Ett band med klara trollpunksinfluenser som ändå inte plankar ASTA/STREBERS-stuket, finns det? Jomenvisst! Detta band ifrån Umeå visar att det fortfarande finns hopp för det svenska trallet. Trogna läsare vet att de har blivit recenserade med båda sina demos i tidigare nr. + att de medverkar på BROOKALEEPIE, vår 3:e å bästa samling hittills (Käften Dan!). OK över till intervjuoffret Ronnie, gitarrist & utopist:

Vad kännetecknar en äkta trollpunkare?
Hmmm, dom brukar ha palestinasjalar, kängor och hål i näsan i varje fall. De verkar oxå ha en förkärlek till militärkläder (Har inte riktigt förstått varför), typ gröna skjortor, gröna arméjackor, bomberjackor och självklart de obligatoriska Dr. Martens. Dryckesvanor: Folköl till pojkarna och California White till flickorna (…och Bröms /red.). Parningsrop, könen emellan: “Oööhj, tjejen! Har’u hört Dia Psalmas nya? Jag har sett dom!”

Var goda och berätta om era medlemmar och UTOPIA-utgåvor!
Okej. Love – sångare + gura. Spelar i Vännäs musikkår och BOOBEES, går musiklinjen 2:a året, röker John Silver. Spelar oxå i THE FITZ GERALDS.
Ronnie – gura, spelar även i The Fitz Geralds. Går 1:a året på musiklinjen och tycker om “En röst i natten”. Har hund med ögoninflammation.
Jens – bas/kör, spelar i Boobees och snusar Grov Portion (En polare till P-O med andra ord /red.). Går Medialinjen 1:a året och tycker att det är roligt att spy.
Andreas – trums, spelar i ett skateband och är i det närmaste X. Han har en söt flickvän… Går 3:e året humanistisk, har en flickvän (Jävla tjat/red).
UTOPIA har släppt: “Blomkraft” (Demo), “Glada vänners upptåg” (Demo), ska snart vara med på split-CDS på Kamel rec. Vi får gå på krogen!

Hur är det att komma ifrån Umeå och spela trollpunk och inte metal-HC?
Det finns ju inte så fasansfullt stor scen men det duger, men som du antyder så är det jävligt stort med HC i Umeå men de flesta är ganska open-minded så det är lugnt. Vi får då spelningar i Umeå så det räcker, skulle vilja spela mer söderöver ändå.

Lyssnar ni på nån kul musik själva?
Jorå, band som alla i UTOPIA gillar skulle väl vara: PROPAGANDHI, RÄSERBAJS, DINOSAUR JR, TWISTED SISTER, BAD RELIGION, GYMNASTIKEN, TOY DOLLS, NOFX, DLK, PENNYWISE, BRAINPOOL rules.

Vad brukar era vänner hitta på för glada upptåg då?
De brukar spola ner sig själva i en Kesokanna med huvudet före. Skulls are cool, butthead!

Vad har ni fått för respons på ert material?
Första demon har det varit lite blandade meningar om, men den andra har jag bara hört positivt om. De nya låtarna som ska vara med på spliten har vi också fått lovord om.

Hur kom ni på ert namn, har det nån speciell mening?
Utopia är ett land eller ett ställe där allting är perfekt, en utopi är ju någonting som aldrig går att uppnå.

Är ni politiskt engagerade?
De flesta i bandet har ju många åsikter och tar ställning till dom, men vi är inte med i något parti, Greenpeace eller någon sekt.

Vad tyckte BROOKALEEPIE?
Jag tycker att den var skitbra, bättre än sina föregångare måste jag säga. Gör en samlingsskiva av nästal!!! (OK, om alla skickar en jävla massa fling till oss så ska det nog gå att fixa /girig red). Det är jävligt kul med en massa udda band från t.ex Kuala Lumpur.

Varför tror ni att jag älskar te, rå spaghetti och atombomber?
Därför att du (Johan) vet att undergången är nära… FÖRBANNAT NÄRA! För frälsning och räddning från undergången får du inte äta annat än vaselin och skokräm under två års tid. (Aha, det är så det ligger till! /red).

Har ni nåt nytt på gång?
Vi ska vara med på Äggröra samlings-CD och den där split-CDS (3 låtar) på Kamel rec. Vidare så har vi en uppsamling till en tandemcykel som vi ska cykla till Azerbadjan på under sommarlovet.

Finns det fler punkband i Umeå, om ja, berätta lite om dem, bitte!
Jag vet inte vad du menar med punk (Inte jag heller… /red), men jag kan räkna upp några bra band härifrån: SLUTSTATION TJERNOBYL — jävligt bra punk, väldigt orginella. GUTTERSNIPE — Oi! punk, har gjort en singel, ska göra en CD på ett engelskt bolag. LAPDOG — typ Bad Religion, har gjort en CD på Ampersand. THE FITZGERALDS — skarock, fått bra kritik, ska vara med på samlings-CD på Desperate Fight osså någe mer. Gitarristen är jävligt snygg. BOOBEES — typ amerikansk punk. Lite åt det lugnare hållet. BULLSHIT — oi! punk, har gjort en Lp. Rakade huven, hängslen och kängor osv. Sen finns det ju ett gäng HC-band men det räknas väl inte till punk… Varför frågar du inte oss om vad vi tycker om folköl? Det gör ni ju alltid! Sellout! (Ni är ju ifrån Umeå för helvete! Å så kunde väl inte vi veta att det fanns trollpunkare som var över 18… /red).

Vem skriver texter resp. musajk?
Texterna görs av mig, Jens eller Andreas och musiken skapas kollektivt. De låtar som är åt skate-hållet har en grundidé av Andreas och de mer “tralliga” har oftast en grundidé från mej, men nästan lika ofta har alla lagt några fingrar i spelet.

Kommer ni att spela nånting här i södern snart?
Jag hoppas det, men det är ingenting på gång just nu.

Har ni några bra fanzines att rekommendera?
Eftersom Pie Mag har så bra grupper med, typ UTOPIA, så är den värd en applåd (Bättre kan du! Fjäska grövre! /red). Allvarligt talat så är Abnormalcy, Scenkross, Pie Mag, Blämkarn och Hymen klara favoriter. Snabelparty från Umeå är oxå bra.

Nu får ni hitta på ett bra slut själva och/eller hälsa till era groupies!
Köp vårat stuff, vi är fattiga. Se upp för Fitzgeralds också. Folle ville få med att han tyckte att han var snygg (Folle!? Heter han så!!!? /red). Slutligen vill vi lyfta på hatten för Johan för att vi fick vara med.

Vi tackar Ronnie och UTOPIA för en schyrre intervju och uppmanar alla som lyssnar på trollpunk att kolla upp detta band som faktiskt lirar nåt eget och bra — till skillnad från de flesta andra i genren…