Det kan meddelas att allt står väl till med besättningen ombord på rymdskeppet Enterprise. I och med utgivningen av nya S.P.O.C.K-CD:n “Five Year Mission” visar Android och Cybernoid vad de går för. I en intervju berättar Android att CD:ns namn har en dubbel betydelse:
— Först och främst har vi nu hållit på i hela fem år och vill fira detta med att ge ut en fullängdare, dessutom är ju namnet taget från Star Treks ständiga inledningsfras.
Android har även ryckt in som hjälp vid Sgt Pepsys spelning på Folkfesten i Malmö. Bandet består bland annat av en medlem från Sofia Antenn där också Android tidigare medverkade.
Huvudparten av låtarna på CD:n är nyskrivna men det förekommer även en del äldre material som till exempel “Time Machine” från 1988. Android berättar att deras ambition är att skriva popmusik baserad på synthar och att varje låt skall vara ett komplett äventyr. Även om texterna i sig inte har något djupare budskap till mänskligheten, vill de inte ha nonsenstexter om tramsigt kärlekstrassel som många andra popband har. Det är ju få andra grupper som skriver om rymdäventyr. Android berättar vidare om en låt som blivit en dansgolvshit i Tyskland:
— “E-lectric”, som egentligen är en Mr Data-låt, vill få mänskligheten att bejaka den positiva framtiden och se framåt mot en elektronisk värld. Folk är för rädda för elektronik och vill stoppa utvecklingen genom att vägra acceptera till exempel elektroniska instrument.
Android berättar att han är mest nöjd med “Charlie X”.
— Vi har lyckats göra inspelningen mycket analog och utan alltför mycket användande av sequencers. En hel del av melodislingorna är inspelade live direkt i studion. Det är så här vi vill låta på skiva.
Android fortsätter:
— Jag försöker hitta stämningen i Eddies musik, men det är inte alltid så lätt att få till bra textidéer. Jag samlar lappar med uppslag till nya texter och pusslar sedan ihop dessa med Eddies musik. Star Trek-influenserna vill vi dra ner på, men skall ändå fortsätta att vara ett utpräglat rymdband. Flera av texterna har titlar som kanske anspelar på vissa Star Trek-äventyr, men sedan är det jag som kommit på själva historien.
Hur ser du själv på framtiden. Är den framtid som skildras i Star Trek en sådan framtid som du skulle önska dig?
— Ja kanske, men det är ju ca 300 år framåt i tiden och så gammal blir jag nog inte. Annars är ju det en relativt positiv framtidsbild om man jämför med alla domedagsprofetior. Vi får väl se hur det blir.
Över till en mer överskådlig framtid. Har ni tänkt släppa några fler singlar ifrån CD:n?
— Inget är bestämt ännu men om pengar finns så kan det bli en video och maxi på “Neutral Zone” eller “Edge of Forever”. Vi har även fått förfrågningar om att medverka på en samlingsplatta i Tyskland. De vill ha exklusivt material, men vi har för tillfället lite ont om nya låtar.
Under sommaren kommer de ligga lågt med spelningar, men dyker upp på Arvika-festivalen 23-24 Juli. En treveckors Tysklands-turné är på gång 16 september-3 oktober med 10-15 spelningar, därefter är det dags för Sverige. S.P.O.C.K kommer att spela på helger i oktober och november runt om i landet.
— Det skall bli jättekul att komma ut igen på turné. Vintern och vårens spelningar i Tyskland drog fulla hus och vi blev verkligen varmt mottagna. På en festival i Markthalle, Hamburg tillsammans med In the Nursery, Numb, Dance or Die och Twice a Man fick vi hela publiken på 1.000 personer i gungning.
Vidare berättas också att under en av höstens spelningar i Tyskland tillsammans med Cat Rapes Dog, fanns planer på att förena båda banden under namnet “Cat Rapes Spock”. Tyvärr genomfördes detta aldrig.

“Live long and prosper!”