Chirurgie Esthetique bildades hösten 1988, men det är först nu de börjat visa framfötterna. De bidrar med en tredjedel av låtmaterialet på en CD som kommer inom kort och satsar hårdare på spelningar. Mycket talar för att detta blir ett band att räkna med i framtiden, så Release tar nyfiket en närmare titt på detta nytillskott på den svenska EBM-scenen.
De har sedan starten, likt de flesta andra grupper bytt namn åtskilliga gånger, men har till slut fastnat för Chirurgie Esthetique. Av de tidigare namnen är det få som de inte skäms för att nämna — till exempel Demented Vision och Cura Deutor.
— Enda felet är att ingen kan stava vårt namn rätt! Antingen tappar de ett “h” eller stavar de Chirurgie med “K”, säger bandets sångare Magnus Nilsson. Det var jag som kom på det. Jag såg en fransk tidning på skolan jag gick på och den hade denna förstasiderubrik som jag tyckte lät bra och annorlunda.

Live har de ändå hunnit spela några gånger. Första gången på högstadieavslutningen i nian hemma i Staffanstorp och senast på Valvet i Göteborg. Magnus berättar stolt:
— Göteborg var kul. Då blev vi till och med inropade för ett extranummer och fick spela “Oppression” en gång till.

Chirurgie Esthetique snickrar låtar efter demokratiska principer.
— Det är ofta så att en slinga eller en bit ur en låt som man tycker är bra fastnar i huvudet, säger Karl. Det kan till exempel vara vanliga låtar från MTV. Sedan letar jag fram några bra ljud och resten kommer automatiskt! Efter det får Magnus kassetten med musiken och kommer med synpunkter. Demokratin får styra… Han skriver dessutom texterna.

Gruppens musik ligger nära Front 242 och Front Line Assembly och naturligtvis lyssnar de också till dessa band, men också till mycket annat — allt från vanlig pop till klassiskt. Grupper som nämns är Twice A Man, Yazoo, Legendary Pink Dots, Yello och Bel Canto.

Varifrån kommer inspirationen?
— Från allt möjligt, till exempel Kalle & Hobbe, säger Magnus skrattande. Surrealistiska tavlor, främst Dalis. Jag skriver mycket på temat “Vad synd det är om oss människor som lever på den här jorden som håller på att gå under för att vi är så dumma i huvudet!”

På frågan hur de själva beskriver sin musik svarar de BODY i mun på varandra och klargör att det är viktigt att man själv tycker om det man gör.
Betryggande nog är Chirurgie Esthetique ett band som avskyr allt vad häftighetskomplex, blod och dödskallar heter. Annars är det ju vanligt förekommande ingredienser bland svenska body-grupper.
I vinter kommer bandets skivdebut i form av ovan nämnda CD från Death Publishing där även Awful Death och veteranerna Emetic medverkar. Skivtiteln är “Malfeus Malficarum” om någon nu lyckas lägga det på minnet. Tidigare i år medverkade de på samlingskassetten “Sounds from the Evil Eye” som ju Release var med och släppte, men de har faktiskt inte släppt några egna kassetter. De vill helt enkelt inte släppa ifrån sig något som de inte är nöjda med.

Framtidens Chirurgie Esthetique kommer att låta något mjukare och i stil med filmmusik. Gammalt material, som definitivt inte är mjukt, kan dock dyka upp på kassetter eller skivor längre fram. Hur det går står i stjärnorna, men optimistiska är de så det förslår. Magnus skrattar när han säger de sista orden:
— Vi satsar på rikedom och berömmelse! Vi skulle helt enkelt vilja leva på musiken…