Söndag kväll den 5 december knackade jag på hos Tobias Lejdeby för att höra vad han och bassisten Henrik Stenberg hade att säga om sin rockorkester STINKING SOCKS. Trumslagare Robert Betts var inte närvarande, men Tobias och Henrik svarade på mina frågor till bästa förmåga…

Den mest självklara öppningsfrågan blir förstås: Varför är det fortfarande så tufft att vara tuff?
T: Jaa… är det verkligen det?
H: Jag tycker man kan skönja spår i samhällslivet av att många har tagit upp det här med töntigheten som ett sätt att vara tuff. Det kan t ex vara inne att ha en töntig hatt på huvet…
T: …Men vi tycker det passar bättre med en vanlig toppluva.

Har ni någon gång i ert liv varit tuffa? Hur kändes det efteråt? Fick ni ångest? Kände ni skam?
H: Jag har varit tuff vid ett flertal tillfällen, då kände jag det som en nödvändig åtgärd för att försvara mitt normala sinnestillstånd.
T: Jag har nyttjat läderjacka, men jag måste tillägga att jag hade min röda toppluva i fickan för att jämna ut tuffheten.

Ni har spelat in en ny demo, “Till alla snälla skivbolag”, endast för promotion. Ilar ni fält någon respons på den?
T: Vi har än så länge bara fått ett brev. Dom tyckte det var trevlig musik, välspelat och bla bla, men inte riktigt deras stil.
H: Dom sa att dom skulle skicka den vidare till nån gubbe som var lite sjuk. Han skulle skriva till oss om han ville göra någonting av det.

En man som har haft väldigt stort inflytande på STINKING SOCKS genom åren är Televinken. På vilket sätt har ni blivit inspirerade av honom?
H: Vi har lyssnat på hans singlar och därur plockat faktamaterial till både texter och andra viktiga saker.
T: Ja, Televinken är, om jag skall vara allvarlig en mycket underhållande personlighet. Jag njuter varje gång jag hör hans…
H: Han är en spjuver i marionettskepnad!

Den här elaka farbrorn som i emellanåt brukar slakta på scen, vad sysslar han annars med om dagarna?
H: Roger? Han är ridskollärare, bilskollärare… och så undervisar han i slalom för sjuåringar och uppåt.

Förtjänar han att slaktas för det?
H: Han är ungefär som den där kvinnan som W.A.S.P. använde under sin turné, slaktades gång på gång men återuppstod ständigt.
T: Allt för att ge vår karriär en push framåt.
H: Det är lite Fågel Fenix-attityd över det hela.

Vilken mineral skulle ni helst vilja återfödas som?
H: Om jag fick välja själv så skulle jag helst vilja återfödas till plagioklas, möjligtvis muskovit. Men det måste vara någon svensk bergart.
T: Jag sitter här och funderar på vad det heter, det där vita…
H: Kvarts!
T: Precis! Kvarts vill jag bli! Inte för att jag är rasist eller nåt sånt men…
H: Svart skiffer skulle också gå bra, men det är väl mer tyskt, men nu pratar vi om nått annat…

OK. Den här “Kannibalkalas för hungriga öron”-kassetten som släpptes för snart ett halvår sedan, vad var det för ett larvigt påhitt egentligen? Var det bara för att tjäna pengar eller?
T: Det var en vän till oss som ville stödja våra projekt och samtidigt samla in pengar till sig själv. Det kostar egentligen bara 3:90 att tillverka dom där banden och så säljer han dom för 37… fast om man är snäll så får man dom för 15 kr.

Anser ni som många andra att amerikanska Care Bears har rippat Bamse-konceptet rakt av. Skulle det vara rätt att införa handelsblockad mot USA p g a detta?
H: Handelsblockad är ju ett väldigt starkt tilltag. Jag skulle nog snarare yrka på en bojkott av den specifika varan.
T: Ursäkta en liten fråga, men är dom här björnarna samma som Bumbi-björnarna som gick på TV?

Nej, det är det inte. Care Bears bor på ett moln och så åker dom omkring på regnbågar och ser till att alla barn är snälla…
T: Jag är rädd att jag inte har sett det programmet. (Analfabet!)
H: Alla björnar i könsmogen ålder måste inskriva sig på landstingets huvudkontor i Karlstad.

