promenade recenserar fanzines

SKATEDOJJAN NR 1

“Många säger att jag ser för mycket på TV, men det kan man inte göra.” Så skriver Mattias som är redaktör för Skatedojjan. Huruvida han har rätt eller fel är upp till er själva att bedöma. Men det smartaste är att kolla upp resten av zinet Skatedojjan. Nuförtiden sitter skatedojjan på varenda disco- och fotbollskille och man kan även köpa dem i nästan varenda skoaffär. Skatedojjor åt folket! Hursomhelst, det här är ett litet schysst fanzine som den käre Mattias Lindblom har knåpat ihop under sommaren, då han mestadels låg hemma p.g.a. diverse sjukdomar och olyckor. Kan ju säga att det här är en av de personer som jag känner som jag minst trodde skulle kunna få ut ett zine. Visst, han hjälper till lite med Promenade, men det gäller ju att ta tag i saker och ting och få det gjort. Man måste ju liksom gå hela vägen. Det var verkligen roligt att det kom ut. Det innehåller diverse tankar och åsikter, en intervju med Mon key de law (nuvarande the Act of an Icon), Hultsfredsminnen, Rasslebygdsminnen, recensioner plus att han presenterar några öländska band. Allt är gjort på en gammal hederlig skrivmaskin och även tidningsurklipp finns med. Klipp & Klistra för fan. Skatedojjan är rätt eget och har en schysst avslappnad attityd. Den är väldigt rolig och jag upprepar att jag tycker att det var svinkul att det kom ut ett fanzine av en kille som jag vet sätter både TV’n och vinflaskan före det mesta.

FK

REVOLT NR 1

Anarkistiskt fanzine från Oskarshamn. Handlar om anarkism, värnpliktsvägran, civil olydnad, SAC & Sture Dahlström. Det innehåller även två rockband, Arsedestroyer och Operation. De två intervjuerna är dock lite väl korta men vem är jag att döma. (…but who am I to judge, who would ever listen to a guy called Fudge… /Millencolin-red.) Annars är det ett helt okej fanzine. Lite tråkig layout kanske men ändå rätt skön på något sätt. Det mesta är rätt intressant faktiskt. Gör gärna revolt men köp det här zinet först. Femman.

FK

AMAZON NR 2

“En amazon är en stolt, krigisk kvinna som symboliserar stridbarhet och självständighet.” Och det här zinet görs av några amazoner från Umeå. Väldigt bra nummer faktiskt. Först kan man läsa en dagbok från den revolutionära kvinnohelgen i Västerås (maj -97) och sedan kan man bl.a. läsa om så vitt skilda saker som polisbrutalitet, Bosnien, Bisexualitet, Girliecide & Candysuck. Man kan även läsa en del rapporter från olika demonstrationer. Mycket intressant må jag säga. Amazon är en del i kampen mot alla orättvisor och allt förtryck i världen. Och den är du väl beredd att stödja?

FK

HAPPY MEAL FANZINE NR 1

I Höör sitter det en kille som heter Micke Månsson och han tillverkar ett fanzine som heter Happy Meal Fanzine. Detta är hans debutnummer. Priset är bara 4 spänn och av det så går 1 spänn till NSMPD. Zinet innehåller Leia, Renascence, Within Reach & Saidiwas. Samt några artiklar om McDonalds och djurförsök. Självklart så hittar vi även recensioner på det mesta här också. Zinet är helt okej, men jag vet att Micke inte är så nöjd med det. Men det (zinet alltså!) är inte så jävla tokigt för att vara ett debutnummer. Nästa nummer kommer tydligen att bli väldigt mycket bättre så det är väl bara att luta sig tillbaka och vänta…

FK

SPINSIGN NR 4

Trodde du att Spinsign var nedlagt? Trodde du att det aldrig mer skulle komma ut något nummer? Trodde du att Spinsign var ute ur leken? “— Helt fel, fetjävel!” (citat från Rasmus Kellerman). Spinsign nummer fyra är här för att förgylla din tillvaro och ta död på diverse bakterier. Snygg layout och fina ord kommer man långt med. Man kan läsa om banden Lake Edgar och 12 Inches. Man bjuds på en hel del citat från filmen Empire Records och nu när vi ändå är inne på film så kan jag ju berätta att man dessutom får lära sig massor om filmskaparen Hal Hartley. Det finns recensioner på zines, skivor, singlar och demos. 4 sidor om Alverfolket är ju inte helt fel heller även om jag inte är sådär superintresserad av dem. Utöver allt detta så får vi även ta del av Rasmus tankar och funderingar över vissa saker. Mycket trevligt.

FK

CARPE SAPIENS NR 1

Positivt! Två tjejer från Växjö ligger bakom det här zinet. Refused-intervju (Alltid lika roligt att läsa tycker jag. Ärligt!), Get Up & Goers, Strife och Daybreak. Man kan också läsa om Västgotafestivalen, Vänersrocken och Hultsfredsfestivalen. Något som är mycket positivt med det här zinet är att det är mycket personliga skriverier och massa tankar och åsikter. Synd att så många bilder är så mörka att man inte ser vad de föreställer. (Vem minns inte Outstand-bilderna i Promenade nr 4?) Helt okej fanzine, intressant och bra. Jag blir lika glad varje gång det kommer ett nytt fanzine och speciellt om det är tjejer som ligger bakom.

