Red Hot Rock Magazine har just bevittnat en riktigt bra Lambretta-konsert på Liseberg i Göteborg. Anders och Linda i Lambretta delar inte riktigt min uppfattning av konserten. Är det något jag missat?
— (Anders) Vi blir nog mer och mer kräsna ju mer konserter vi gör.
— (Linda) Sen i detta fallet är det viktigt att publiken är bra, för när du går på den stora scenen med perfekt ljud och allt så är det svårt att få igång publiken om de bara står där med händerna i byxfickorna. Men min röst var bra och ljudet var bra, om det vara vore lite mer känsla så skulle det vara perfekt.
Lambretta har blivit något av pressens favoriter i England. Det måste ha varit både överraskande och oväntat för bandet.
— (Anders) Ja det var riktigt överraskande och kul. Det var någon tidning i England som sa att vårt album var det bästa på många år.
— (Linda) Det är också en ära, många svenska band åker över men ungefär hälften kommer hem och säger att England suger för de gillar inte oss. Så vi är väldigt glada när folk i England säger att de gillar oss.
Lambretta är inte signade av Stockholm Records som de flesta andra svenska artister, utan de ligger på storebror Universal. Till saken hör ju också att de blev signade på ett lite annorlunda sätt.
— (Linda) Vi spelade på ett ställe i Göteborg som förband till ett lokalt band som hette Cascade. Av någon anledning så spelade vi efter dem. I publiken fanns en kille från Universal som var där för att kolla på Cascade. Det slutade med att han ville signa oss istället.
— (Anders) Att vara på Universal är riktigt bra, de arbetar hårt.
— (Linda) Det är svårt att vara ett litet band i ett stort företag, är du inte populär i media så bryr de sig inte om bandet utan satsar på de stora stjärnorna. Så vi hade tur när vi började jobba med Max Martin på det nya albumet.
— (Anders) När vi blev signade av svenska Universal var det inte stort, det jobbade kanske tre fyra stycken där. Nu är det riktigt stort.
Är det inte lite ironiskt att det här albumet som är tyngre och mer rockigare, och att er senaste hit som är ganska tung och rockig, är skriven av Max Martin?
— (Anders) Faktiskt så var han inte så mycket inblandad i den låten, Skivbolaget och pressen använde hans namn lite väl mycket. Det är Pär Aldeheim och Alex Kronlund som gjort 90 procent av låten. Och Pär är en rockgitarrist så då är det inte så konstigt längre att låten är som den är. Det är Pär och Alex som har skrivit för Def Leppard utan Max Martin.
På scenen är Linda riktigt sexig och karismatisk och har en tuff utstrålning. Utanför scen så ser hon ut att vara den snälla och oskyldiga Linda.
— (Linda) Jag är ju skådespelerska vet du, ha ha. Men det är ju ofta så, du ser någon på tv som verkar schysst, sedan när du träffar han eller hon på ett party så visar det sig att det är en riktig diva.
Lambretta avslöjar också att de kommer att fortsätta med den lite hårda och rockigare stilen även på nästa platta.
— (Anders) Jag hoppas det.
— (Linda) Vi kommer alltid att ha starka melodier. Alla i bandet gillar Foo Fighters och K’s Choice. På nästa platta kommer jag att skriva låtar som är en blandning mellan K’s Choice, Puddle of Mudd och Rammstein, där har ni mina inspirationer när jag skriver.
Jag spelar ofta Puddle of Mudd på radion. Av någon anledning så har de inte riktigt slagit i Sverige. Jag tror det var skivbolaget som frågade mig för ett tag sen om jag spelade sån där ungdomshårdrock på min radiokanal. Jag undrade vad ungdomshårdrock var. De svarade: musik typ Blink 182 och Puddle of Mudd. Jag blev lite förvånad hur de kunde ha de två banden i samma mening. För mig är Puddle of Mudd ett Nirvana med lite humor. Jag gillar dem faktiskt bättre än Nirvana.
— (Linda) Ja, och det är Fred Durst från Limp Bizkit som har producerat deras platta.
Det är konstigt, de band han upptäcker är mycket bättre än hans egna band.
Är skivan släppt i USA?
— (Anders) Som ni vet så tar det något år innan man kan släppa sin skiva där.
— (Linda) Det är svårt att slå i Staterna. Det är så stort och det finns så många band där redan. Är inte hip hop väldigt stort i Staterna fortfarande?
Hip hop är faktiskt större här i Sverige. I USA är countryn störst, sen kommer rock som säljer mycket bättre än hip hop. Folk tror inte det här, för de ser all hip hop som kommer över till Europa. I USA så spelas det mycket mer rock på MTV och varje liten stad har minst en riktig rockradiostation. Här i Sverige så finns det bara kanaler som t e x NRJ och Rix som spelar samma tio Backstreet Boys-låtar om och om igen. Till dags dato kommer Lambretta att satsa på Europa och Australien, där de börjar bli riktigt populära. Många band har svårt att blanda tunga riff och tuff attityd med melodiska låtar. Vilket jag tycker Lambretta klarar utmärkt.
— (Anders) Jag ser inte problemet att blanda bra melodier med tunga riff, det är så lätt så varför inte göra det.
— (Linda) Många i den här branschen har problem om du har roliga och väldigt bra melodier, men du är inte cool nog. Du måste vara mer som Kent och den stilen.
Det är nog ganska typiskt för Sverige. I t e x USA finns ju allt från det tunga till det mer melodiska som Train och givetvis Puddle of Mudd som vi nämnde förut. Det är mer blandat där. Här verkar det som det skall vara antingen pop eller så är det riktigt extrem musik. Det finns inte så mycket där i mellan. Så det är bra att det finns band som Lambretta.
Ni har spelat en del i Göteborg. Är ni från den delen av Sverige?
— (Linda) Jag är från en stad som ligger en 2 timmar med bil från Göteborg.
— (Anders) Jag är egentligen från Malmö, men bor här i närheten nu.
Lambretta har varit ute på vägarna ett tag nu. Det måste väl vara dags att planera nästa platta snart?
— (Linda) Vi börjar väl i slutet av året med att skriva lite låtar, men nästa skiva kommer nog inte ut förrän om 1,5-2 år.
— (Anders) Vi har turnerat mycket nu så vi behöver lite ledighet med.
Ni som har varit och sett Lambretta tycker kanske att deras show på ca 50 min är i kortaste laget, och att de kört en nerkortad konsert. Faktum är att de tycker att 50-55 min är precis lagom tid att spela. Men med mer låtar i bagaget så blir det nog ytterligare en halvtimme på scen.
— (Linda) Det är klart. När man har släppt en tre-fyra plattor behöver man kanske köra en 1,5 timmes show.
— (Anders) Vi såg Rammstein för ett tag sen. Det är ett av våra favoritband, men efter ca 1,5 timme var det tråkigt med bara en massa explosioner hela tiden. Vi själva har ingen imponerande scenshow.
— (Linda) Vi försöker koncentrera oss på musiken, istället för att skjuta massa bomber.

Lambrettas senaste release finns på Universal.

Intervju: Ritchie Adams
Text: Robin Engblad