Det gick onekligen långsamt framåt för Funhouse i början. Tills i höstas hade bandet inte givit ut mer än två vinylsinglar och en kassett. Men med höstens CD-singel “Friends”, som fick mycket positiva recensioner, och det purfärska albumet “Girls” tar Funhouse klivet ut ur dimmorna och presenterar sig.

Det hela började i Kalmar 1986 då Mikael Hartle och Fredrik Täck slog sina påsar ihop och spelade in en kassett tillsammans. Kort därefter utökades duon till en kvartett, man gjorde live-debut och tog namnet Funhouse hämtat från en gammal skräckfilm. Då lyssnade de mycket på band som Play Dead, Killing Joke, Red Lorry Yellow Lorry och Siouxsie and the Banshees vilket också märks tydligt på den självfinansierade debutsingeln “Tormentor” som släpptes 1987. Idag beskrivs den av medlemmarna som “en tonårssynd”.
Året därpå flyttade bandet till Malmö, vilket ledde till en del medlemsbyten. Fredrik Täck, som då sjöng, slutade för att dryga året senare gå med igen, då som sologitarrist. Mikael tog hand om sången, samtidigt som han var gitarrist i Stry & Babylon Blues och medverkade på deras album “Laddat Lugn” och “Plastålektrik”. Till slut kolliderade detta med Funhouse och Mikael lämnade Babylon Blues för att satsa på sitt eget band. Funhouse hade då fått den sättning de har idag; det vill säga Fredrik och Mikael kompletterade av basisten Stefan Larsson och trummisen Jonas Elmqvist. En ny singel spelades också in under denna period men gavs aldrig ut, så trots en lång tystnad låg bandet aldrig nere.
Funhouse tog kontakt med Accelerating Blue Fish i Malmö och singeln “Sunset” gavs ut 1991. Både musik- och produktionsmässigt var den en utveckling åt rätt håll, med en luftigare produktion, bättre instrumentering och framför allt två mycket bra låtar.
— Det var meningen att det skulle komma en LP också, berättar Fredrik. Därför ville vi inte plocka ut den mest givna singellåten utan istället var vi lite övercyniska och plockade ut den tredje bästa låten.
Något album blev det dock aldrig. Funhouse lämnade istället Accelerating Blue Fish; i samförstånd med dem.
— De tyckte vi var för mainstream. De ville ha något mer obskyrt, men vi är fortfarande mycket goda vänner, poängterar de.
Istället går Funhouse över till det nystartade bolaget M&A Music Art, där CD-singeln “Friends” släpps i september 1993. Den visar upp ett band med möjligheter att tilltala en bred publik, såväl gothare och indiepopare som vanliga mainstream-lyssnare. Denna gyllene medelväg är dock inte någon kompromiss av bandet för att nå ut till många, snarare en kompromiss som tillfredsställer medlemmarna själva. “Friends” tillfredsställde också många kritiker, bland annat tilldelades den 4,5 poäng av 5 i tidningen Sound Affects.
— Men den kunde ha nått ut till många fler, säger Mikael. Problemet ligger i att skivaffärerna inte vågar beställa hem den.
Detta är knappast något unikt för Funhouse, men trots ett svårt marknadsläge har den åtminstone sålt fyrsiffrigt, vilket icke är föraktningsvärda siffror för ett litet svenskt band.
Till hösten var det också tänkt att de skulle agerat förband åt det tyska svartrockbandet Love Like Blood, men då Sverigeturnén ställdes in rann det hela ut i sanden. Nu i vår skulle ett nytt försök gjorts, men det gick lika illa även denna gång. Love Like Blood ville inte komma om de inte fick mer betalt, på grund av ett tidsglapp på några dagar mellan konserter i Tyskland och Sverigespelningarna. Att bli stämplade som ett gothband, till följd av att spela tillsammans med Love Like Blood är dock inte något som Funhouse bryr sig om.
— Bara folk tycker om det vi gör så får de kalla musiken vad de vill, säger Mikael.
Det blir fler spelningar i Sverige under våren, detta på grund av att fullängdsdebuten “Girls” just släppts. Ett album som spelats in i flera olika omgångar och därför dröjt länge. Nu när plattan äntligen är färdig så är i alla fall bandet nöjda med den, vilket inte alls är obefogat. “Girls” lär ha goda chanser att även hävda sig i Tyskland och England där den förhoppningsvis också skall lanseras. I maj blir det även en del spelningar i England tillsammans med hemmasönerna i Vendemmian. Fredrik erkänner dock glatt att han tycker att de är “jättedåliga”. Ännu en platta skall komma ut med Funhouse under 1994, antingen en CD-singel med “Voices” från albumet, eller en mini-CD med nya låtar i höst. Allt detta beror givetvis på hur “Girls” säljer, så med lite tur kan det bli både och.
Några drömmar om pengar och stjärnstatus har dock inte bandet, vilket mycket kan förklaras i att ingen i bandet är under 25 år.
— Vi har sett en del…, säger Fredrik och skrattar.
— Vi tror inte på någon rockstjärnemyt, fortsätter Mikael. Om vi kan få igen hyran till replokalen och andra utgifter så är vi nöjda.
Och med fler poppärlor av “Friends” kaliber lär åtminstone inte det sistnämnda vara något problem.

FUNHOUSE

MEDLEMMAR
Mikael Hartle: sång och gitarr
Fredrik Tack: gitarr och sång
Stefan Larsson: bas och sång
Jonas Elmqvist: trummor

STARTÅR
1986

HEMORT
Malmö

SKIVBOLAG
M&A Music Art

MUSIKSTIL
Melodisk gothpop

DISKOGRAFI
1987 Tormentor 7″ (Sun)
1991 Sunset 7″ (Accelerating Blue Fish)
1993 Friends CDM
1994 Girls CD

KONTAKT
M&A Music Art
Simrishamnsgatan 20A
214 23 MALMÖ