FK

XALTERNATIVX NR 2

Det är inte ofta som man ser Hulk Hogan nuförtiden, men jag antar att det är han som pryder framsidan på detta zine ifrån Oskarshamn. Det här är nummer två och jag har hört att ettan endast trycktes i tre stycken exemplar. Så det kan vara därför jag inte läst det eller ens sett det… Innehållet består av DBF, Starmarket, Acursed, Now or Never plus en hel del egna åsikter och artiklar som är intressanta. Allas vår Viktor Toots har även bidragit med en sida. Det negativa med det här zinet är att layouten är rätt tråkig, inga rubriker och knappt några bilder, så det kan bli lite enformigt. Men tänk på att det inte blir mindre intressant på grund av det. Det är ett trevligt och roligt alternativ det här.

FK

NO RULE ZINE NR 5

Strängnäs är nog inte så strängt som det låter. Inte om man tänker på No Rule zine iallafall. Jävligt snygg och varierad layout plus en hel drös med intressanta band: Chunks, Onyas, Silverbullit, the B-Movie Rats, Demons & Bräck Pit. Det är även en tre sidor lång artikel om Patti Smith, väldigt kul att läsa. No Rule är verkligen bra, jag hade bara hört Silverbullit och Patti Smith av det medverkande patrasket. Om man är intresserad av att veta mer om Velodrome Records så kan man få reda på en del i No Rule. Massa schysst rock’n’roll och punkrock som man inte finner någon annanstans finner man i No Rule. Ett jävligt schysst alternativ till Close-Up om man tycker att det är för mycket black-doom-death-metal med spretiga öron och klor. I No Rule zine handlar det inte om vem som ser ondast ut, utan vem som rockar röven av dig fortast.

FK

COUNTRYCIDE NR 1

Det här var en mycket positiv överraskning. Henrik Nordström från Ystad som tidigare gjort bl.a. Sunflower och Assasin har här åstadkommit något väldigt bra. Countrycide känns så jävla osvenskt på något sätt. Mängder av artiklar, nyheter, rykten, kolumner och recensioner samt schyssta intervjuer med Promise Ring, Propagandhi och Bloodpath. Mycket trevligt fanzine lite i stil med amerikanska Heartattack. (Vad har ni för influenser? — Vet inte, men många av de amerikanska zinen är bra. Några exempel är Heartattack, Punk Planet och Maximum Rock’n’Roll.) Det allra bästa är ändå layouten, som krossar det mesta som kommit ut i Sverige i fanzineväg. Jävligt snygg och varierad. Countrycide är tryckt på sådant där dagstidningspapper och allting är på engelska. Mycket Väl Godkänt!

FK

KIWI FANZINE NR 3

Två bröder som flyttat från Fårbo till Oskarshamn har åstadkommit Kiwi fanzine nr 3. Och jag måste genast säga att den är mycket bättre än ettan och tvåan, men det är väl en ganska naturlig utveckling eller? Det var kul att läsa det här, främst då recensionerna, Bobbit, Shellfire & diverse festivalminnen. Men man kan även läsa om Samiam, Shopping, Caster och kolla in diverse foton plus att det var några sidor om skateboard. Happy Todd fick även ett gott råd av redaktionen som de börjat att följa nu, nämligen att fortsätta spela som de gör och att göra fler låtar. Jag har själv varit och kollat dem, de lyder blint. Kiwi fanzine är gjort helt på dator och har bra bildkvalitet, kort och gott så är det ett bra fanzine.

FK

PYRENO NR 7

Pyreno är nog det hardcore-fanzine som flest killar & tjejer i Sverige känner till. De har kommit fram till sitt sjunde nummer nu och bara det är ju rätt imponerande. Snygg layout och bra bilder gör ju sitt också. Det intressantaste i sjuan är Promise Ring, Bluetip, Uncle och artiklarna om Noam Chomsky & Jackie Chan. Andra saker man kan läsa om är bl.a. Integrity, Ten Yard Fight och Subzero. Många recensioner är det också som vanligt, det är kul tycker jag. Jag älskar att läsa recensioner… Pyreno är ett mycket bra fanzine, det går inte att förneka.

FK

SWING #7

Make-Up, Delta 72 och Lungfish. Tre starka skäl till att kolla upp det här fanzinet. Förövrigt så är det snygg layout och schysst format. Mycket positiva redaktörer gör ju sitt till också. Det är lite skillnad mot Blå Betång. Jag gillar Swing rätt mycket faktiskt, det är intressant och roligt att läsa. Men trivs grabbarna verkligen i Nyköping?

FK

AKASHA MAGAZINE #3/97

Tuffa tjejer som kan sin sak. Läs om dödsmetallarna Evoke, dystergökarna Life of Agony, bråkstakarna Tura Satana, syntharna Fireside, Carl-i-Rederiet-kopian Nick Cave, stimmarna Cramps, idioterna Downset, fäktaren Bruce Dickinson och massor av recensioner på både böcker, skivor, demos och fanzines. Akasha är bra och är rätt likt Close-Up, både i layout och stil. Förutom att Close-Up aldrig skulle ha haft med Nick Cave. Men det är ju deras bekymmer. Det här numret har färgomslag och består av mycket text, som tar lång tid att läsa. Det är positivt.

FK

EUPHONY #3

Daniel från Växjö har nu kommit ut med sitt tredje nummer. Och även den här gången så är det mycket bra. Euphony är ett av mina favoritzines faktiskt. Som vanligt så har Daniel skrivit det hela intressant och roligt. De band man får lära känna i det här numret är Randy, Los Muertos, Metroschifter, Bad Brains och Redemption 87. Ytterligare trevligheter är att man får ta del av Daniels Londonresa och man kan även finna diverse personliga artiklar. Emma Goldman, Doghouse Records och recensioner finns också på dessa 32 A4-sidor. Trevlig layout och skönt språk gör denna publikation mycket läsvärd.

