— Hej, vi heter Rude Kids, sa Böna när han en dag för ett par år sedan stolpade in på New Musical Express’ huvudredaktion i London.
— Och vi har gjort en platta som vi vill att ni ska lyssna på och säga vad ni tycker om. Allt framfördes på bästa skolengelska.
Och nog sa man vad man tyckte alltid. Resultatet av detta besök blev en helsidesartikel i Europas största musiktidning, New Musical Express. De andra tidningarna var inte sena att följa efter. Melody Marker, Sounds, Zigzag, ja alla lovordade de det unga rockbandet från Hagsätra, Stockholm och deras första singel “Raggare is a Bunch of Motherfuckers”.
Året var 1978 och det betydde genombrottet för Rude Kids. “Inget svenskt band har fått så mycket publicitet utomlands förutom ABBA”, skrev en svensk tidning och det stämmer nog. Deras klippbok är efter två års verksamhet mycket tung. Förutom alla skriverier i engelsk och svensk press har nu också amerikanska recensioner börjat droppa in. Och även amerikanska fansbrev. Deras plattor spelas regelbundet på BBC, mycket tack vare John Peel, en av BBCs populäraste diskjockeys. Han hör nämligen till Rude Kids fanclub. Deras plattor börjar nu också höras i USA och Australien.
“I love this band — Stockholms joy and pride” skrev nyligen Tony Parsons på New Musical Express om singeln Absolute Ruler. I en annan engelsk musiktidning utnämndes deras tidigare singlar till årets bästa nya-vågen-platta. I England. The Rude Kids har hunnit med 4 singlar och en LP på de två år de spelat ihop.
Det hela började i november 1977. Från början bestod bandet av fyra medlemmar, Böna sång, Lasse gitarr, Lasse ‘Throw it’ trummor och Space bas. Tre av dem bodde på samma gata i Hagsätra. De repeterade i en källare och spelade mest låtar av Ramones och Sex Pistols. Men efter ett tag började de skriva sitt eget material. Den första låten var “Raggare is a Bunch of Motherfuckers”, som också blev A-sida på deras första singel (Polydor juli 1978).
Vid den här tiden hade Rude Kids inga kontakter i England.
— Vi tog helt enkelt en charterresa själva till London, förklarar Böna. Sen gick vi runt till de olika tidningarna, lämnade plattorna och presenterade oss.
Eftersom deras singel mottogs mycket väl fortsatte Rude Kids att skriva egna låtar och deras live-konserter innehöll nu också till största delen eget material.
Efter ytterligare några singel-plattor (Stranglers, Absolute Ruler) var intresset för Rude Kids så stort i London att det var dags för dem att åka dit och spela. Vilket de också gjorde i augusti 1979. På legendariska rockklubbarna Rock Garden och Music Machine. Band nummer två på Rock Garden var för övrigt Madness som vid den tiden var helt okända i Sverige. Publiken var entusiastisk och John Peel på BBC likaså. Under de dagar Rude Kids spelade i London annonserades deras framträdande varje timme på radion.
Hösten 1979 släpptes deras första LP Safe Society och gruppen började nu också göra längre turnéer i Sverige. I början av 1980 utökades bandet med ytterligare en gitarrist, Hisse.

Idag består således Rude Kids av:
Björn BÖNA Eriksson, 21 år. Sång. Tidigare sångare i Pornographic Reifels, ett av Sveriges första punkband. Favoritgrupp: The MC 5.
Lasse Olsson, 20 år. Gitarr och sång. Tidigare gitarrist i hårdrockbandet Loud Noize. Favoritgrupp: Motörhead.
Lasse THROW IT Persson, 17 år. Trummor. Tidigare trumslagare i Loud Noize. Favoritgrupp: Penetration.
Ola SPACE Nilsson, 17 år. Bas. Rude Kids är det första band han spelat i. Favoritgrupp: The Sex Pistols.
Nils HISSE Hallström, 20 år. Gitarr. Den ende som inte varit med i gruppen från början. Tidigare gitarrist i Magnum Bonum. Favoritgrupp: Generation X.

Vad är det då som skiljer Rude Kids från andra unga svenska rockgrupper? Vad är det som gör att de stora internationella musiktidningarna, som naturligtvis dagligen får besök och material av okända grupper som vill ha publicitet, höjer dessa killar från Stockholm till skyarna? För den sanslösa scenshowen som Rude Kids bjuder sin livepublik på syns ju knappast på skivorna. Men något av den hörs ändå, något av oräddheten, fräckheten, vitaliteten och glädjen att få spela och sjunga. Det är Rude Kids styrka och den smittar av sig!