SKIVHYLLAN HEMMA hos Suzette Love skulle möjligen utgöra ett stillsamt stilleben på bild, men det skulle inte säga mycket om bandet hon sjunger i. Vibe bor nämligen tillsammans, på det musikaliska planet, i den gemensamma uppländska källare där de inte bara förvarar samplern, datorn och mixerbordet, utan även en ytterst levande, kollektiv skivkollektion.
— Vi har en del hemma också, men det som är bra bär vi hit så de andra också kan höra det, förklarar Suzette.
Vibe har en säregen hållning till sin måttlösa vinylkonsumtion. De snobbar med entusiastiska katalogkunskaper men har inte den ringaste ordning i skivbackarna. De rycker ut på passionerade upptäcktsfärder mellan cut out-realisationerna och nyhetsbackarna med importtolvor, men årgångslagrar inte fynden i väl temperade vardagsrum utan korkar upp och konsumerar direkt.
Redan vid en första kontroll hittar jag den splitter nya tolvan med japanska jazz-DJ-kollektivet U.F.O. och osorterade NU Grooves bland radikala reggaesamlingar och svåråtkomlig amerikansk sjuttiotalsfusion.
Vibe är förvånansvärt »äkta« för att tillverka »britsoul« på uppländska slätten. De är lika mycket Raw Stylus som D-Influence, Suzette Love är en klassiskt soulskolad amerikansk sångerska med gospelkyrklig uppväxt i Los Angeles och som ett annat Galliano är de en oskiljbar enhet — när Suzette åker hem till staterna har övriga tre svårt att skapa musik.
— Vi trivs bäst när vi sitter runt datorn och synten alla fyra och samplar, bollar lösa idéer och experimenterar, det är »real social democracy«! skrattar Suzette, som kom till Uppsala som utbytesstudent för tre år sedan.
— Det pratas om att vi låter så brittiska, men det första jag tänkte när jag hörde »these guys« var hur »American« de lät!
»These guys« — Uffe, Myron och Erik — lade Smiths-gitarrerna på hyllan när den av dem som var basist skar sig i handen och tvingades programmera sina grooves. Nu har de inga individuella instrument längre, men väl lika långa låtskrivarparenteser som Young Disciples.
Debuten är klyftig och svängig och lär följas av en partyrelaterad Soul Food-turné som inkluderar Cecilia Ray, skivtallrikar och egen kock.

SUZETTE LOVE, VIBE

vinyl 2,7 hyllmeter — varav ? 12″
CD 0,3 hyllmeter
boxar inga
längst fram Lalomie Washburn »Now or Never«
sortering ingen (»senast spelad längst fram«)
första köp Michael Jackson »abc«
jajamensan! CeCe Rogers »All Join Hands«
hmm… The MG’s »The MG’s« (utan Booker T)