FK

HOTEL RIVIERA #1

Det här var en mycket trevlig bekantskap, både fanzinet Hotel Riviera och skaparen Rickard från Oskarshamn. Långa och intressanta intervjuer med bl.a. Starmarket, Happy Todd och em. Recensionerna är långa och roliga, det gillar jag. Speciellt recensionerna på Promenade nr 4 och nr 5 var väldigt roliga och bra. Jag kan garantera er alla att jag aldrig har åkt i vattenrutschbanan på Talluddens Camping här på Öland om nu någon skulle tro något annat. Tillbaka till hotellet, det är bra, lättläst layout och bra skrivet. Man får även vara delaktig i diverse tankar av diverse människor på köpet och det är ju inte fy skam. Sammanfattningsvis så kan jag med gott samvete säga att det här var ett ovanligt lyckat debutnummer. Det var faktiskt väldigt roande och intressant att läsa. Fortsätt i den stilen.

FK

LUNCHBOX #1

Lunchbox är ett underbart fanzine som Henrik från Sollentuna ligger bakom. Intervjuer med Assfactor 4, New Art Riot & Armed with Anger Records. Massa recensioner och en del personliga skrivelser. Det är en härligt skön layout och likaså gäller attityden i hela fanzinet. Allting är mycket intressant, och jag fick faktiskt något skivtips genom recensionerna. Lunchbox är ett av de bättre fanzines som existerar på svenska. Genomsyrande D.I.Y.-känsla och egen stil. Att Henrik dessutom har väldigt bra musiksmak försämrar ju knappast situationen. “If punkrock is the key, do it yourself should be the melody”

FK

MITT I SKITEN #2

Det här var ett trevligt fanzine med blandat innehåll. Det som jag fann mest intressant var intervjuerna med Pie Mag-Johan, Skrutt-Peter och Sörling (jävligt intressant) samt artikeln om George Orwell. De grejerna var verkligen något som behövdes i ett annars ganska så ordinärt punk-fanzine. Något annat festligt är en lista på en massa civila polisbilar och motorcyklar. Man får bilnummer, bilmärke, färg och ort. För den musikintresserade kan man även hitta intervjuer med bl.a. Wolfpack, Charta 77, Genocide SS & Nasum. Upptäck Tranemo!

FK

FALADA ZINE

Kramvänlige Petter, som tidigare gett oss Subdive och Röd Fana, ger oss nu Falada. Läsglädje med banden Jack Brothers, Solace och Barkmarket. Ord, ord och åter ord i form av dikter (bra och halvbra), tankar, artiklar, uppmaningar och nonsens. Turnédagbok från Serenes turné med utgångspunkt från Petter-pojkens hjärna. Mycket rolig och intressant. Mot slutet vigs 18 sidor åt Medborgarlön och en intervju med författaren och levnadskonstnären Lasse Ekstrand. Falada var ett trevligt avbrott i min ibland ganska tråkiga vardag. En mycket värdig uppföljare till både Röd Fana och Subdive. Puss, Petter!

COUNTRYCIDE #2

Imorgon är det Julafton och istället för att springa runt på stan och leta julklappar så sitter jag här hemma och recenserar fanzines. Nu har turen kommit till andra numret av Countrycide. Detta är en hel del bättre än debutnumret (tänk då på att debutnumret var jävligt bra!) och innehåller en hel del läsning, närmare bestämt 56 stycken fullmatade engelskspråkiga sidor. Countrycide präglas av snygg layout och massor av kolumner. En del recensioner, bilder och fler kolumner och tankar. Intervjuer kan man bl.a. läsa med Make-Up (dock lånad av någon annan snubbe), Separation, Serial Cynic och Boy Sets Fire. Jag tycker om när det är mycket att läsa, jag har dock inte hunnit att läsa allt som står i Countrycide ännu men jag kan ändå säga att det är väldigt intressant. Tänk på att Make-Up är med, bara det höjer ju läsfaktorn avsevärt. (I alla fall i min hjärna.)

FK

WEAKNESS FANZINE NR 3

Christian har nu lämnat Markaryd och bosatt sig i popstaden Umeå. Förra numret kom ju ut i november ’95 så det är ett tag sedan. I detta tredje nummer så kan man läsa om Mineral, the Get up kids, Shift, Texas is the Reason, samt recensioner och en hel del eget stuff, artiklar m.m. Weakness nr 3 är jävligt snyggt layoutmässigt och det är mycket intressant läsning. Det är en himla stor skillnad mellan Christians debutnummer av Weakness och det här numret. Inte för att ettan var dålig, det var den inte, men trean är så fruktansvärt mycket bättre. Zinet är på ett utländskt språk som kallas “engelska”. Förresten, Chrille har lärt sig en hel del engelska sedan sist, detta är tusen gånger bättre än tvåan språkmässigt. Grattis.

FK

ABSTINENCE FANZINE NR 3

Trean innehåller bara ett band och det är Stab. Jävligt lång intervju visserligen. Andra saker som ryms i Abstinence är fakta om SEKAC (Straight Edge Kids Against Capitalism), Black Panthers & Djurrättsalliansen. NSMPD vs. ALF plus lite om feminism. En hel del recensioner och en massa foton. Tyvärr så är trycket inte så bra på fotona, de är sådär grådassiga och det är ju synd för det är väldigt bra foton. I övrigt så är det ett väldigt bra fanzine. Snyggt och välgjort.

