NUMB
NUMB
(CD) (KK)
10/10

THE FINAL CUT
CONSUMED
(LP/MC/CD) (NETTWERK)
9/10

Ni som hade turen att komma över Numbs debutplatta redan 1987 när den gavs ut första gången förvånas nog över att se den recenseras nu, fem år senare. Förklaringen är både ledsam och enkel: den första utgåvan hade för det första väldigt dålig distribution och sålde dessutom inte särskilt bra, trots lysande recensioner av en enig musikpress. Nu ges den dock ut på nytt som CD, med ett par bonuslåtar för oss som redan har LP:n. Numb förtjänar om några en andra chans.

Nå varför det höga betyget? Jag skall fatta mig så kort det går, för jag vet att jag skulle kunna ägna hela denna tidning åt en analys av denna LP om jag bara fick. Ta en penna och ett papper. Skriv Einstürzende Neubauten på punkt ett, tidiga Skinny Puppy på en annan, bra texter, eget sound, suveräna låtar och råa elgitarrer i en cirkel. Dra ett streck från alla dessa in mot mitten, och där hittar du Numb. Om ni trots allt inte håller med mig till 100% efter att ha hört plattan, ber jag er beakta att den här musiken gjordes innan Ministry hittade några elgitarrer i ett hörn av studion, innan Young Gods släppte sin debutplatta och innan N.I.N. ens var påtänkta så förstår ni vart jag vill komma.

The Final Cut är något så föga originellt som ännu ett band från Vancouver. Bland medhjälpare och tacklistor finner man liksom hos Numb idel kändisar såsom Chris Connely, Nivek Ogre, D. R Goettel och allas vår “Green Guy”. Det är med andra ord inte särskilt förvånande att resultatet är så bra som det är. Consumed är en lysande debutplatta: variationsrik, nyskapande och uppkäftig i och med att den i så många avseenden faktiskt brädar redan nämnda medhjälpargamlingar. Utan fördomar blandar The Final Cut friskt idéer från L.A.-rockband som Red Hot Chili Peppers, tunga rytmer à la Beastie Boys, industritongångar och österländska kvinnostämmor med samplingar, analoga basgångar och elgitarrer.

Inget för de inskränkta eller ovana musiköronen, men dessa två band utgör ännu ett spännande och intressant nytillskott på en annars stagnerande marknad…