Backpockets. Vad är det för band?
Egentligen hade jag velat att det hade följt med ett kassettband med deras musik till det här numret, men det blev en kort intervju istället.
Det hade blivit för dyrt med bandet så jag råder er istället att ta saken i egna händer och skicka ett brev plus ett tomt kassettband till dem.
När jag lyssnar på Backpockets så bara myser jag. Allt känns så jävla bra, den känslan går knappt att beskriva. Jag kan jämföra det med första gången jag hörde Bad Religion för tio år sedan.
Just den där känslan.
Det där speciella ljudet, de enkla riffen, det känns så jävla ärligt på något sätt. Och musiken är så jävla bra!

Backpockets har funnits lite till och från i typ 2-3 år. De bildades därför att de tyckte att det var på tok för mycket bjöbb och metall i stan. De ville låta som dom tidiga punk- och hardcore-banden. De har känt varandra länge och även spelat tillsammans tidigare.

Kalle: Elgura och fotbollskör. Bor i Tomtebo (utkanten av KBG) hos mor och far och syster. 18 år gammal. Lirar trummor i punkbandet Bobbit. (Bobbit är typ samma medlemmar som Backpockets. Det är bara Oslo som inte är med.)
Oslo: Spelar trummor och skriver alla texter. Bor i Stockholm för tillfället. Han gillar att spela teater, kolla på skumma filmer som alla hatar. Han är äldst i bandet med 22 jordsnurr i bakfickan. Oslo och Martin är bröder.
Lobbe: Elbas utan morrhår. Bor i en lya på fel sida av stan, där han hänger ganska mycket med sin brud eller övar på nya korttricks. Han är 21 år gammal. Han har sideburns och massa tatts. Han var medlem i “Mössgänget”, några killar från Kristineberg som skrämde slag på nazister, raggare och slan i Oskarshamn för ett par år sen.
Martin: Sjunger. Bor hemma i KBG. Jobbar som personlig assistent. Åker skateboard och lyssnar på punk. 20 år gammal.

Berätta om Kristineberg.
— KBG är ett bostadsområde i Oskarshamn. För ett par år sedan var det jävligt risigt med massa knarkare och skumma typer som bodde i de billiga lägenheterna. Det var i Kristineberg som de första punk- och hardcore-spelningarna ägde rum i Oskarshamn. Med band som Concealed, Totalt Plakat och Corrupted Reality. Detta var runt 1993.

Vad lyssnar ni mest på just nu?
Social Distortion, Minor Threat, Operation Ivy, The Clash, Ramones, The Queers, MTX, Bruce Springsteen och tusen andra jävlar.

Hur är Oskarshamns musikscen idag?
— Den är ganska schysst. Det finns inte så många band kvar, men dom som finns håller ganska hög standard. Matter of Fact och Blinker är dom givna favoriterna. Några suvve band har lagt av tyvärr. Tänker mest på Dr Kropp och Forced Into.

Berätta om några roliga händelser som Backpockets råkat ut för.
— Vi har inte varit med om så mycket. Vi har aldrig spelat utanför Oskarshamn och i Oskarshamn händer det inte så mycket på spelningarna, men en kompis har spräckt sin pung tre gånger och Oslo har en naken brud tattad på axeln.

Tror ni att man kan förändra någonting med punkmusik?
— Musik har en stor kraft när det gäller att påverka folk. Självklart så påverkas man av de band man lyssnar på. Kolla bara på veganrörelsen. Vad hade den varit utan 94 hardcore?

Vad handlar era texter om?
— Allt möjligt. Dom är oftast abstrakta och lite flummiga om man inte vet vad som försiggick i Oslos hjärna just den dagen.

Vad betyder Punk för er?
— Jävligt bra musik och en oslagbar gemenskap. Krångligare än så är det inte för oss.

Vad skulle du rädda först om ditt hus började brinna? (förutom dig själv då…)
— Bröder, systrar, mammor och pappor.

Vad influeras ni av?
— Vänner, bra musik, Simpsons, Golden Fish Pub och ungefär 50 miljarder andra saker.

Jag tycker att ni har fått till samma känsla och ljud som de gamla klassiska banden, t.ex. som Minor Threat, Black Flag m.fl. Håller ni med om det och vad är den magiska formeln?
— Vi tycker att vi har fått till ljudet och känslan ganska bra. Den magiska formeln: inte så mycket dist, full diskant. Håll dig borta från bjöbbet!

Vilket band har betytt mest för Backpockets som band?
Operation Ivy säkert. Mycket mera känsla än så blir det väl inte? Vi lyssnade ganska mycket på Beastie Boys-plattan “Aglio e Olio” när vi började också. Dom andra Oskarshamnsbanden har betytt väldigt mycket också, fast på ett annat sätt. Dom har hjälpt oss att hålla fanan högt i “the KBG fortress”.

Vad har ni för framtidsplaner?
— Lill-Kalle ska släppa en Backpockets-sjua som specialarbete i skolan. Lobbe ska flytta hem till Tore ett tag. Martin ska fortsätta gulla med sina skitungar och Oslo ska lära sig svetsa.

Tack för intervjun Fredde. Hoppas att vi får se din nuna i Kristineberg någon gång. Vi kanske kan råna en busschaufför eller köpa en hora tillsammans eller nåt.