FK

KEEP OUT FANZINE NR 5

Keep Out fanzine görs av Klas i Lammhult. Han har redan kommit ut med fem nummer. Detta nummer innehåller intervjuer med Flexapleasers, Remount och Svenska X-files föreningen. Recensioner på både skivor, demos, fanzines och konserter. Scen-rapport från Växjö med omnejd. Sedan är det lite Arkiv X-prat med Fredrik från Purusam och Kristoffer som gör fanzinet Tee-Pee Mag. Keep Out blir bara bättre och bättre för varje nummer, det här är det klart bästa numret hittills och jag förutspår att det kommer att komma ut minst ett nummer till av Keep Out fanzine innan Jorden går under.

FK

ELLÉ #4,2

Jon berättar om Kapten Ellé. Outlast åkte till Deutschland. Några matlagningstips och en liten kolumn av Jonas Rosén (aka Bloodpath-Jonte). Som vanligt är det väldans roligt och givande. Jon är en oerhört duktig berättare och han fångar verkligen verkligheten och man ser framför sig hur det förmodligen var. Det är starkt. Jag ska inte orda så mycket mer, för alla vet vi ju att Jon är speciell.

FK

OPEN YOUR EYES #4

Klockan har precis slagit halv elva på förmiddagen och här sitter jag i min säng och lyssnar på Minor Threat. För en stund sedan så läste jag ut fanzinet Open Your Eyes fjärde nummer. Det som är väldigt bra med zinet är att det är bra skrivet, det mesta i artikelform. Det som är mindre bra är att intervjuerna är så himla korta. Layouten är riktigt bra och inte speciellt stel… De band som jag läste om var inga mindre än Nine, Fireside, Stab, Forced Into, Yoda, Outstand och Apart. Tro det eller ej, men det finns faktiskt recensioner också. Open Your Eyes är ett bra fanzine, det här numret var mycket bättre än tidigare nummer.

FK

ARM THE HOMELESS NEWSLETTER #1

Arm the Homeless heter ett distro från Oskarshamn. Snubben bakom kalaset heter Tobbe och han lirar även i metal-bandet Eightfold. Som sagt var så är inte det här något seriöst fanzine utan mer som ett newsletter (nyhetsbrev på svenska). Visst, det är en okej Endstand-intervju och några egna åsikter men sen är det inget mer utom distro-listan då. Jo, det är en pinsam sak också, Tobbe har skrivit ner alla skivor han har i bokstavsordning på en sida. Där kunde det istället ha varit en bild på honom själv eller en intervju med Johan Kalin (demonproducent från Kalmar) eller vadfansomhelst. Beställ gärna lite grejer från hans distro, det är skitbra. Billigt och snabb leverans.

FK

ALTERNATIV ZINE #3

Destruktiva Henke från Oskarshamn knåpar med det här fanzinet. Det är ett trevligt hopkok som innehåller intervjuer med banden Matter of Fact, Operation & Crooked Cops. Den sistnämnda är dock på utrikiska. Vad mer kan man gotta sig i då? Massor med personliga skrivelser såsom “Jag grät inte när prinsessan Diana dog!”, “Läget i Sverige”, “Fråga psykologen”, “Köttriksdagen ’97”, “Jag vill till himmeln, men vid helvetets portar står du och väntar på mig…” plus fler. I mittuppslaget kan man också läsa en två sidor lång novell “I bakgrunden hörs Wagner…” som kan vara lite stötande för vissa personer, men det är tydligen inte redaktören som skrivit den. Den var bra skriven, rätt skrämmande, men verkligheten är ju rätt hemsk. Alternativ nummer tre är intressant. Bra tidning men lite tråkig layout.

FK

MAGASIN SNORBULT #2

I byhålan Mönsterås bor det två snorbultar som har knåpat ihop det här fanzinet. Min första bekantskap med Snorbult var nummer ett som jag köpte på Alcatraz för väldigt länge sedan (känns det som iallafall). Och det var inte sådär överdrivet roligt eller bra. Därför blev jag glad när jag läste Hvita Hästen-besökarnas andra nummer. Läs om NojsBojs, Stockholm Pigs & Moderat Primat. Förundras av den väldigt intressanta intervjun med det suveräna bandet DropDead. Hoppa inte heller över recensionerna, filmtipsen, serierna och allt utsökt personligt rabalder. Snorbult präglas av mycket humor, en del tråkig och en del rolig. Jag får väl erkänna att jag drog på munnen både en och två gånger när jag lusläste den här härliga publikationen.

FK

UNITY IS STRENGTH #5

Viktors bästa nummer hittills. Unity is Strength präglas av originalitet och framförallt så känns det väldigt personligt. Viktor själv och gästkolumnister roar, upprör, förför och berör oss med diverse skriverier. Exempelvis; “Varför är jag kristen?”, “Vad vet du om arbetarklassen”, “Se till individen”, “Legalisera?”, “Stoppa pornografin?”, “Trygga Svensson…”, “Anarkism — inte alkoholism”, “Brev till en saknad vän (Raybeez i Warzone)”, “Politiska frågor”, “Jag hatar mänskligheten” plus en hel del till. Man kan dessutom läsa en intervju med stimmarna i Wagon, Rail-intervju, Diskonto-intervju, Misprint-intervju, Artful-intervju, Retaliation-tjafs plus att Diskonto har skrivit några sidor om sin USA-turné. Utöver det så hittar man recensioner och annat krafs. Jag blev skitglad när jag läste det här numret. Mycket bra fanzine. Jag lärde mig också vad en “en zine-makares sista vila” är för något.

FK

BR FANZINE #3

Mattias, som har Remark Distro, har tillsammans med några andra snubbar nu kommit ut med sitt tredje nummer av BR fanzine. Denna gång med bl.a. Endflow, Pounding, Disorganized, Riskavfall, Shellfire, Outbreak och en intervju med Judge från internet (som aldrig tidigare varit tryckt! Det du, Viktor.) Mängder av recensioner och kolumner förgyller zinet till max. Fanzineprofiler, scenrapporter, låtsnack och ännu fler kolumner är ytterligare bevis på variationen i BR #3. En del fanzines kan faktiskt vara rätt trista och tråkiga att läsa men BR är motsatsen. Bra variation och mycket att läsa, det gillar jag!

