Ett band som trogna pieläsare säkert känner igen ifrån recensionssidorna är Luleåanska punkarna i Pöbeln, de har alltid charmat mig med sin lite åttitalsskitiga stil i samma anda som MOB 47 och KRUNCH. De har även medverkat på Cruisebeerspie. Sände iväg 20 frågor som trummaren, Råbert, schysst svarade på.

Hej! Vad gör ni?
Solar, slappar och dricker folköl, förutom Eric som jobbar hårt på tidningstjänst.

Avdelningen för bistra standardfrågor: Bandets historia, medlemmar, utgåvor, etc?
Pöbeln bildades sommaren -94 av mej, Eric och en pojke vid namn Adam. Innan dess har jag och Eric spelat tillsammans i diverse orkestrar sedan sjunde klass. Olika sångare och gitarrister har tillkommit och slutat mer eller mindre frivilligt och nu består Pöbeln av Eric på sång och bas, Kenta på gitarr och körsång och jag då på trummor. Vi har spytt ut ett gäng demos och varit med på diverse samlingsplattor, bl a Äggröran 1 o 2, Rämmelskivan etc.

Är det något schysst musikliv i Luleå?
Det finns en del trevliga band som till exempel Breach, Depression och Revenge m fl men det är sällan spelningar. Största skillnaden mellan Luleå och övriga Sverige tror jag är att alla olika stilar här, som metal, hc, pop och punk spelar på samma spelningar, och super tillsammans.

Jag tycker att ni ändrat stuk lite grann på varje ny demo, men att råheten och ilskan är typ densamma, är det något ni jobbat på, eller?
Nej, det kommer naturligt. Anledningen till att vi ändrat stil mycket beror på att vi alla lyssnar på så mycket olika typer av musik.

På “Brända städer”-demon står det Eric är känd från TV, berätta!
Det var så att Eric var på Hultsfredsfestivalen 1996 och hade just vaknat på morgonen väldigt bakfull. Han gick ut på jakt efter en återställare och snubblade på en rocker som befann sig i närheten. Han frågade om han hade nåt starkt att bjuda på. Killen ifråga visade sig vara sångaren i Sator som intervjuade folk för den statliga televisionen. Erics mamma blev inte glad.

Era texter har ofta en schysst politisk struktur, är ni politiskt engagerade? (Hur?)
Eric och Kenta brukar delta i så mycket demonstrationer, aktioner och liknande de kan. Personligen finner jag många av fjortis-arrangemangen som dyker upp här pinsamma och satsar istället på mer diskret metoder att väcka folks uppmärksamhet. (Men det var väl lite onödigt att förlöjliga dina polares engagemang /red)

Vilka band är högst värderade av Pöbeln?
Euskefeurat, Motörhead, GBH, Iggy, Exploited, Krunch, Ozzy och Sabbath etc etc etc etc etc

Har ni några planer på att få till en inspelning som gör er rättvisa ljudmässigt?
Nej… Jo, kanske om någon annan är villig att betala studiokostnaden.

Vad tycker ni om svenska statens nesliga skamgrepp på folkölen?
Att folkfyllan blir dyrare svider verkligen i plånboken. Men samtidigt har man ju numera två valmöjligheter:
– Trött och kissnödig (2,8%)
– Glad och utblottad (3,5%).

Skam till sägandes så vet jag inte vad låten “Seskarö 1917” handlar om, eeh, please?
1917 var det svår hungersnöd i landet pga att kapitalet tyckte att det var bättre ur marknadsekonomisk synpunkt att istället för att svenska arbetare skulle bli mätta så skulle man exportera käket utomlands för att tjäna pengar på första världskriget. Detta ledde till protester i form av kravaller och upplopp över hela landet, bland annat på en ö som heter Seskarö, som ligger strax utanför Haparanda.

Vad har varit höjdpunkterna i bandets historia?
När vi kom med på Äggröran så kändes det som en stor grej, det var första samlingsskivan. Nu, när vi varit med på ett helt gäng samlingar känns det inte lika märkvärdigt. Men vi har kul med allt vi gör, tycker jag.

Vad tycker ni om “Cruisebeerspie”, några speciella favoriter?
Har aldrig hört den, men skicka den gärna så kan du få en utvärdering sen. (Daaaan!!! Skulle inte alla som var med på samlingskassetterna få ett varsitt gratisex? Ber 1000 gånger om ursäkt, nu är den tyvärr slut, men någon ska bli kittlad under fötterna för detta, minst… /red)

Har ni några speciella mål med bandet?
Vi är ett rockband vettu. Sex, drugs and rock’n’roll! Vad mer finns det? (En hel del… /red)

Vem har ritat karikatyrerna av er på “Brända städer”, är det nån som brukar göra serier eller?
En kompis har gjort dem, Mattias Lindbladh. Han ritar mest på skoj, har aldrig publicerat nånting.

Varför tror ni att kängpunx är så mycket inne på att supa och svina i Skandinavien? I många andra länder (t ex England) är många sxe, veganer etc.
Ett ord: Sika Äpärä! (Det kanske är två ord…)

Hur skriver ni texter och musik? Är det nån som gör allt eller gör ni det tillsammans?
Det börjar väl oftast med en text, ett riff eller något annat tufft ifrån någon av oss, sedan tar man med det till replokalen och gör en låt tillsammans. Dock får Kenta väldigt sällan som han vill eftersom han nästan aldrig vill ha det på samma sätt som jag och Eric (taskigt det här med demokrati, va?).

Har ni några speciella favoritfanzines och varför är de så bra?
Den där folkölstidskriften ifrån Västerås är väl en pärla. Annars gillar vi Salong Finess, Eibon och Doomsday m fl. Det som gör dem bra är inte vilka band som det skrivs om, eller vilken stil de inriktar sig på. De är bra för att de skriver på ett roligt och charmigt sätt. De absolut bästa zines jag läst är Sattelit och Skånejävel (Jo, jo säkert!)

Om ni skulle göra ett fanzine, hur skulle det då se ut?
Vi har ett på G. Vi skickar det när vi är färdiga.

Planer för den närmaste framtiden?
Eric ska plugga till dagisfröken, Kenta ska trycka upp fler Pöbeln-tröjor — de tar bara slut hela tiden — och jag ska läsa en massa kurser på universitetet här i Luleå. I övrigt ska vi spela live, göra demos och dricka öl allt efter vad den personliga ekonomin tillåter.

Tack så mycket, lycka till i fortsättningen! Är det nåt ni tycker att jag glömt så kan ni ju lägga till det här!
Har du skruvat på locket till tandkrämstuben nu??? Stoppa exploateringarna! Norrbottnisk autonomi! Tack och hej!