STINKING SOCKS, i sanning ett av landets mest underskattade och missförstådda band! För att upplysa fler människor om bandets progressiva musik, lekfulla charm och simplistiska framförande har vi beslutat oss för att göra en porträttserie med de tre kufiska bandmedlemmarna. Vi börjar i detta nummer med basisten Henrik Stenberg, ett original och en konstnärssjäl som också tilläts göra sin egen layout…

Är mesighet en konstart?
Inte i sig. Lika lite som tuffhet är en konstart är mesighet det. Men den är ett förhållningssätt till livet. En filosofi.

Berätta om Horror!
Hurra! Hurra! Horror är jätteviktigt för mig. Lika viktigt som den där asfaltsbiten man blandar i filmjölken på mornarna eller som den där eldkastaren i rostfritt stål som finns på frisersalongen på Hammarby centrum, eller som alla de miljarder och åter miljarder skumbananer som folk tappar ur sina alltför små lösgodispåsar varje månad. Horror is gr-rr-eaat! När jag får på mig min läbbiga horrordräkt är jag i mitt esse. Då löper jag amok på gator och torg och skrämmer gammal och ung. En gång när jag var i Vingåker skrämde jag Martin Ljung. Han blev så nöjd att han trots att det var 3 år sedan alltjämt skickar tack-kort varje månad. OCH DU!… Glöm inte att horror nu finns på både bok och kassett och annat skit.

Hade du någon fantasikompis typ Alfons Åbergs Molgan när du var liten?
Inte när jag var liten, men nu har jag ett helt gäng. Fast jag vet inte exakt hur många. Det är svårt att veta vilka som är riktiga kompisar och vilka som är fantasikompisar.

Enligt en gammal STINKING-flyer stödjer ni Farlighetsmannen. Berätta om denna man!
Det här är ett lite känsligt kapitel. Vi stödjer Farlighetsmannen, det gör vi. Men vi stödjer också Skrämselmannen. Och dom två är ju som bekant inga direkta dödspolare om man säger så. Tidigare bodde Farlighetsmannen i Skrämselmannens borg och var hans underlägsne medhjälpare. Nu har han stuckit och satsar på en egen skrämselkarriär. Det hade han gjort redan när flyern gjordes, men vi visste inte det då. Nu får jag väl kritik från både Farlighetsmannen och Skrämselmannen för att de nämns i samma intervju. Så känsligt är det!

STINKING SOCKS har tragglat demos i över sex år nu, medans andra mer publikfriande band blir stora över en natt (REFUSED, RÄSERBAJS, MILLENCOLIN, LANDLORDS, the list goes on…). Känner du bitterhet över detta?
Först vill jag bara säga att vår första demo kom 90. Men vi började löjla oss lite 88, så att säga att vi tragglat med demos i över sex år är ju inte riktigt rätt. Men strunt i det. Om jag är bitter? Nej det kan jag inte påstå alls. Dom spelar en publikfriande och för närvarande trendig musik så det är ju inte så konstigt att dom blir kända. East 17 spelar ju för tusan ännu mer publikfriande musik och är jättestora och trendiga. Dom går jag inte runt och är bitter på. Sedan har väl de i din fråga nämnda rock-männen spelat ute bra mycket mer än vad vi har. Så vad kan man säga? Vi gillar vår musik och tycker den är rolig att spela. Sedan kan folk säga vad de vill. Men lite berömmelse skulle man sannerligen inte dö av.

Har du någon koll på Same-core scenen?
Ja visst har jag det. I och med att sametinget instiftades har svenska samer fått bra mycket bättre möjligheter att bedriva kulturell verksamhet. Tidigare har prog-samebandet NISHNÅ OÅRRTE (ett gemensamt projekt mellan Finland, Norge och även Ryssland, tidigare Sovjet) varit helt dominerande inom genren same-rock, överhuvudtaget har Norge, Finland och Ryssland (tidigare Sovjet) varit betydligt frikostigare med att skänka pengar till samekulturell verksamhet. Det är anmärkningsvärt att Sovjet satsade så mycket på same-rocken, de har ju knappast profilerat sig som rock-vänner, men man tror att det fanns spionage med i bilden. Hur som helst har svenska samer fått helt andra möjligheter till att starta musikföreningar sedan sametinget infördes. Den svenska same-rocken skiljer sig från de andra ländernas samerock på många sätt. Den är mer aggressiv och hård samtidigt som den är enkel till skillnad från de andra ländernas mer experimentella prog-rock. De allra flesta så kallade SAME-CORE banden finns i Sverige (resten i Finland samt ett par i Ryssland men knappast något i Norge). Oavsett vilket land samerockbanden kommer ifrån har de likartade texter. Samernas hårda villkor och bristen på ett bredare accepterande, same-core banden har även en dragning åt street- eller straight edge stilen. Nu några samecore band (de kändaste)
Akkajaure Sulinjokkirokki (S) är kanske de kändaste av alla, har utmärkt sig med att ha Mika på sång
Hurivaurencocca Akkintjåvrre (S) är kända för sitt vilda utspel på scen
AntiFari (F) sjunger på engelska, men har äkta sametexter

Det mumlas om en studioinspelning. Nå?
Ja det där ordnar sig nog, men först måste situationen i Roberts skola bli färdigombyggd. Det är den tidigast v 46 (förmodligen senare).