FK

SENSE OF GUILT #1

Tompa heter en liten kille från Göteborg. Han gav bl.a. ut Destination fanzine förut och ligger bakom Destination Records. Nu har han gjort ett nytt fanzine, denna gång på engelska. Mycket kolumner och personliga saker om Tompas liv och kärlek. Det är intressant och roligt när man får reda på lite mer om personen bakom zinet. En intressant intervju med en tjej från USA får man läsa, Frodus pratar på, Earth Crisis-Kalle babblar också på, likaså tungviktarna Turmoil och Shades Apart. Och så är det en intervju med Integrity där sångaren är svintjurig, rätt komiskt. Intervju med Marie/Rather Been fanzine är det också plus en intervju med Vique Martin (Simba). Sense of Guilt är skriven på hyfsad engelska och det allra bästa var de personliga skrivelserna. Mycket intressanta tycker jag. Bra!

FK

UNITY IS STRENGTH #6

När du har läst din 35:e Ignite-intervju och när du har hört Karl i Earth Crisis säga att man ska bry sig om djuren för 93:e gången, då behövs Unity is Strength. Det riktigt kliar i fingrarna på mig nu, för jag gillar det så mycket. Tankar, åsikter och artiklar om det mesta, allt förpackat i ett härligt A6-format med skön layout. Läs om bl.a. avrättningar, Cuba, Mänskliga rättigheter, Sell-out, nazistiska symboler plus en massa personliga saker. Recensioner på fanzines, demos och skivor finns det också plus en intervju med lokalbandet Seasquare. Upptäck alla åsikter bakom låttexter och riff, läs Viktors zine, Unity is Strength, och börja kommunicera.

FK

REALITY ASYLUM #2

Positivt! Samtidigt som jag rensar hjärnan med Napalm Death så läser jag Reality Asylum nr 2. Det är en tjock liten sak i A6-format. Först ut är intervjuer med the Pricks & Nine, sedan kommer det en lång recensionsbit. 33 sidor recensioner säger ju en del, speciellt för mig som gillar recensioner då. De flesta recensionerna är även långa och mycket informativa. Avslutar gör två korta intervjuer med Clandestine och Section 8. Ett härligt zine med en duktig och insatt redaktör. Mycket bra! Ett givet val.

FK

SKATEDOJJAN #3

Hur kan man göra något annat än att bara älska denna lilla tidning? 24 A6-sidor som min gode vän Mattias Lindblom knåpat ihop. Matte delar med sig av gamla minnen & bus, skivtips, recensioner, historier, artiklar, foton, berättelser och mycket annat. Allting med en stor portion humor. Ett mycket roligt fanzine, synd bara att man läste ut det så fort… Jag vill ha mer!
Rolig händelse: Det finns en krog i centrala Kalmar som har en vakt som är helt dum i huvudet. En kväll skulle Matte gå in där, men då sa vakten att han inte fick komma in för att han hade gympadojjor på sig.
— Det här är fan inga gympadojjor, det är ju skatedojjor!, sa Matte då.
Men han fick inte komma in ändå. Ja ja, vakten är körd. Men Skatedojjan är suverän. Missa den inte. Vardagsrealism som får dig att fnissa.

FK

PIE MAG #11

Jag antar, och hoppas, att även den yngre generationen inom punk/HC har tagit del av denna kulturyttring. Pie Mag är väldigt speciell, även om 3/4 av forna redaktionen hoppat av papperstidningen så går Pie Mag vidare i samma sköna stuk. Jag tycker att den är helt underbar. Denna gång får man läsa sagor om Bombshell Rocks, Descendents, G.B.H., Within Reach, Proboscis och Pöbeln. Dessutom kan man läsa lite fakta om och omkring de tio tidigare numren. Samt festivalskit och jävelmånga trevliga recensioner. Skaffa dig ett stycke svensk kulturhistoria.

FK

XERXES #1

“Ett snällt fanzine…”, mmmm, det är det väl. Känner inte till så många elaka fanzines. Eller jo förresten, det gör jag nog. Ja, ja, Xerxes är snällt, så. Kommer från Gävle-trakten. Läs om Freepoint, Fireside, Meshuggah och Purusam. Dessutom en massa tankar här och där som är rätt roliga att läsa. Hyfsat zine. Orkar inte skriva mer, är på väg att städa lite…

FK

FIRST BLOOD #1

Rambos första film och även ett nytt fanzine från Vetlanda-trakten. Jag gillar det men det känns lite tunt. Intervjuer med Yoda, Bobbit och Matter of Fact. Det är även en intressant intervju med Mattias/Remark Distro. 3 sidor om Greenpeace finner man också. Mysigt fanzine som räcker en stund iallafall. Nu ska jag lyssna på Björk.

FK

OPEN YOUR EYES #5

Outlast, Refused, Far Apart, Sweet Little Sinister, John Doe Band, Burst & F.I.L. är de band som du kan läsa lite om i nya numret av Open Your Eyes. Det är bra skrivet och helt okej fast det är rätt så mycket onödigt skit också som en massa tråkiga serier och så. Väldigt många recensioner som alltid uppskattas. Nja, Open Your Eyes är både produktiva och duktiga. Jag gillar det faktiskt.

