Detta band ifrån allas vår kungliga huvudstad medverkade i Pie Mag #4 nån gång i tidernas begynnelse. De har alltid varit ett gemensamt favoritband på pie-redaktionen och då mycket har hänt med bandet sedan sist så skickade jag över ett knippe frågor som bandets trevlige sångare och textskrivare (och bajsman) Magnus Liljedahl snabbt svarade på.

Jaha, alla kanske inte har Pie Mag #4 och dessutom har väl en hel del hänt sen dess, så dra the story of it’s life, bitte!
Hrrm, på ett sätt är det ju tur att alla inte har Pie Mag #4 eftersom jag har en kraftig Ågren efter den intervjun. Aldrig mer en intervju på festival efter en kvarting och löjligt många vinare… Du vill asså ha vår bakgrund, här e den i kort sammanfattning: Började nån gång ’92… höll på och trasslade med medlemmar och spelade in demos i några år och “bandet” blev aldrig mer än ett projekt… Efter släpp av skit-MCD (Helt fel! Deras första MCD är helt kanon, förlåt Magnus hans blygsamhet, kära läsare! /red) skaffar vi en stadig line-up ’95… spelade in fullängdare ’96… strul och tjafs med bolag… fullängdare släppt våren ’97… här e vi nu!

“Stalemate” är i mitt tycke en god portion guldskiva, har resten av packet också fattat det nu, eller?
Tack för det! Tja… de som har den verkar ju gilla den skarpt men några försäljningsrekord lär inte ha slagits… jag vet faktiskt inte hur den sålt.

Vad är det ni vill göra med Proboscis?
Tja, vi vill ha kul och göra hård jävla musik som inte låter som 100 andra band… så kan man nog sammanfatta det. Vi är väl inte ute på något korståg av något slag, tror jag…

Ert skivbolag, Diehard verkar ju mest vara inne på dödsmetall. I mina öron känns Proboscis mer hardcorerotade, hur funkar det att ligga på den labeln?
Diehard är verkligen ett metalbolag, det kan man inte sticka under stolen med. Vi är ju inget renodlat hc-band men vi har nog mer hc i oss än metal… det håller jag med om. Samarbetet funkar väl bra hittills. Danskarna (Diehard asså) är jävligt ärliga och schyssta, de lovar inge guld och gröna skogar etc. Man ska ju tänka på att det är ett ganska så litet bolag.

Vad gillade ni Hultsfredsspelningen? Jag njöt i fulla drag…
Jo det var jävligt kul. Tack så mycket! Det var dock något av det mest fysiskt ansträngande jag gjort i hela mitt liv… Jag hade fan nästan fått solsting under dagen och sen gå på scen och grisröja… det var jobbigt! Men kul… det gör man gärna om (fast utan solen kanske)!

Du känner ju allas vår SCAMP-Ove, vad gillar du deras CD då?
Ja, cp-Ove känner man ju sen gammalt… det gamla spjuta-spettet! Deras CD tycker man gott om. Ove ska ha tack för att han fotat oss och gjort en massa andra rövtjänster genom åren. Obs! Ove känner “Henning” i Real World Visby (programmet som gått på TV1000 och TV3)… ger det cred? ha ha ha… ho ho ho. (Fniss! /red)

Era texter brukar ju ofta beröra råa och våldsamma prylar, är det fortfarande du som gör dem och hur går det till?
Jaha, nu vet jag inte vad du yrar om faktiskt. Våldsamma? Inte på “Stalemate”-plattan iallafall… texterna handlar om min syn på olika situationer och upplevelser i livet helt enkelt. Det kan ofta bli ganska cyniskt etc men jag håller inte på med några “gore”-texter hehe… (fan vad länge sen man stötte på det förresten – “goretexter” hahaha) (Kul, det har faktiskt jag oxå funderat på, mer gore och splattertexter åt pöbeln! /red) På vår MCD hade jag en låt om en speciell massmördare (men det var ändå ingen direkt våldsam text, mer en studie i dåliga uppväxtförhållanden och en extrem personlighet) kan den texten vara fröet till denna fråga kanske? (Genant värre! Erkänner att frågan var dålig och tagen ur luften, sorry! /red). Hursomhelst, det är fortfarande jag som skriver alla texter.

Det är väl knappast någon som undgått att märka att ni är enormt spelskickliga men sådana band har ofta (generalisering, sorry!) en tendens till att förlora mycket i känsla, vilket jag inte tycker att ni gör, varför tror du att det är så? (Hmm, extremt weirdo fråga /red)
OK, det här skulle man kunna tolka som att det var typ 2 frågor i en, jag gjorde det iallafall. Varför vi inte torskar känsla? – Tja, det är en smaksak men det vi lirar är 100% ärligt och kommer direkt ifrån oss. Vi tror på det vi gör och man är ingen påhoppare som rider på nån trend etc. Varför andra band tappar känsla? – Hrrm… vet inte, det är så jävla specifikt från fall till fall, tänkte du på några speciella band eller? (Nja men många verkar liksom mest vilja visa att “kolla här, vi är fan astighta och kan spela de här svåra prylarna” osv, men har liksom ingen känsla i musiken /svammel-red). Jag kommer faktiskt inte på nåt hc-band som är “för duktiga för sitt eget bästa”, kanske vanligare inom metal, vad vet jag.

