För drygt två år sedan släppte Malaise debutplattan Secession. Där blandade de synth och goth efter eget recept. Secession fick mycket god kritik och släpptes även senare i Tyskland. Den åttonde januari, släpps deras nya album — Fifty-Two Ways.

Malaise är inte nykomlingar på den svenska synthscenen längre. Bandet startades redan 1989 i Söderhamn av Martin Danielsson, som alltid spelat den centrala rollen och skrivit nästan allt material, och mycket har hänt sedan dess. Från början spelade Malaise enkel synthpop och flera olika medlemmar kom och gick. I slutet av 1992 flyttade Martin till Uppsala för att studera. Han fick lämna de gamla medlemmarna bakom sig, men träffade snart Robert Svärd som kom att bli den andra halvan av Malaise på debutplattan Secession. På Secession prövade Martin och Robert, som både spelar gitarr och bas, på nya vägar och blandade in lite goth i musiken.
Secession fick mycket god kritik och släpptes senare även i Tyskland. Ganska snart kom dock Robert Svärd att lämna Malaise. Numera består bandet av Martin Danielsson, Juho Korhonen (gitarr), Johan Linder (trummor) och Kim Boman (keyboards och bas). Tillsammans har de gett Malaise en helhetskänsla och nu är alltså deras nya album, Fifty-Two Ways, på gång. Under några dagar i mitten november var Martin Danielsson över till Finland för att mixa skivan.
Du befinner dig i Finland nu och jobbar med det sista slipandet på ert nya album Fifty-Two Ways. Det var ju tänkt att komma ut redan i våras under namnet The High Cost of Living. Vad har hänt?
— Ja, det var ganska länge sedan vi kallade den för det. Det har inte hänt något speciellt, det har bara dragit ut lite grann på tiden att göra låtarna. Hellre sent än aldrig och hellre bra än ett hastverk.
Produktionen av Secession begränsades av penga- och tidsbrist. Är du helt nöjd med det kommande albumet, har pengar och tid räckt till?
— Nej, det kan man väl inte påstå. Men å andra sidan så är det många som beskyller mig för att vara perfektionist, så riktigt nöjd blir jag väl aldrig.
Ni har aldrig funderat på att byta till ett skivbolag med mer resurser än Memento Materia?
— Det handlar ju inte bara om resurser. Vi skulle kanske kunna ha ett större bolag i Tyskland, men man både vinner lite och förlorar lite på ett sådant byte. Det man kanske vinner är ett större kontaktnät och mer pengar. Det man kanske förlorar är personlig kontakt med skivbolaget, vilket är värt ganska mycket.
Det finns flera finska kopplingar till Malaise. Ni har en bandmedlem med finskt ursprung, ni har turnerat i Finland och nu mixar ni skivan i Finland. Vad kommer det sig?
— Det handlar mycket om att man får vissa kontakter som genererar nya kontakter. Anledningen till att vi mixar det nya albumet i Finland är att vi använder oss av Petja Valaasvaras studio. Han var tidigare keyboardist i Advanced Art och vi känner honom väl, så vi får det hela till ett kompispris.
Ni släppte Secession även i Tyskland förra året. Hur har försäljningen och mottagandet varit där?
— Jo, det har sålt en hel del. Riktigt hur mycket som det har sålt vet jag inte. När man säljer skivor utomlands tar det väldigt lång tid innan man får något papper på det. Men den första upplagan har tryckts i 1.500 exemplar.
Hur kommer albumet att låta?
— Det kommer att vara en blandning mellan det vi gjorde förut, som var ganska synthbaserat, och lite mer gitarrer. Det kommer att vara mer goth-inspirerat.
Förändringarna i soundet, har det någonting med de medlemsbyten som skett sedan Secession?
— Ja, det kan man väl säga, men det handlar även mycket om att vi sedan förra plattan har spelat ganska mycket live och då får man lite andra perspektiv på vad som funkar när man spelar live.
Tycker du om att spela live?
— Ja. Det är till stor del därför man håller på. Responsen man kan få på vissa spelningar uppväger det mesta man får stå ut med.
Har ni spelat mycket live? Någonting utanför Sverige?
— Nej, egentligen inte. Med den nuvarande konstellationen har vi gjort totalt femton spelningar. För drygt ett år sedan spelade vi i Hannover i Tyskland på en stor fest för 700 personer. Efter det, i februari, gjorde vi tre spelningar i Finland tillsammans med Advanced Art och Neuroactive. Jag minns speciellt en spelning vi gjorde i en liten bondhåla som heter Jyväskylä. Responsen var helt enorm.
Har ni planerat någon turné efter att ni har släppt det nya albumet?
— Vi skall ut på Sverigeturné sista veckan i februari, sedan blir det en liten turné i Finland och efter det skall vi till Oslo. Vad som händer i Tyskland vet vi inte riktigt än. Vi håller på och förhand-

Artikeln tog slut mitt i meningen... /blaskoteket