FK

SPINSIGN #5

SötRasmus har nu förstått att storleken inte har någon betydelse och kommer här tillbaka i A5. Med lysande layout och skönt eget språk läser man det ena efter det andra. innehållet består av en intervju med Lina/Alarm, Souls, recensioner, filmer, homicide (Mogges favoritprogram /red.) plus diverse tankar och artiklar. Spinsign är härlig och speciell i sitt utformande och språk, jag gillar det skarpt.

FK

ELLÉ #5

Jon är tillbaka med ännu ett nytt nummer, denna gång med underrubriken Det femte misslyckandet. Vi får ta del av Jon’s upplevelser och missöden i bl.a. Hultsfred, Roskilde, Tyskland, Arvika, Umeå och på Lollipop och slutligen även återkomsten till Finland. Det är en humoristisk och dagboksaktig skildring av sommaren ’97. Med hjärtat på rätta stället och hatten på sne så skriver Jon ärligt och detaljerat om mängder av roliga händelser följt av diverse, om möjligt, ännu roligare anekdoter. Om ni har missat något nummer så är det bara att ställa sig i skamvrån och skylla sig själv. För ellé är något speciellt, ellé är en upplevelse. Både som person och zine.

FK

ÄVEN DJÄVULEN DRICKER MJÖLK #2

Även Rasmus Kellerman dricker mjölk. Jag tror det iallafall. Hursomhelst så har han gjort den här lyrik-publikationen iallafall. Intelligent poesi som är väldigt intressant. Rasmus vill framhäva bokstäverna och orden. Men om det är något jag saknar så är det nog bilder. Kombinationen text och bild är enorm, även om jag tror att Rasmus just kanske vill att vi ska skapa egna bilder i vårt inre när vi läser hans bokstäver. Vacker tidning med utsökt design. Jag tycker om den.

FK

UNITY IS STRENGTH #7

Det sägs att det inte var så många som köpte Pixies första skiva men att nästan alla som köpte den bildade band. Det är nog lite så när det gäller Unity is Strength också. Den är väldigt inspirerande. Det har ju gått lite trögt med Promenade #6 under våren men när jag nu fick Viktors sjua så blev jag peppad som fan. Jag gillar det som fan. Först är det en stilfull framsida och sedan kommer ledaren där Viktor berättar att pengarna som han får in på sitt zine ska skänkas till Leonard Peltier Defense Commite. Sedan får man läsa om Burning Heart Records nya band Agent Bulldogg, som bl.a. har spelat med Vit Aggression. En intervju med härliga Backpockets från Oskarshamn och en intervju med Nasum från Örebro. Recensioner på mestadels fanzines, med det är massor. Suveräna the Van Pelt från USA medverkar också på en intervju. Resten av zinet byggs på kolumner, artiklar och tankar. Och det är det som är det bästa med Unity is Strength och det är därför som jag älskar den. Massor av saker skrivna av Viktor själv och en hel del gästkolumner också. Viktor skriver om roliga och intressanta saker och händelser på ett skönt sätt. Layouten är mysig och man blir helt enkelt glad när man läser zinet. Unity is Strength är verkligen originellt. Kolla upp det och stöd en eldsjäl.

FK

SKATEDOJJAN FANZINE #4

Sista recensionen, roligaste fanzinet. Skatedojjan nr 4 kom ut igår. Jag var med när Matte hämtade den på tryckeriet. Den här gången är det verkligen på riktigt. 56 sprängfyllda A6-sidor med recensioner och artiklar. Det är även tre intervjuer, Ativin och Marmoset från USA plus Bent Spanner Arty Banner från Skåne. Helt underbart. (Matte, ska du vara med och spela brännboll? — Nä, jag är för jävla bränd!)

FK

UNITY IS STRENGTH NR 2

Victor Toots heter en liten lirare som bor i Oskarshamn. Han pysslar bland annat med det här fanzinet. Innehållet består av en intervju med redaktörerna bakom Lemonzine, intervju med Totalitär och intervju med Rob — mannen bakom Tinderbox zine. Samt konsertrecensioner och lite presentationer av olika lokala band. En massa åsikter, tankar och artiklar, jävligt bra faktiskt. Även brevsidorna är roliga, där presenterar Vicke lite brev som han fått från olika personer. ‘Klipp & Klistra’ layout i lagom dos, inget överdrivet oläsligt skit utan läsbarheten är max. Det gillar jag. Victor är en kille med en massa åsikter, en del håller jag med i och en del inte. Dock tycker jag att det var lite löjligt att kalla Fireside för överklass-posers och att dom är ett kommersiellt jippo osv. Men alla tycker ju inte likadant och det är ju en jävla tur!! Väldigt bra nummer, bättre än gamla publikationer såsom Straighter View och Standpoint.

FK

UNITY IS STRENGTH NR 3

Viktor Toots heter pojken bakom detta schyssta/trevliga/bizarra/underbara fanzine. Hans hometown är Oskarshamn och där trivs han. Innehållet består bla. av Unborn-intervju, kiss och bajs, Forced Into-intervju, kiss och bajs, åsikter, kiss och bajs, artiklar, kiss och bajs, recensioner, kiss och bajs, foton, kiss och bajs, humor m.m. Jag gillar Unity is Strength mer och mer faktiskt, det är väldans roligt men ibland blir det för snuskigt för mig. Viktor är inte bara snygg heller, han är snabb också (13,4s på 100 meter /red.) — 3 nummer på 6 månader, det är mycket bra gjort. Medaljen är nära. Schysst klipp&klistra gör ju sitt till också.