Det känns tryggt! Men om ni blev signade till ett större bolag och fick obegränsad budget till en video, hur skulle den då te sig?
H: Det skulle vara en ganska rolig video, inte så mycket rök så man inte syns. Den skulle inte vara svart-vit. Ja, möjligtvis någon sekvens då.
T: En sak är säker, det skulle vara fruktansvärt mycket klipp och sjuka inslag.
H: Mycket klipp återspeglar vår musik. Snabba vändningar, snabba ryck mellan olika musikaliska schangrer.

Bengt Andersson är en mycket elak man som ibland brukar låsa in Tobias i garderoben och ta över hans porta-studio. Varför är han egentligen så arg?
T: Tja, det kan bero på… jag tror det är bäst att vi viskar så att Bengt inte hör. (Viskande:) Jag tror nog det är så att Bengt har väldigt svårt att få kamrater och han är egentligen en väldigt besviken person. Han lär aldrig ha fått julklappar som barn. Jag tror t o m att det var så en gång att när han skulle spela trumpet i musikklass i småskolan så kom det en kille och slog honom.
H: Ursäkta, det här kanske är ovidkommande, men en gång när jag spelade biljard med Bengan så förlorade han och kastade ursinnigt biljardbollarna omkring sig och kön den bröt han av. På vägen hem sparkade han på lyktstolparna, besatt av tanken att “Bara jag ska få vinna!”. Jag tycker han är en egotrippad dumsnut!

Minst sagt!… Ni är ju nästan vad man skulle kunna kalla för en multimedia-grupp. Jag syftan då på dom två långfilmer som ni spelat in, “Svårstavat Updrag” och “Liten och Fällsäng”. Har ni något nytt icke-musikaliskt projekt på gång?
H: För närvarande har vi inget icke-musikaliskt projekt på gång, men vi planerar däremot att göra en mer rockfilmsbetonad film, där vi kommer att ha musiknummer med och där STINKING SOCKS kommer att vara dom genomgående rollgestalterna.
T: Precis. Det kommer att handla om kortfilmer på ca 15 minuter, spelfilmer med musikinslag av oss, inspirerade av filmer som den store Elvis, och även Beatles gjorde.
H: KISS gjorde en väldigt bra sådan film också…
T: “KISS meets the phantom in the park”, det stämmer.
H: …lite det stuket hade vi tänkt.
T: Huvudsaken är att det blir många!

Sista, och kanske den mest intressanta frågan blir om ni anser att Same-Rock kommer att bli 1994 års stora grej?
H: Om jag får uttrycka mig som så, så tror jag att nu när samerna har fått in en fot i dörren till samhällslivet I och med att sametinget instiftades, så tror jag att dom kommer att kunna genomföra många fler Rock-projekt än vad som var möjligt tidigare. Nu vet vi ju med det faktaunderlag vi har att dom samerna som bor i Norge, Finland och även Sovjetunionen vid Kola-halvön har haft helt andra resurser att bilda rockföreningar helt oavbrutet än dom i Sverige. Det finns t ex ett Prog-sameband som heter NISHNÅ OÅRRTE, ett gemensamt projekt mellan Finland, Sovjetunionen och Norge, och det är samma musikförening som ligger bakom detta projekt, Samerock För Kulturen, så jag tror det kommer gå väldigt bra för dom, eller vad tror du, Tobias, du ädle tappre riddare?
T: Näe, jag tror att det är på väg utför med samerocken.

Det är passé helt enkelt…
T: Ja. Jag hörde i och för sig att TV 3 var på väg att köpa in rockprogram av den kände samen Mika, han var med i nån TV-serie för några år sedan…
H: Han kom från övre Sopporo.
T: …och nu har han alltså blivit rockproducent och gjort några filmer som TV 3 intresserade sig för. Vi får se om det leder till något.
H: Ja, om jag skulle kunna få flika in en sak till här angående samerocken, jag hoppas att det här inte blir en allt för lång intervju, men ni kan gärna skära bort den här sista kommentaren om den skulle bli för lång. Samerna enligt min mening har samma [oläsligt /blaskoteket]

Det blev den. Vi tackar Tobias och Henrik för att dom ville ställa upp och svara på våra frågor. För ytterligare information om STINKING SOCKS se recensionen på deras två senaste demos någon annanstans i denna tidning.