DEAFENING DIVINITIES WITH AURAL AFFINITIES
(SAML-CD) (BEGGARS BANQUET/MD)
3/10

FIELDS OF THE NEPHILIM
REVELATIONS
(CD/DCD) (BEGGARS BANQUET/MD)
9/10

Tillhör ni dem som brukar köpa samlingsskivor bara för en låt? Jag gör det. Anledningen till att jag inhandlade Beggars Banquets senaste samling heter The Nefilim, som är Carl McCoys (f d sångare i Fields of The Nephilim) nya band. “Chaocracy” är det första med dem som ser dagens ljus. Det vore enligt mig en katastrof om Rubicon eller The Nefilim (som för övrigt är den hebreiska stavningen av Nephilim) skulle gå ut med målsättningen att göra det Fields en gång gjorde. Rubicon har redan tagit ut ett rejält avstånd från Fields of the Nephilim, men Carl McCoy står inte ens på samma halva av jordklotet.
Musiken är som väntat mycket inspirerad av thrash och death metal, och han har släppt det traditionella temat i sina tidigare sångtexter; den gamla sumeriska kulturen. Känslan i musiken finns dock kvar sedan gamla tider. Jag har ingen större lust att avgöra The Nephilims öde efter en låt, men jag gillar det lilla jag har hört och väntar med spänning på mer.
“Revelations” är till hälften en renodlad “greatest hits” samling. Låtvalet är i högsta grad förutsägbart, och den enda överraskningen är att de plockat med den trista “Power”. Den andra CDn är betydligt mer intressant. Den innehåller gamla singelbaksidor; de flesta av dem utgångna och många ej tidigare utgivna på CD. Bookleten är bra och intressant, men för oss som redan har allt med gruppen är denna samling ganska ointressant, trots det köper vi den ändå förstås… För den oinvigde är detta dock ett måste.