Ni har ju verkligen fått kämpa i motvind, hur kommer det sig att ni lyckats hålla ut trots alla motgångar?
Tja, vafan. Vi är inte här for att tjäna snabba pengar eller berömmelse, ha ha! Vi är här för att skapa och lira musik som vi vill att den skall låta… punkt slut. Låter kanske pretentiöst men så ligger det till, take it or leave it.

Vilka band är bäst idag?
Just idag (torsdagen den 19e juni)? Hmmm jag gillar ju så mycket olika musik. Bästa NU existerande hardcorebandet måste ju vara SICK OF IT ALL. Favoriter annars är ju KYUSS (och alla grupper med ex-medlemmar som kommit ur deras splittring). Jag kan inte säga på rak arm som e “bäst” rent allmänt, det går bara inte… För att fånga den där tyffa “justnukänslan” kan jag dock säga att jag just lyssnade på BOTH WORLDS 10″ (Cro-Mags sångarens band) och den var helt jävla OK. Tjackade just LARDs nya nyss och den rular ju fett… kanske inte lika bra som förra plattan men ändå. Nej det går som sagt inte att säga vad som är bäst, jag är alldeles för velig.

Är ni såna där som är med i tjugotolv olika band och projekt, eller?
Förut var det verkligen så. Proboscis blev bara ett projekt bland alla andra. Det blev ganska boring. Andreas var med i The Sun och när Joacim var med oss var han ett tag både med i Afflicted och Face Down och oss. Och vår dåvarande trummis var med i 4-5 band stadigt… ett jävla virrvarr helt enkelt! Med vår nya lineup var det tänkt att det inte skulle bli så mycket andra projekt men vår gitarrist Mikael har lite annat på gång vid sidan av oxå.

Vad håller ni på med för tillfället?
Just nu försöker vi göra nya låtar… snart ska delar av bandet ut på semester hela juli… annars är det bara sommarlov för mig själv. Sen i augusti september ska vi ut och lira runt om i Sverige. Vi har en massa gig på gång runt om i landet, en del eventuellt tillsammans med SOULQUAKE SYSTEM och en del med FACE DOWN, håll ögonen öppna!

Du verkar ju vara en riktig fåtöljkille, kommer alltid med ett fint vin i åtminstone ena näven, men vad dricker de andra gossarna i bandet?
Vafalls!? Fåtöljkille? Ho ho!… ja inte vet jag! Jag dricker nästan aldrig vin längre och när det dricks vin brukar det vara Andreas hemgjorda he he! Det blir mest sprit, öl och cider om det ska supas för min del. Andreas dricker typ samma som mig, fast mer öl kanske och mer av sitt hemgjorda vin såklart! Micke har jag faktiskt ingen koll på… senast i Hultsfred drog han i sig en hel del rom. Vår trummis Björn dricker inte alls längre (SxE?) som tur e… Han blir konstig… mycket konstig…

Vad sysslar ni med för intressanta saker förutom att spela brutal musik?
Inga. Om du menar riktigt intressanta saker, vi har vanliga kneg (förutom jag förstås). Andreas är snickare, Björn står på lager för tillfället och Micke e på nån jävla fritidsgård. Jag är arbetslös och pluggar lite ibland… inte mycket mer. På fritiden brukar jag larva mig med datorn och kolla runt rätt så mycket på internet nu för tiden (den som vill får gärna e-maila mig på probo@wineasy.se).

Tankar om spelningen mot rasism i Västerås?
Den var kul så länge det varade… synd att en stagedivare som var uppe och röjde på scenen drog en armbåge eller liknande i Mickes stärkare så att den dog rakt av. Jävla otur… det skulle ha varit kul att köra lite längre men nu blev det ju som det blev… Vi hann ju med ca 6 låtar iallafall tror jag. Detta var förresten absolut INTE någon uppmaning till folk att inte diva på våra konserter, det vill vi ha massor av!

Hur orkar du leva om på scenen som du gör, Friskis o Svettis, eller?
Jag orkar inte!! Närå man pallar men fyy fan vad trött man blir ha ha! I Västerås senast var det dock perfekt, utomhus och nära vatten = frisk och bra luft, det gör att man orkar dubbelt så mycket! Om det är röj på publiken så blir man ju tänd av det och får adrenalinkick så man röjer ännu mer. Alltså kära publik; röj mer så röjer vi mer ha ha!

