Det tar ungefär femton år för en människa att bli vuxen, kanske uttråkad och bitter, och undrande “va är det för mening med allting”.
Men det behöver inte ta mer än två minuter att återfå den där äkta livsgnistan och återigen kunna säga: “Det här är meningen, meningen med allting!”
Dom där två minuterna är förslagsvis en låt med Ebba Grön. Det kan vara vilken som helst av de femton de för närvarande har på sin repertoar. Ebba Grön är det mest “levande”, mest intensiva, mest inspirerande och roligaste rockband som finns i Sverige just nu. Det enda som hindrar dom från att bli Sveriges viktigaste kulturambassadörer sedan Ingmar Bergman, är språkfrågan. Ebba sjunger på svenska se.
Det är lika bra att de inte låter internationalisera sig. Anpassning till en massmarknad leder till utslätning. Och ingen vill se Ebba Grön i Las Vegas eller i idoltidningar.
Nej, Ebba Grön är ett band från en förort i Stockholm — Rågsved — och Ebba Grön sjunger och spelar först och främst och mer än någonting annat för just sina polare i den miljön. Att deras texter sedan passar in i de flesta svenska stadsbarns liv, det är någonting ganska naturligt. För Ebba sjunger om allmängiltiga saker. Dom sjunger om veckotidningsföreteelser i “Mona Tumbas Slimklubb”, om passivt TV-konsumerande i “Tyst för Fan”, desperation och misär och de uttryck de tar sig i systembolagsköer i “Profit”, ungdomsarbetslöshet och desperation i “Ung och Sänkt”, religiös hjärntvätt i “Häng Gud” och vuxenlivets återvändsgränd i “Vad ska du bli” för att nu bara ta några exempel.
Ebba Gröns medlemmar kallas för Fjodor (på bas), Gurra (på trummor) och Tåberg, Tåström — två versioner finns — (på gitarr). De har lirat tillsammans i två år nu. Fast när de spelar låter det som om de är trillingar födda med instrumenten i hand och gjorde sin första repetition på BB!
Ebba Grön är anti-disco och anti-kommersialism. Men de är också mot den progressiva musiken.
Proggmusikerna använder sig av poesi och omskrivningar, säger Ebba. I första verserna kommer informationen och i sista en lösning på hela problemet. Vi vill chockera och skaka om i stället. Så att folk börjar tänka själva.
En typisk Ebba-text ser då ut så här:

“Köpa droger för pengarna
är en bra investering
för droger behöver man ej betala någon skatt
det är bra för mej”
(Från Ung och Sänkt)

Att kalla Ebba Grön för punk eller inte är fullständigt likgiltigt. Ebba Grön är helt enkelt omskakare av accepterade idéer.
Och för första gången sedan det blev poppis att uttrycka sig politiskt i den svenska rockmusiken så har det också blivit tillåtet att vara förbannad och tvivla på att man kan göra någonting åt den s.k. skiten.