FK

PIE MAG NR 10

Allas vårat favoritfanzine har nu kommit ut med sitt tionde nummer. Som vanligt är det skön klipp&klistra-layout och massor med recensioner och intressanta band. Varje snorungepunkare som inte har något exemplar av någon Pie Mag får inte längre äta punkpaj på söndagarna i sina lappade svarta jeans. Det är säkert! Hursomhelst så kan man läsa om Throwing Muses, Magpie, God is my co-pilot, the Vectors, Rocket from the Crypt och en oerhört intressant och läsvärd intervju med Jello Biafra. Det är alltid lika kul att läsa Pie Mag och det är ju alltid väldigt mycket läsning man får. Undrar hur länge dom orkar hålla på? Hoppas att dom kommer ut med några nummer till iallafall för det här får bara inte gå i graven.

FK

DECAY HARDCORE FANZINE NR 2

Första numret av Decay var inte så bra men det var rätt charmigt och här är då den efterlängtade tvåan. I detta nummer är det bara demo-band med, (när det kom ut iallafall!) och det tycker jag är kul. Först ut är Anti-Hero med snacksaliga Hilda och sedan kommer Setback från Karlshamns Mejeri. Recensioner följer därefter och kort därpå finner man en intervju med Solution och därefter en annan intervju med Boråsbandet Gripshift. Sista intervjun i Decay nummer två står the Burning Flames för. En rätt kul serie avslutar detta nummer totalt. Roligt att Decay Hardcore fanzine kommer från Eskilstuna där Kent, Yvonne, Superswirls och liknande härskar.

FK

KEEP OUT FANZINE NR 6

Nummer sex av Lammhultsblaskan Keep Out är här. Rätt tunn som vanligt men den kommer ut desto oftare. Innehållet denna gång består av de supertuffa punkarna DS-13, lite Sverigeminnen av Aaron i Samiam, Arkiv X-prat med Tim och Pär, recensioner, konspirationer, CoffeBreak fanzine och kalkonbandet Böld. Ett bra nummer, det är kul att det kommer ut ofta. Fanzines som kommit ut med sex nummer är verkligen någonting att räkna med. .4. Real.

FK

FIELD OF FLOWERS FANZINE NR 1

Bra fanzine som innehåller GameFace, Outstand, Drabness & Conway samt recensioner och en text om Linköpings punk/HC scen av Henke Lindqvist. På något sätt så gillar jag det här zinet hemskt mycket, det är en massa intressant läsning i både intervjuer och recensioner. En av grabbarna (som vanligt är det grabbar… För fan tjejer kom igen nu och visa punk/HC-killarna i Sverige var dockskåpet ska stå. Vi kan bara inte se på Sveriges undergroundscen utifrån killars perspektiv och ögon… i och för sig så har det blivit bättre och bättre nu på senare tid. Detta var bara en parantes, men det märkte ni väl!) har även lite livevideos för försäljning, jag beställde ett videoband med bl.a. Final Exit, Forced Into och Outstand på. Det var trevligt.

FK

KIWI FANZINE NR 2

Okej, här är Kiwi fanzine nummer två som görs i en förort till Oskarshamn, nämligen Fårbo. Dessa grabbar har lurat med Randy, Pole* och Now or Never (mkt bra intervju). Sedan är det en hel del recensioner och en artikel om skådespelaren Jim Carrey. Jag tycker att han är svintråkig men killarna har knappast skrivit Kiwi fanzine enbart för mig personligen… Zinet är helt okej och jag antar att nästa nummer blir ännu bättre.

FK

ENDONEND MAGAZINE NR 1

Endonend är inte längre bara en lysande låt av Rites of Spring utan också ett fanzine från Linköping. Det är Henke Lindqvist (Outlast) som är ansvarig. Detta är hans specialarbete i skolan så förmodligen kommer det inte ut fler nummer. Innehållet består av diverse artiklar, Endstand, Section 8, Both Sides, Trusty, recensioner och en intervju med allas vår Jon ellé. Det mesta är skrivet i artikelform utom Jon-grejen och Trusty. Bra layout och bra skrivet, det hela är väldigt intressant. Slit det med hälsan.

FK

ACRYLIC FANZINE NR 2

Acrylic tillverkas av tre flickor (bara det är ju väldigt positivt i denna mansdominerade fanzinevärld) som kommer ifrån Jönköpingstrakten. Detta är ju som sagt deras andra nummer och det är bättre än deras första nummer. Bra utveckling. Innehållet består av intervjuer med Labrador, Eggstone, Yvonne, Bent Spanner, Arty Banner (väldigt rolig), Broder Daniel och the Spyders. Samt recensioner av diverse slag och en liten presentation av tjejerna bakom Acrylic. Vad ska man skriva? Acrylic är ett bra fanzine. Det enda man kan klaga på är att man läste ut det väldigt fort. Fast det är väl egentligen inget klagomål utan det är ju mer ett konstaterande. Just det, tre stycken recept (dock ej vegan) finner man i denna skrift också…

FK

EIBON NR 2

“Eibon dödar Metalheads” står det på baksidan. Shit, tänkte jag — Vad är det här för tuff blaska egentligen. Men det var lugnt, Eibon är en riktigt trevlig liten söt tidning. Innehållet börjar med Two Moon’s Rising (r.i.p.) och sedan följer en intervju med Misery. Även här finner vi en Svart Snö-intervju och därefter kommer det en intervju med Wolfpack. Förövrigt så är det en del rätt roliga grejer, speciellt punk-skämten. Recensioner självklart och just det ja, jag höll på att glömma det viktigaste. Det är en intervju med the Kristet Utseende, precis vad Morgan önskat sig de senaste två åren. Pang på pungen i Prag. Ja ja, dessa 44 A5-sidor som kallas för Eibon nr 2 är bra och intressanta. Rekommenderas!