Är det fortfarande tufft att va tuff?
Det är det inte och det har det aldrig varit heller.

Hur förbereder du dig inför en STINKING-spelning?
Varma bad, örtterapi, zonyoga. Vad mer kan man begära?

Det ryktas om att du är lite putt över att Lejde tagit åt sig all äran av den nu av Statens Kulturråd kultförklarade “Kannibalkalas För Hungriga Öron”-kassetten. Kommentar?
Det är egentligen inte riktigt rätt som det står omslagen. På flera grupper där det står (Ledje – Allt) har jag faktiskt medverkat. Nämligen följande grupper:
Sockerbeat (Jag sjunger den ljusa stämman och den är inte pitchad.)
Reallyman (Där spelar jag bas)
Ultratand (Där spelar jag bas)
Dessutom står det om SlaskQvist att Lejde sjunger. Det gör han på den låten som är med. Men på en del andra låtar sjunger Stålis, på någon låt gör jag det. Missförstånden uppkom när Tobias Lejdeby skrev fel på ett papper som fascisten och den sanne nydemokraten Dan Edman sedan skulle komma att få och blåögt tro på. Denna tvivelaktiga information satte han på pränt på omslaget.

LASERTULPAN är ditt eget hobbyprojekt. Rabbla diskografin, bitte! (Hur du bildades, sättning, influenser etc…)
Jag bildades i det heta solskenet en kall oktoberdag i mitten av juni 1989. Nej det var nog 90 tror jag. Det är ju jag som kör allt ju! Men i början hjälpte Lejde mig med synthtrumkompsprogrammering och lite gitarr. Sedan nonchade jag hans böner om att få medverka totalt. Jag spelar själv sång, trummor*, gitarr, bas, flöjt, balalajka, ukulele. Influenser? Ja det är ju lite olika. Lite bandband, lite 77-punk, lite diverse sextiotalsgrejs, lite rock och pop och indie och vad vet jag.
* riktiga trummor alltså!

Cyber – för eller emot?
Cyber är helt värde! Det är urkasst utom i ett avseende, cyber kan användas i barnpassningens underbara värld. Plugga in ungen i cyberspace, sen kan du bada bastu, röka pipan eller göra vad du vill utan att ha dåligt inflytande på ungdjäveln.

Du har nyligen gjort en samlingskassett med LT-inspelningar. V g promota er produkt!
Den är charmig och innehåller pop punk, dansbands-smör, körverk och orientaliskt inspirerad musik. Tyngdpunkten ligger på klen mespop med för lågt mixade gitarrer och kasst trumspel. Samlingen omfattar allt med lasertulpan 90-93, även fruktansvärt dåliga låtar. Den kan nog bli dryg att lyssna sig igenom. Vid inspelningen fanns ofta ett stressmoment (Lejde). Den är inte så ordentligt gjord att den känns bra och inte så totalvärdelös att den är rolig av den anledningen (OK ibland). Jag vet inte ens om jag vill ge ut skiten. Det ska till bra många komplimanger och smörande och krusande innan jag gör det. Fast Mallsten i HYDROGENIUM gillar den skarpt. (Men även han tycker att den är dryg att lyssna igenom.) Texterna är roliga och rimmar ofta. Sången är fin (om man nu tvunget måste vara positiv).

Vad är det mest mystiska du någonsin råkat ut för?
Det måste ju vara alla de där gångerna man har åkt stjärtlapp i backen på vintrarna. Och sedan när man luktar på stjärtlappen efter att ha åkt så formligen osar den av VITLÖKSLUKT! Jag menar, jag brukar inte äta vitlök, så varför skulle jag då skita vitlök. Det hela är och förblir ett mysterium.

Ditt käraste Televinken-minne?
Svårt att säga. Antagligen när Televinken var med i ett soffprogram för ett par år sedan. De visade honom en kondom och frågade honom om han visste vad det var. Televinkens ljuva stämma ekade i studion: En kådis, en sån som man drar genom näsan.

Det var ett tag sen nu man fick höra en ny Televinken-hyllning på STINKING-repertoaren. Förklara er!
Förklara dig själv fascistsvin!!! Förlåt, jag schämta bara. Saken är den att vi har för mycket egna låtar. Men det är väl en dålig ursäkt.

Vad får du allt ifrån?
Plötsligt stannar bussen till. Med en beklagande suck låter busschaffisen dörrarna öppnas. Ett pysande läte och sedan absolut tystnad. Plötsligt hörs ett avgrundsvrål och ut ur bussen rusar 23 bensinmacksinnehavare i olika åldrar och med olika grad av orgel-abstinens.

Om man absolut måste och är dum i huvudet kan man skicka 15 kr till
Henrik Stenberg
Håkantorpsgatan 76
72476 Västerås
och få en ljuvlig lasertulpan kassett