Berätta nu för alla ny-hc-kids vilka de fem bästa hc-plattorna är!
Jag kan aldrig göra några “bästalistor”. Jag nämner 5 plattor/grupper jag tycker e jäävligt bra istället: EXCEL – The jokes on you/Split image-plattorna (kom 87 o 89), LIFE SENTENCE – speciellt första plattan (kom 86, tror jag), MINOR THREAT – det mesta (har faktiskt upptäckt dem på allvar ganska nyss… he he det är jag som är “new hckid on the block” hahaha), CRUMBSUCKERS – Life of dreams (86 där oxå tror jag), SUICIDAL TENISENCIES – första (gillar alla deras plattor förutom “Art of rebellion” men de skivorna är ju inga HC-plattor och ska ju inte tas upp här i vilket fall… kom 83).

Du gillar ju HC rätt skarpt om jag fattat rätt, men däremot har du svårt för punkgnid, varför?
Nu ser jag inte om du skrivit “punkgnid”, eller “punkgrind”… hursomhelst när man var liten (från 11 bast) var det ju faktiskt hårdrock som gällde. Jag gillar ju ofta lite metalliserad HC så det sitter kanske därifrån. Jag gillar en del punk och om man ska räkna DEAD KENNEDYS som punk så är ju det ett av mina absoluta favvoband till exempel. Är MISFITS punk eller hardcore? MISFITS rular hårt (med Danzig på sång). Jag kan faktiskt inte säga så här att “jag gillar inte den å den genren”… Det finns bra och dåligt inom ALLA stilar (Du har så rätt /red)… vissa stilar kanske har mer dåligt än andra, men ändå.

Hur skulle drömkarriären se ut för Proboscis?
Drömkarriären ser ut som följer: Efter en spelning på ett 75-årskalas för Sigrid i Varmsätra blir vi upptäckta av nån majorlabel-kuf som fixar att alla Proboscis-låtar ges ut i “Smurfhits-versioner”… eehhh. Allvarligt talat så, vi vill nog sälja så mycket skivor att vi får spela in en till platta med bättre förutsättningar (mer studiotid etc) och efter det en till platta. Och efter det en till osv, hahaha… Under tiden vill man ju fetröja live så ofta som möjligt… annars vetefan vad jag ska svara på den här frågan faktiskt… vi bara kör på… inga konspiratoriska krusiduller och baktankar!

Sist vi hade en intervju med dig i Pie Mag dissade du ett band vid namn LANDLORDS rätt hårt, var är de idag?
Ingen aning… de har nog splittrats förhoppningsvis. Ojj, vad full jag var i den intervjun… haha. Tydligen var det bara sångaren som var helt bäng i roten och resten av bandet var schyssta snubbar iallafall (känner dem inte personligen). Men fan vad hemska de var… ho ho. Fan vad du håller på och drar upp spöken från det förflutna och skelett i garderoben (Jo, som den extremt seriöse “journalist” jag är vill jag ju visa massorna the hole truth and nothing butt /red).

Vad har höjdpunkten i Proboscis existens?
Ehh… vetefan… när vi fick ut plattan kanske, det tog ju sin tid med allt bolagsstrul etc. Vissa spelningar som gått extra bra kommer jag att tänka på också… men jag kan inte ge nåt rakt svar (i vanlig ordning). Jo, vi säger såhär: Höjdpunkten för Proboscis var att vara med i Pie Mag! Lagom inställsamt eller hur? (Fullt förståeligt svar /red).

Tror du att det är en fördel eller en nackdel för er att ni är så svåra att stoppa in i en speciell genre?
Det är definitivt en nackdel försäljningsmässigt etc. Folk tycks behöva starka riktlinjer för att veta “vad som är vad” och vad som är “tillåtet” här i livet. Conformity is sexy. Förresten så tycker jag inte att vi är så svåra att kategorisera, se frågan nedanför!

Hur skulle du själv vilja beskriva er musik?
Vi spelar hardcore-metal eller metalhardcore eller nåt sånt. Att vi sedan gör det på ett annorlunda och förhoppningsvis orginellt sätt… ja det är en annan sak… man kan spekulera i det där i evighet men det är helt poänglöst egentligen… lyssna på musiken för faaaan!

Om det är nåt du tycker saknas i bilden av Proboscis i den här sinnesslöa intervjun så får du gärna lägga till det nu.
Njaee… du har nog täckt upp det mesta Johan! Tack som satan för intervjun (ursäkta de stressade svaren)… bra att Pie Mag e igång igen! Vår platta skall finnas i butikerna (distr. House of Kicks) men går även att köpa av oss för endast 100kr + porto – billigt och bra! Kolla in oss live vid tillfälle i höst… Fixa även spelningar, vi tar fortfarande bara bensinpengar + käk för att lira… TACK & HEJ