Vill du gå på bra konserter? Se till att hålla dig söder om Dalälven.
Norrland är nämligen utrivet ur kartböckerna på de flesta bokningsbolags-kontor.
Men det finns de som försöker göra något åt storstadscentraliseringen.

SKELLEFTEÅ HAR en gång i tiden varit Popstad. Det märks oftast inte. Men det senaste året har skott börjat skjuta upp från den frostnupna Norrlandstundran. Och ett av dem är i stort sett redo att brisera i fullständig popeufori.
Det intressanta med Northern Trail Bookings är dock inte staden bolaget är baserat i — utan i vilken del av Sverige ägaren Micke Nilsson valt att vara verksam.
— Jag försöker ha i åtanke att inte glömma bort Norrland, och gör alltid turnéerna så långa att städerna i norra Sverige har råd att boka artisterna. Även fast det börjar komma fler band till de övre delarna av landet handlar det fortfarande bara om svenskar som turnerar väldigt mycket. Efter ett tag blir utbudet inte så intressant, säger han.
Nu försöker Micke Nilsson som sagt öka det där utbudet. Än så länge har han lyckats mer än väl i sitt värv.
Damien Jurados första Sverigebesök i höstas, tillsammans med Rosie Thomas och Thomas Denver Jonsson, visade sig vara en fabulös premiärturné.
— Hårdrar man tyckte Damien och Rosie att Norrland var roligast. Det var lite annorlunda, mindre ställen, alla var slutsålda. Och det märktes på publiken att det var speciellt att de kom dit. Över huvud taget gick turnén bra, jag kommer att ta tillbaka Damien i höst igen. Fast då är det tänkt att han ska ha med sig kompbandet.

NÄR JURADO och hans bestialiska följe bestiger skandinavisk mark för andra gången kommer mycket att vara annorlunda.
Northern Trails vår och försommar är nämligen fullbokade.
— Jag ska jobba med Jens Lekman och June Panic först. Det är ett tretimmarsset. De ska växla på scenen, bara för att ge ett finger åt förbandskulturen och visa att de skiter i vem som är störst, skrattar Micke.
Lekmans skivbolag utanför Sverige, Secretly Canadian, är inte de enda amerikaner som gärna anlitar en tryggt norrländsk yngling. José Gonzalez kan få sällskap av Rocky Votolato under några spelningar i maj, på initiativ av Seattlebaserade Second Nature Recordings.

MEN MEST anmärkningsvärt är kanske det något CIA-mässiga uppdrag Northern Trail fått av en annan amerikan — Grant-Lee Phillips.
— Hans manager kontaktade mig över email och skrev något i stil med: “Man har sagt åt mig att prata med dig. Fixa fem spelningar i Skandinavien.” Ingenting mer. Jag har ingen aning om varför, men det var naturligtvis kul.
Det som började som en ganska utopisk idé, en stjärnklar och högst djupsinnig natt för lite mer än ett år sedan, har därmed blivit ett vinstdrivande och etablerat bokningsbolag.
Men än drar han inte in tillräckliga summor för att Micke Nilsson ska kunna kalla Northern Trail ett arbete.
— Jag kan inte leva på det — än — men visst genererar bolaget pengar. Eventuellt ska jag börja släppa lite skivor med Northern Trail-band också.

NORTHERN TRAIL ÄR KONSTANT AKTUELLA MED DIVERSE TURNÉER