Europe, bestående av Joey Tempest (sång), John Norum (gitarr), Tony Reno (trumor) och Tony Levén, har funnits i ca. tre år.
Efter att ha spenderat sin mesta tid i replokal och endast haft ett fåtal spelningar kom då den stora chansen i form av Rock-SM. Grabbarna i Europe tog chansen, forcerade fram i deltävlingar, kvartsfinal, semifinal – och så slutligen FINAL.
Trots den svenska motviljan hade så ett HÅRDROCKBAND tagit sig till final. Och vad skulle den stackars obildade juryn fälla för utslag? Ingen trodde väl på Europe. Men rättvisan segrade dock tillslut och ett suveränt ROCK-band vann Rock-SM.

Som segrare hade Europe en gratis skivinspelning att göra. Sveriges (hård)rockare väntade med spänning på resultatet av studiovistelsen…
Marknadsföringen av skivan tedde sig dock något underlig för i en TV-intervju påpekade monsieur “Ärttman” (Erdtman, Hot Records) att det här skulle minsann inte bli någon hårdrock utan bra svensk TUNG rock. I det stadiet reagerade åtminstone inte jag på de orden.
Samma dag skivan släpptes låg den på min stereo för avlyssning. Min första reflektion: Helt suverän svensk hård rock! Ett kvalificerat försök att krossa de svenska fördomarna. Här presenterades riktigt rumsren hårdrock.
Efter ett par genomlyssningar slog det mig dock att någonting var väldigt fel. Låtmaterialet är bra, utförandet är också det av hög klass. Men produktionen är tyvärr mycket svensk.
Amatörmässigt mjäkig.
Joey: “Vi var gröna, dom var gröna. Men man skulle ju inte säga nej till en sån som Martin Birch…”
Amerikanska CBS har visat intresse för gruppen. Så det är bara att hoppas att Europe kommer i goda händer som kan hjälpa dem att förbli det dunderbra rockband de är, även på skiva.