FK

OPEN YOUR EYES NR 2

Öppna dina ögon är ett straight edge-fanzine från Borås-trakten. Den innehåller en hel del grejer om vegetarianism och intervjuer med Nine, Held Back, Ultimate Concern, Solution och Outlast. Det är helt okej. Och med tanke på att killen som gör zinet bara är 14 år så är det väldigt bra jobbat. Han har faktiskt med ett klotterplank i zinet så det är bäst att ni börjar klottra och skickar det till honom.

FK

PAINKILLER NR 6

Painkiller-Kalle har ju hållt på ett bra tag nu. Det här numret innehåller Detestation, en liten koll på vad snubben bakom Träsket Glöder (gammalt klassiskt punkfanzine, Siewert Öholm rules) gör idag, Svart Snö, Terveet Kädet, några frågor till Pete från Crass (visserligen så splittrades dom för över 10 år sedan, men det var väldigt intressant faktiskt), låtsnack, Lydia Lunch och en hel skottkärra full med recensioner. Jag gillar Painkiller, det är ett bra fanzine. Antar att Kalle är helt knäckt nu när Doughnuts har splittrats… I vilket fall som helst så är Painkiller väldigt kul att läsa, det är intressant. Unarmed uppmanas till att få ordning på sången i en recension och i Epitone 3-recensionen står det “Senseless kunde varit bra om inte sången sög.” Jag tycker att Senseless hade skitbra sång, det enda är väl att på Epitone 3-låten så är sången väldigt låg, om det är det han menar? Painkiller!

FK

RAFTER TAG NR 6

Roligaste fanzinet sedan Extremblaskan? Jag tror aldrig att det varit mer ironi, lögn och vansinniga påhitt i en skrift sedan En Ding, Ding Värld. Dock är några recensioner på allvar. Man kan läsa en Pavement-photostory, en fullkontakts-intervju med Phlegm (som var intervjuade i Promenade nr 2!!), lite nyheter, Palace, Mountain Goats plus lite allmänt om det mesta inom underground(?)-scenen. Sveriges mesta lo-fi zine? Lugnt! Morgan skrattade en hel del när han läste det så humornivån måste vara rätt hög. Här snackar vi ironi med ett kilometerstort I. Hursomhelst så diggar jag också Rafter Tag, jag log faktiskt en del under min tid tillsammans med Rafter Tag.

FK

HOONEY FANZINE NR 2

Jag köpte ett fanzine med grön framsida på Bergslagsrocken ’96, det var Hooney nr 1. Debutnumret var väldigt snyggt men ej så överväldigande intressant. Däremot nummer två, som jag nu har framför mig, är väldigt intressant. Givetvis är även tvåan mycket välgjord layoutmässigt. Bob Hund är med på en lång och trevlig intervju. Likaså Separation och Texas is the Reason. Andra intervjuer är Lalaland och en Shield-vad-hände?-intervju. Hooney är tryckt i en snygg brunaktig stil och helhetsintrycket är att den är jävligt skön. Hooney är omtyckt.

FK

TRALL-METALL MAGAZINE NR 4

Nu har anarko-fotbollsliraren Rille skitit ut sitt fjärde nummer. Och det är bra, väldigt bra. Även fast jag knappt är intresserad av något band som figurerat i Trall-Metall så är det alltid lika roligt och intressant att läsa. Man visar sina söta smilgropar både en och två gånger under den sköna stund som det tar att läsa zinet. Vi på Promenade är ju (ö)kända för vår lokalpatriotism (även kallad scene-pride inom hardcore-kretsar), men jag tycker helt klart att Trall-Metall är ett av de roligaste och bästa fanzinen i Sverige. Det har humor, egen stil, självdistans, insatt redaktör och det kommer ut ofta. Det gör Trall-Metall till ett funzine att räkna med. Rille lydde även mitt råd i Promenade nr 5 att slopa Schlagerspecialen. Tack. Musikartister som medverkar i Trall-Metall nr 4 är Kalmars äldsta punkare Kurt-Olvars Rebeller, metalskallarna Akaft, finnjävlarna i Die Zlazkhinx och Böld. Recensionerna, som är jävligt långa och roliga, är såklart också här. Rille behärskar det svenska språket mycket bra och har ungefär samma sorts humor som jag har, dessutom är han en förbannat trevlig liten prick. Applåder, visslingar och tjut — när kommer femman ut?

FK

KIWI FANZINE NR 1

Kiwi lagas av två snubbar från Fårbo och de band som är med är Separation, Abhinanda, Drabness och lokala hjältarna Eightfold. Med andra ord är Kiwi fanzine ett hardcore-fanzine. Några sidor är fyllda med fakta från NSMPD och några sidor är fyllda med flyers och/eller foton. Recensioner är det också. I recensionen på Happy Todds gamla demo så står det att sången är underbar och då måste MP (sångare i Happy Todd) blivit glad för i många recensioner så klagas det just på sången. Övrig information A4, 36 sidor, bra.

FK

OPEN YOUR EYES NR 3

Ögonöppnaren är tillbaka, denna gång i A4. De band som får vara med är Saidiwas, Outlast, Refused, Vanguard m.fl. Detta nummer är bra mycket bättre än förra numret. Något negativt är att det är rätt så mycket foto-collage och det blir inte så bra när man kopierar, det är synd. Något positivt är att de flesta intervjuerna är bra, de är i artikelform om ni undrar. Open your eyes nr 3 är väl okej, det är ju inte det bästa fanzinet jag läst men absolut inte ett av de sämsta. Konstigt nog så blev jag sugen på att lyssna på Ramones när jag gjorde den här recensionen så det får väl bli min avslutning. Hey Ho, Let’s Go!

FK