insanity” får lyssnaren hela utvecklingsklumpen på en gång. Men just nu känns det här vi gör väldigt rätt.
— Det ska bli kul att få ut en platta igen eftersom vi har hållit på och strulat så länge. Förhoppningen är att den ska nå ut till fler, den är ju bredare än den förra plattan.
Inside Treatment anno 1994 är också ett band med mer självförtroende, som vet vad de vill göra:
— Ja, det stämmer, säger Magnus. De andra skivorna har varit väldigt blandade. Där har funnits några bodylåtar, några danslåtar, några lugna låtar och någon med gitarrer och snabbt ös men nu kommer det att finnas en röd tråd genom hela skivan.
Efter “Estate of Insanity” skall duon åka ut och spela och sedan följa upp med ännu en platta. Magnus lovar att inte den också ska ta tre år! De är redan klara för årets Dalarock-festival i Hedemora. Det kan eventuellt komma en singel från albumet, i sådana fall ligger titelspåret bäst till i dagsläget. På singeln kommer en av mixarna att göras av Jocke Wallin i Cultivated Bimbo.
Magnus har också ett projekt tillsammans med Johan från Scapa Flow, med det sanslösa namnet Wasteland Screwers. De ser sig själva som “industrins motsvarighet till Spinal Tap” och gör parodi på till exempel Ministry. De har redan gjort en mängd låtar, bland annat en cover av klassikern “Safety Dance”. Det kan möjligen bli fråga om en skivutgivning längre fram i år, ambitionen finns i alla fall. Särskilt mycket gemensamt med Inside Treatment eller Scapa Flow har dock inte Wasteland Screwers. Men först på plan är alltså ett nytt fräscht Inside Treatment-album som otvivelaktigt kommer att skräna till sig även din uppmärksamhet i vår.

INSIDE TREATMENT

MEDLEMMAR
Magnus Broström (sångare)
Per Österberg

STARTÅR
1988

HEMORT
Uppsala

SKIVBOLAG
Energy Rekords

MUSIKSTIL
Atmosfäriskt body-oväsen

DISKOGRAFI
1989 An Introduction to a Mystery Kassett (Front Music Production)
1989 Isolated Suburban Psychokillers in Coma MLP (FMP)
1990 Isolated Suburban Psychokillers in Coma LP/CD (tysk ver. med två extralåtar) (Parade Amoureuse)
1991 Underneath My Purple Shades LP/CD
1991 Anaesthetic Age 12″
1994 Estate of Insanity CD

Medverkan på samlingsskivor:
“Walk Alone” på “Techno Club Compilation I” CD (Music Research)
“Naked” på “Techno Club Compilation II” DCD (Music Research)
“Blasphemous Rumours” på “I Sometimes Wish I Was Famous” LP/CD/MC (Energy)
“Delusion” på “Electronic Beats from the North” MCD (Energy)
“Delusion” och “Bleed for You” på “Virtual Energy I” CD (Energy)
“Delusion” (remix) på “Tapping the Wires” CD (Energy)
“Estate of Insanity” och “The World Outside” på “Virtual Energy 2” CD (Energy)

KONTAKT
Energy Rekords
Box 1506
221 01 LUND