Någonstans mellan Haninge och Nashville, strax söder om Oxford (det vill säga i London) träffade Andres Lokko en svensk countrysångerska med Creation-kontrakt i hattbrättet.

FÖRRA SOMMAREN publicerade Aftonbladet en något motsägelsefull notis på sina nöjessidor. Andy Bell, sångare i Erasure, hade gift sig med en svensk flicka. Idha hette hon.
Visst hade Idha Övelius från Haninge, strax söder om Stockholm, gift sig med sin Andy. Men det var Andy Bell, sångare och gitarrist i Ride, som sade ja. Inte Erasures mänskliga kroppsstrumpa.
Idha hade precis slutat gymnasiet när hon träffade Andy på en av Rides första spelningar i Stockholm för tre år sedan. De gifte sig och Idha flyttade raskt till Oxford.
Vad Andy inte visste var att han äktat en countrysångerska. Det förstod han först i vintras, efter en spelning i Paris. A andra sidan visste inte ens Idha själv att hon skulle ge sig in i en värld fylld av pedalsteels och melankoliska mandoliner.
— Det var en fransk journalist som intervjuade Ride i logen som frågade när jag skulle släppa en egen skiva, berättar Idha vid en bardisk i Londons Soho.
— Jag sade kaxigt att jag höll på med en countryplatta. Jag tyckte bara att det lät bra. Men Alan McGee, boss på Rides skivbolag Creation, tyckte det lät som en toppenidé. Och ju mer jag tänkte på det desto intressantare blev det.
McGee fortsatte tjata så fort Idha visade sig på kontoret. Andy började också undra. Så Idha satte sig ner och började skriva låtar. Ibland hjälpte Andy till, och resultatet, släpps i slutet av oktober.
Först skulle albumet heta »With Love from Stockholm«, men i går kväll bestämde jag mig för att det var lite fånigt. Så just nu är arbetsnamnet bara »With Love, Idha«, som underskriften på ett vykort. Ungefär.
Jag frågar Idha om hon minns Virna Lindt, inte för att hon spelade country, men de har onekligen en del gemensamt. Men eftersom hon aldrig hört talas om Virna Lindts »Attention Stockholm«, så lämnar vi ämnet.
Andy, som sitter vid samma bardisk, berättar hur Idha verkar ha ändrat en hel del i hans tillvaro.
— Idha har definitivt influerat mig mer än jag influerat henne. Innan jag träffade henne lyssnade jag nästan uteslutande på gitarrband, indieband. Och jag orkade aldrig egentligen ens lyssna igenom ett helt album. Men Idha lyssnar inte på musik på samma sätt som jag. Hon konsumerar inte musik, hon går in för det med kropp och själ.
På sistone har paret Bell nästan uteslutande spelat The Byrds »Sweetheart of the Rodeo« om och om igen, och Rod Stewarts »Gasoline Alley«.
— Jag har spelat in tre covers till skivan. Vi får väl se om alla kommer med.
Valet av covers säger en hel del om hur »With Love« faktiskt låter — Janis Ians »From Me to You«, Tim Hardins »Red Baloon« och Gram Parsons »Hickory Wind«.
— Jag betvivlar att de kommer att tilltala Ride-fansen. Men det är inte heller meningen.
På albumet medverkar, förutom Andy som spelar en hel del, bland annat Ian McLagan på hammondorgel, en gång i tiden medlem i Small Faces.
— Det var fantastiskt att träffa Ian McLagan. Jag menar, killen som spelade på »Tin Soldier«, säger de båda i kör.
Men hur kommer det sig att en tjugoettårig tös från Stockholm plötsligt går in för för Small Faces och Rod Stewart?
— Äh, du vet hur det är när man gillar massa nya band. Man läser alla intervjuer man kan komma över och så skriver man ner vilka skivor de nämner i intervjuerna och så köper man allt man kan hitta. Och sedan gräver man bara djupare och djupare i det man gillar och det tar liksom aldrig slut. Pophistorien är outtömlig känns det som.
För bara någon vecka sedan var Idha och Andy i Los Angeles där de träffade Primal Scream, lyssnade på deras färdiga kommande album och gick ut och söp med Arthur Lee från Love.
Och i morgon åker de upp till Oxford igen för att göra de sista sångpåläggen till Idhas album. Studion de använder är samma som Paul Wellers »Wild Wood« spelats in i.
— Jo, vi träffade honom där, säger Andy. Det var faktiskt lite pinsamt för att just den dagen hade jag på mig en sådan där T-shirt med en måltavla som han brukade ha för tio år sedan.
— Men det måste vara något speciellt med den där studion. För det jag har hört från Wellers album verkar ha samma singer-songwriter-vibbar som vi är så inne på, säger Idha.
Dessutom bör det påpekas att det är Idha som körar på 18 Wheelers andra singel.

IDHA är aktuell med ett album som går under arbetsnamnet »With Love, Idha«.