yazoo
UPSTAIRS AT ERIC’S [cd]
mute/sonet

betyg: 95%

Som det framgår av bilden recenseras nyutgåvan från 1986 med en låt, “I Before E Except After C”, bortplockad och två ditsatta, 12″ versionen av “The Other Side of Love” (en singel som kom mellan deras två album) och en av US-remixarna på “Situation” (baksidan på första singeln “Only You”). Bookleten är för övrigt re-designad av bl.a. Dave Coppenhall, känd från flera av FLAs omslag. Nog om detta.
Yazoos “Upstairs…” har väl ingen synthare med självaktning klarat av att missa. Fortfarande ett av historiens bästa synthpopalbum efter drygt 13 år! Särskilt denna nyutgåva där den enda låten som inte håller måttet (enligt Yazoo-standard) är bortplockad. “I before…” var säkert ett roligt experiment när samplingstekniken var ny, men nog inte seriöst menad, så Herr Clarke får ha överseende. Han har ju trots allt skapat den perfekta synthmusiken — minimalistiskt (inte ett onödigt ljud någonstans), men ändå totalt uppfyllande…
Kalla mig bakåtsträvare och tråkig, men det är synd att det inte görs sådan här musik nu för tiden.
Vad det gäller konceptet; kall statisk elektronik kombinerat med Alisons varma ljuva stämma och spontanitet, så är det fortfarande oöverträffat (visserligen är det bra här men den har sin verkliga höjdpunkt i den dystrare uppföljaren — “You and Me Both”).
Tycka vad man vill, men det här är den bästa crossovern någonsin, Die Krupps & co kan fortsätta att pussla så mycket de vill i sina källare.

Ps. Ett tips är att inskaffa den utmärkta (enda?) live-inspelningen med Yazoo (med bra ljud och låtar) från 1982 som finns på bootleg.