Jaha, då var vi här igen. I vanlig ordning börjar jag med de lite sämre kassetterna och avslutar med höjdarna. Den här gången blir fältet betydligt mindre spritt än normalt, och precis som vanligt så ska betygen här självklart inte jämföras med skivbetygen.

RAZZLE DAZZLE (4) Vill någon förklara hur man kan sitta på ett stort låtmaterial, ha spelat sedan 1984 och ändå inte prestera två bättre låtar till sin demo. Hur kan man sedan vara 22 och 26 år och inte behärska det engelska språket bättre? Gruppen borde kanske befunnit sig i skolan 1984 istället! Musikaliskt sett är låtarna ganska lyckade, men det dåliga språket hela kassetten igenom retar mig.

FACELESS (5) Mer body, men med mer Skinnystuk. Här finns alla klichéerna snyggt uppställda på rad. Låttitlar avslöjar temat. “Death”, “Air Raid”, “Heartburnt” och “Heaven’s Day”. Det är dock inte dåligt gjort, det finns en frisk fläkt, även om man kunde skippat de arabiska böneutroparna. De är vi väl alla trötta på vid det har laget.

THE WOUNDED MEADOW (5) Här går det inte undan. Långsamma tongångar, flytande pinade röster. Detta är klart intressant, åtminstone bitvis. Ibland undrar man om det inte går för långsamt, musiken stannar till och ingenting händer. “Absence” är ett annorlunda trevligt inslag i detta nummers krönika. Här finns en god potential att utvecklas, vi får väl se.

BETONGPATRULLEN (5) Alla med lite barnslig sjuk humor, nu skall Betongpatrullen underhålla er. Demon “Det ska inte va’ homo, det ska va’ demo” är inget mästerverk. Musiken låter som den vore gjord på en Amiga och titeln “16 år och utvald av Gud” säger väl allt.
Visst skrattade jag bitvis, men vad ska man säga åt en sådan här textrad: “Min far sitter på avgiftning, fy f-n vad jag hatar Staffan Ling”?

PARTLY DAVE (5) Demon “She Weeps for Shame” är Partly Daves tredje och han verkar ha hittat en egen stil. Det blippar analogt och texterna läses halvt om halvt i takt med musiken. Kanske för enformigt för vissa men inte direkt tråkigt. Det finnas alltid små lustiga ljud att upptäcka både här och där…

MENTAL FERIOE JOCKITCH (6) Dessa två artonåringar kallar sin musik för “rå crossoverbody” Visst finns gitarrerna där men att det är så dundertungt kan jag ju inte hålla med om. Musiken är definitivt ösig och de har lyckats med en klart godkänd demo. Då gruppen bara funnits sedan juni 1993 är de förhoppningsvis något att räkna med i framtiden.

THE APRIL TEARS (6) Smått sömnig indiepop à la “120 Minutes”. Malande gitarrer och en popviseslinga från keyboarden. Vacker kvinnlig sång. Visst är April Tears duktiga men de kommer tyvärr inte med något nytt.

PARAGRAF 6 (7) Inte många synthgrupper kan skryta med att jobba ihop med en tidigare Atomic Swing-medlem! Om det sedan är en merit är frågan. Kassetten “Predestinated” är i alla fall mycket intressant. Elva låtar som skiljer sig åt ganska mycket åt. Här finns allt från industriell monotoni till synthpopens öppna landskap. Bröderna Kylberg och sångerskan Lisa, som medverkade på tre låtar, livade upp den här kassetthögen!

VOISTER LITZ (7) Detta namn är det nog flera som känner igen. De har medverkat på bl a Memento Materias “Autumn Leaves” med låten “I Dedicate”. Den och åtta andra glada popvisor finns med på “Moon on the Ground”. Det som fascinerar mig mest med Voister Litz är att detta är ett svenskt synthpopband som har en duktig sångare. Det gör att de har ett klart övertag gentemot andra hobbyband i genren.

LORELEI (9) Då var vi här vid detta nummers absoluta höjdare! Linköpingspopbandet Lorelei med Tor på elektronik och Therése på sång gör något helt nytt. Texterna handlar om drömmar, ensamma spöken och liknande sällsamma ting. Tors poppiga synthmusik varvas med tvärflöjt och diverse stränginstrument. Han var tidigare medlem i underbara Rymdkapsel Krash. Av Therése sånginsats finns inte mycket övrigt att önska, även om hennes rikssvenska “r” skär i min skånska själ.

KONTAKT

Betongpatrullen
c/o J. Ålander
S:a Knoopgatan 9
632 26 ESKILSTUNA

Faceless
0455-28857

Lorelei
c/o Tor Sigvardson
Kungshamra 44B
170 70 SOLNA

Mental Ferioe Jockitch
c/o Christer Werdin
Varvsgatan 46
593 31 VÄSTERVIK

Paragraf 6
c/o Fredrik Kylberg
Furirgatan 5
583 47 LINKÖPING

Partly Dave
Jazz-Axel Produkter
Kristianstadsgatan 41C
214 35 MALMÖ

Razzle Dazzle
c/o Jesper Herold
Vikingavägen 3A
224 76 LUND

Voister Litz
c/o Ronny Gärdh
Hantverkaregatan 35A
371 35 KARLSKRONA

The April Tears
0140-16896

The Wounded Meadow
c/o Lars Tängmark
Bondegatan 6B
595 52 MJÖLBY