I JULI 1989 spelade TV Pop Crisis, sedermera Easy, in fyra låtar i Studio Urania, Göteborg. Det resulterade i gruppens andra demo, och en kassett som jag ända sedan den kom vårdat lika ömt som mina vinylsinglar med The Jam och The Smiths. Bland de hundratals demos som därefter passerat genom mitt kassettdäck är det ett fåtal som överlevt en skoningslös gallring — och ingen har kunnat mäta sig med TV Pop Crisis.
Ända tills nu. När lundabandet Brainpool i och med sin andra demo orsakar samma eufori som man alltid får vid upptäckten av ett nytt band med exceptionella popkvaliteter.
Kvartetten, bestående av sångaren Janne Kask, gitarristen David Birde, basisten Christoffer Lundquist och trummisen Jens Jansson, är så ungdomliga att de döper sina demotejper till »Teenage Hysteria« och sina låtar till »At School«.
»At School« har de precis spelat in, under överinseende av popproducenten Micke Herrström (Easy, Popsicle, med flera), till sin debutsingel som inom kort släpps på indiebolaget Ceilidh.
Men ordet »indie« tycker de inte om att ta i sina munnar, så jag undrar i stället om det ligger mycket ironi bakom titeln »Popstar« (låt två på första singeln), eller om de har samma höga ambitioner som brukar vara standard för lika unga brittiska band.
— Vi har ju de här popstjärnedrömmarna, Top of the Pops, och så vidare… det är ju därför man börjar, säger Janne när vi springer på varandra i källarbaren på Melody.
På Brainpools meritlista finns även ett refuseringsbrev från Factory Records (»Creation har inte svarat än…«), ett uppdiktat slagsmål med slagpåsarna Love Kings samt att de bokstavligt »spelat skjortan av Scents — inget som vi betraktar som någon större merit…«.
Men det bästa ligger de och tjuvhåller på: låten »Probably«, som tar avstamp i Clash-killern »Spanish Bombs« för att sedan krevera i den vackraste popsång ni kommer att få höra det här året (om den nu släpps på skiva). Pianisten Lennie Tristano skrev en låt kallad »Wow« och den titeln är den mest träffande beskrivning jag för tillfället kan komma på för att ge »Probably« full rättvisa. En blivande svensk popklassiker.
Brainpool-hysterin startar här och nu.